شوشان ـ نوید قائدی :
بهترین روش و مدل جهت تحقق شعار توسعه به جای نطقهای آتشین نمایندگان در مجلس و دیگر وعده های مسئولان ارشد استان که ضمانت اجرایی داشته باشد، پرداختن به ظرفیتهای برنامه هفتم توسعه است. زیرا برنامه هفتم توسعه به عنوان مسیر و ریل توسعه کشور، قانون مصوب اجرایی است که قابلیت پیگیری و استناد دارد.
به دلیل اینکه بخشهای زیادی از محتوای برنامه در خوزستان موضوعیت و مصداق اجرایی دارد، می تواند در صورت پیگیری و داشتن برنامههای امکان سنجی شده اقتصادی و مطالعات اجرایی به عنوان مسیر توسعه استان برای جذب اعتبارهای لازم مطرح باشد.
جهت استحضار به بخشهایی از برنامه هفتم توسعه در ارتباط با خوزستان اشاره میشود.
مهم ترین بخش توسعه بخش نفت و پتروشیمی است. با توجه به جایگاه خوزستان به عنوان قطب اصلی تولید نفت و پتروشیمی در کشور، توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی و ایجاد زنجیرههای ارزش در این حوزه میتواند نقش مهمی در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی استان داشته باشد. برنامه هفتم توسعه، رشد ۹ درصدی را برای بخش نفت پیشبینی کرده است که تحقق آن مستلزم سرمایهگذاری و توسعه میادین جدید و مشترک است که در خلال آن چرخه اقتصاد و اشتغال استان میتواند شکوفا شود.
دومین بخش توسعه بخش کشاورزی است زیرا استان خوزستان با داشتن زمینهای حاصلخیز و منابع آبی مناسب، ظرفیت بالایی برای توسعه بخش کشاورزی دارد. برنامه هفتم توسعه، رشد ۵.۵ درصدی را برای این بخش پیشبینی کرده است.
اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی استان و توسعه روشهای نوین آبیاری میتواند به افزایش راندمان تولید و تامین امنیت غذایی کشور کمک کند، که متاسفانه طی چند سال اخیر توجه چندانی به این ظرفیت عظیم توسعه آفرین و استراتژیگ نشده است.
سوم بخش توسعه بخش حمل و نقل و انبارداری است. با توجه به وجود بنادر مهم صادراتی و وارداتی در استان خوزستان، توسعه زیرساختهای حمل و نقل (ریلی، جادهای و دریایی) و انبارداری میتواند به رونق تجارت و اقتصاد استان کمک شایانی کند.برنامه هفتم توسعه، رشد ۱۰ درصدی را برای این بخش پیشبینی کرده است که می تواند در رونق اقتصادی بسیار موثر باشد.
چهارمین بخش توسعه بخش صنعت است. وجود صنایع مادر فولادسازی در خوزستان، زمینه را برای توسعه صنایع پاییندستی و ایجاد زنجیرههای ارزش با هدف صادرات به کشورهای منطقه فراهم میکند.برنامه هفتم توسعه، رشد ۸.۵ درصدی را برای بخش صنعت پیشبینی کرده است.
بخش پنجم توسعه بخش آب، برق و گاز است. وجود سدها و نیروگاههای بزرگ تولید برق در خوزستان، ظرفیت بالایی برای توسعه این بخش و تامین انرژی مورد نیاز استان و کشور را فراهم میکند.برنامه هفتم توسعه، رشد ۸ درصدی را برای این بخش پیشبینی کرده است.
از دیگر موارد مهم قابل پیگیری میتوان به لزوم مهار و انتقال آبهای مشترک و مرزی، لایروبی اروند رود و توسعه شهرهای و روستاهای ساحلی اشاره کرد، این موارد در بند (الف) ماده ۴۸ قانون برنامه هفتم پیشرفت به طور خاص برای استان خوزستان ذکر شدهاند.
همچنین توسعه خوشههای تولیدی و کسبوکار با هدف جذب سرمایه خارجی و گسترش صادرات غیرنفتی به دلیل مرزی بودن استان از موارد مهم است و در نهایت بهرهمندی از فرصتهای مناطق آزاد اروند با رویکرد درونزایی و برونگرایی برای تبدیل شدن به مرکز مبادلات بینالمللی تولیدی، تجاری و گردشگری که به صراحت در متن برنامه ذکر شده است.
برای تحقق این اهداف، لازم است که مسئولین استانی و چهرههای خوزستانی در سطح ملی با اجماع، همفکری، برنامهریزی و پیگیری منسجم، از فرصتهای پیشبینی شده در برنامه هفتم توسعه به نحو مطلوب استفاده کنند. البته کلید شروع این مسیر انجام مطالعات دقیق، برآورد هزینهها و تامین بودجه در قالب برنامههای سنواتی چهار سال آینده از الزامات کلیدی این فرآیند است. در غیر اینصورت پراکنده کاری و هیاهو ثمربخش نخواهد بود.