آرش يان چشمه
مدير سازمان مردم نهاد دانشمندان كوچك
سرزمین خوزستان از یک سو تکه ای حساس جغرافیایی بر روی نقشه ایران است و از سوی دیگر دارای ویژگی های خاص طبیعی و برخوردار از منابع غنی و بي نظير انرژی می باشد. مردم خوزستان متشکل از قومیت های متنوع با غنای فرهنگی و تاریخی قابل تامل می باشد، از طرفی این خطه میزبان ناخواسته 8 سال جنگ تحميلي بوده و يكي از استان های مرزی سوق الجيشي کشور است.
بهمين دلايل و هزاران دليل ناگفته ديگر كه ذكرش از حوصله اين مقال خارج است،نماینده عالی دولت در این استان مسئولیت كاملا پيچيده ای را بر عهده دارد و همانند رشته پیوندی بین این مولفه هاي قيد شده می تواند باعث طلوع و ارتقای آرمان های نظام اسلامی در این خطه گردد و يا در صورت خطا و اشتباه،لطمات جبران ناپذيري را ازخود بجاي گذارد.
همگی اذعان دارند که ارتباطات قوی و موثر جزئی از خواص قابل توجه رهبران سیاسی و اجرایی هر اجتماعی است. البته اگر کمی به گذشته نه چندان دور برگردیم، حتما خاطرمان هست که در این استان هم نظاره گر روابط منفعلانه در این سطح عالی بوديم و هم روابط پرخاشگرانه اي را بياد مي آوريم و هم روابط قاطعانه و دستوري را.
البته امري که ما خوزستانيها را اخیرا خوش بین کرده است،منش و روابطی است که استاندار جدید خوزستان از خود بروز داده و اينگونه كه از شواهد بر می آید که در این حوزه تغییرات اساسی و بنیادین در حال رخ دادن است.
الف. ارتباط با مردم
غلامرضا شریعتی برخلاف تمام استانداران اخیر رابطه رک، صریح و شفاف را با آحاد مردم آغاز نموده است، روابطی بدون واسطه و رو در رو . قطعا شما نیز با اين مورد هم نظرید که اینگونه ارتباط باعث شکل گیری بستری مطمئن و مشارکتی براي مردم می شود که موجب شفافیت در درک نیازها، ایده ها،آرزوها وفهم متقابل مابین مردم و بدنه دولت در استان باعث مي شود.
از طرفی علاقه شدید غلامرضا شریعتی به رشد نقش نظارتی مردم بر دولت و دستگاههای دولتي کاملا واضح و مبرهن است، حمایت ایشان از مطبوعات، سازمان های مردم نهاد و احزاب سیاسی خود مبین دیدگاههای پيشرو مردم سالارانه و مبتني بر جمهوريت شریعتی است كه مسلما موجب مستحکم تر شدن گام های مردم در حمایت و هدایت دولت برای رسیدن به اهداف مشترک مصرح در قانون اساسي كشور است.
ارتباط با دستگاهها و نهاد های زیربط:
نشست ها، جلسات متعدد، مصاحبه ها و گزارش عملکردها توسط نهاد های مختلف دولتی شاهد بروز تفاوتی بزرگ در آنها نسبت به گذشته شان در استان است. گويي نهادها بعد از مدتها به يكباره ملزم به داشتن برنامه و نقشه راه با اهداف عملیاتی و مناسب شده اند. همچنین بايد گفت كه روحیه پاسخ گویی مديران كل و معاونين آنان در سطح ادارات كل و ادارات زير مجموعه در شهرستانها بالا رفته و هيچ مدير ارشد و مياني خود را در حاشيه امن،راه نيانداختن كار مردم نمي داند!
البته با توجه به گزارشات منتشر شده از سوي روابط عمومی استانداری و مطبوعات ارتباط شریعتی با دستگاهها به فضايي وارد شده است که گویا استاندار جزئی از تمامی دستگاههای دولتی است و نقش آن علاوه بر سیاست گذاری و نظارت،گاها به اجرا و کیفیت چگونگی آن نیز نزدیک می شود.
از طرفی یک نظم و شفافیت در روابط ما بین دستگاهی احساس می شود، گویا کمی در شرح وظایف و اختیارات نهاد ها به خصوص قسمت های بین بخشی شفافیت بیشتری ایجاد شده است که احتمالا نشست های متعدد و وقت و بي وقت استاندار بالاخره نتیجه داده است.
ج. ارتباط با دولت و دولتمردان
در ارتباط صمیمی و هم سویی دکتر شریعتی با دولت تدبیر و امید شکی وجود ندارد، تا آنجا که قاطعیت و تدبیر رئیس جمهور محترم در شخصیت استاندار خوزستان نیز دیده می شود.
ظاهرا عدم رادیکالیسم در منش مدیریتی و برخورد منطقی و معتدل در دستور کار اين پزشك حاذق خوزستاني است. هر چند ذخیره سیاسی و حزبی استاندار جوان به پای پشتوانه های بعضی مدیران تراز اول استان نمی رسد اما رفتار خرد گرایانه و دسته جمعی دکتر شریعتی تا حدودی باعث شده است استانداری جایگاه خود را بهتر از پيش بیابد و قوی ترین پل ارتباطی ما بین دولت و دستگاهها و نهاد های استان و مردم شود، تا جایی که دیگر بعضی از نهاد ها و دستگاهها از ارتباط موازی و مستقیم با دولت و دولتمردان پايتخت نشين خودداری می نمایند و تا حدودی تابع سیاستگذاری های درون استانی شده اند! قطعا در این بین مردم استان با شتاب بیشتری به مطالباتشان خواهند رسید.
اگر به سفرهای وزرای دولت تدبیر و امید در این ماههای اخیر به خوزستان توجه کنیم نشانه هایی از ارتباط هدفدار و مستمر شریعتی با دولت خواهیم دید تا جایی که حتی سطوح غیر سیاسی مردم نیز از ریز پیگیری ها و اقدامات دولت در زمینه مشکلات و معضلات خوزستان مطلع و آگاه شده اند. البته این ارتباطات وسعت و کیفیت نمی یابد مگر در سایه ذکاوتی خاص که مبتنی قاطعیت و در عین حال متانت و خضوع استاندار خوزستان می باشد.
دکتر شریعتی زمان زیادی صرف ایجاد و عمق ارتباط با دولتمردان می کند و طرحی متواضعانه و فروتنانه در روابط با آنان میریزد و از طرف دیگر در سخنرانی در حضور رئیس جمهور قاطعانه مشکلات استان را مطرح و بدون هیچ مسامحه و مصالحه خواستار برطرف شدن آنها توسط دولت تدبیر می شود.
اين امیدواري وجود دارد كه این فرآیند و روشی که غلامرضا شریعتی آغاز و در پیش گرفته است بالاخره و پس از ساليان سال موجبات رشد و توسعه این استان غنی و مستعد و مظلوم شود.
شما در این مطلب به جز رابطه دکتر شریعتی با عموم مردم و دید و بازدیدهای ایشان نقطه قوت دیگری بیان نکردید
البته قابل قبول است که حمایت استاندار از سمن ها باعث تمجید شما از ایشان شده باشد
علاقه دکتر شریعتی به خدمت به استان واقعا ستودنی است اما پیش بینی میشود بسیاری از دستورات ایشان بر زمین بماند زیرا نه مدیران زیرمجموعه اش با او کاملا هماهنگ و پا به پا هستند و نه دید و بازدیدهای بسیار زیاد فرصتی برای مدیریت راهبردی استان باقی میگذارد
ضمنا با توجه به معنی واژه استراتژیک پیشنهاد میکنم تیتر مطلبتان را تغییر دهید چون دکتر شریعتی بیشتر دارند به امورات عملیاتی و جاری می پردازند و هنوز طرح کلان و استراتژیکی در مدیریت یکپارچه استان دیده نشده است