یک فیلمساز خوزستانی با انتقاد از شرایط سال گذشته سینمای استان، این سال را به لحاظ تعداد تولیدات حرفهای سالی تأسفبار توصیف و عنوان کرد: مسوولان فرهنگی و هنری استان همچنان هیچ برنامه مشخص و مدونی برای حمایت از تولیدات حرفهای سینما ندارند.
سیدمرتضی سبزقبا در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ( ایسنا) ـ منطقه خوزستان ـ اظهار کرد: سال نو از راه رسید و سال گذشته با تمام اتفاقات خوب و خوشایندش و با تمام رخدادهای بد و ناخوشایندش از سر همه ما گذشت و به اتمام رسید.
وی ادامه داد: سال گذشته برای سینمای استان ما به لحاظ کمیت سال خوبی نبود هر چند این سال از نظر کیفیت به واسطه حضور آثار شمار معدودی از فیلمسازان خوزستانی در جشنوارههای داخلی و فستیوالهای خارجی و کسب جوایز مختلف ملی و بینالمللی، سالی خوب به شمار میآید. تمام افتخارات سینمای خوزستان در سال 1395 متعلق به معدود فیلمسازانی است که باوجود دشواریهای بیشماری که در مسیر فیلمسازی حرفهای استان ما وجود دارد، حضور در خوزستان را به پایتختنشینی ترجیح دادهاند و با تمام سختیهای فیلمسازی، در این استان فیلم میسازند و چراغ سینمای حرفهای خوزستان را روشن نگه داشتهاند.
این فیلمساز خوزستانی با بیان اینکه سال 1395 همچون سال 1394 به لحاظ کمیت و تولید، سال خوبی برای سینمای استان نبود افزود: تعداد تولیدات حرفهای سینمای خوزستان در سال گذشته آنچنان ناچیزند که میتوان از آنها چشم پوشی کرد و سال گذشته را مثل سال 1394 از این حیث سالی تأسفبار دانست که در آن تولید آثار حرفهای سینمای خوزستان به صفر رسید. به نظر میرسد مسوولان فرهنگی و هنری استان همچنان هیچ برنامه مشخص و مدونی برای حمایت از تولیدات حرفهای سینمای خوزستان ندارند.
او یادآوری کرد: در سال گذشته مراکز و نهادهای فرهنگی و هنری استان در تولید فیلمهای حرفهای ما هیچ نقشی برعهده نگرفتند و به سیاستهای غلط و نادرستشان ادامه دادند. برخی از مدیران فرهنگی و هنری استان نیز بیآنکه به مطالبات هنرمندان پاسخ روشنی ارائه دهند برکنار شدند و در برابر عملکرد ضعیف خود در دوره مدیریتشان، به افکار عمومی و به خصوص به هنرمندان و هنردوستان پاسخگو نبودند.
سبزقبا در ادامه بیان کرد: برخی دیگر از نهادهای هنری استان هم که وظیفهشان آموزش و حمایت از سینمای آماتور و هنرجویان نوآموز است عملکرد خوبی نداشتند و طبق آمار هیچ فیلم مهمی تولید نکردند و نه تنها در مبحث «تولید» بلکه در مبحث مهم «آموزش» هم کارنامه خوبی از خود به جا نگذاشتند و میزان نارضایتی هنرجویان از روشهای آموزشی الکن و شیوه برخورد و تعامل نادرست خود با هنرجویان را نسبت به سال های گذشته افزایش دادند.
وی گفت: آنها بعضی از بااستعدادترین هنرجویان فیلمسازی را از خود و نهاد تحت مدیریت خود دور کردند و انگیزههای برخی دیگر از هنرجویان را با رفتارهای متکبرانه و تحقیرآمیز خود نسبت به آنها از بین بردند. بیاغراق باید تاکید کرد که منفعت «عدم وجود» این چنین مراکزی، بسیار بیشتر از زیان «حضور» آنها در سینمای استان ما است؛ به عبارت دیگر زیان «وجود» این مراکز با شیوه مدیریت فعلیشان، آن چنان گسترده است و منفعت اندک «وجود»شان به قدری ناچیز است که «عدم وجودِ» سرشار از زیانشان، سودمندتر به نظر میرسد. بنابراین بهتر است که مدیران عالی رتبه فرهنگی و هنری کشور یا مدیران این نوع مراکز را برکنار کنند و یا از اساس این مراکز استانی تحت نظارتشان را تعطیل کنند.
این کارگردان سینما اضافه کرد: پیش از این هم گفته بودم که باید بنیان تفکرات فرسوده و کممایه و مدیریتهای بیثمر و زیان آور این سال ها در برخی دفاتر انجمن سینمای جوانان ایران برچیده شود. حضور این نوع مدیران جز زیان و خسران برای سینمای ما هیچ رهآورد دیگری نداشته و نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: سال گذشته بعد از سالها تأخیر، جشنواره فیلم کوتاه استان با همت مدیران ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان برگزار شد؛ جشنوارهای که حاصل 6 سال تولیدات سینمای استان در آن به نمایش درآمد و به جز تعداد اندکی استعداد تازه که با ذکر شرایطی میتوان به آینده آن ها امیدوار بود و به جز آثار دو سه فیلمساز باسابقه و در بعضی موارد پرافتخار استان، هیچ فیلم مهم دیگری به کارنامه سینمای خوزستان اضافه نکرد. سینمای استان ما پیش و قبل از برگزاری جشنواره، به تولید آثار فاخر و ارزشمند چه در سطح حرفهای و چه در سطح سینمای آماتور نیازمند است تا علاوه بر «کمیت»، به میزان معقولی از «کیفیت» در فیلمهای کوتاه و مستند دست پیدا کند.
این کارگردان خوزستانی خاطرنشان کرد: آن چه که در این شرایط برای شمار اندکی از فیلمسازان استان باعث سربلندی میباشد این است که در حالی افتخارات مختلفی در سطح ملی و بینالمللی برای این سینما به ارمغان آوردهاند که سینمای ما از سوی مسوولان فرهنگی و هنری استان و نهادهای هنری آن به هیچوجه حمایت نشده است. این تعداد معدود از سینماگران استان، خود به اندازه چندین انجمن و نهاد فرهنگی و هنری در عرصه سینما برای استان خوزستان افتخار کسب کردهاند.
وی اظهار کرد: در کمال فروتنی نکته دیگر درباره کارنامه سینمایی من و حضور در جشنوارههای ملی و بینالمللی و کسب جوایز مختلف سینماییام در سال گذشته نیز این است که -همچنان که قبلا و سال گذشته نیز گفته ام- در فقدان یک برنامهریزی کلان و مشخص برای ارتقای سینمای کوتاه استان که باید توسط مسوولان انجام بگیرد و نگرفته است، به عنوان سینماگری خوزستانی، با برنامهریزی شخصی و به اندازه وسع اندکم، برای رشد و تعالی سینمای استانم کوشیدهام و کارنامه ی سینماییام در سال گذشته و سالهای قبلتر از آن نشانهای است از این که راه را بیراهه نرفتهام و هزینهای بر خود و جامعه سینمایی استانم نیافزودهام.
سبزقبا ابراز امیدواری کرد در سال جدید مسوولان امر به مطالبات سینماگران استان توجه کنند و مسیر سینمای آماتور و نیز سینمای حرفهای خوزستان را هموارتر سازند و موانع و معضلات «آموزش»، «تولید» و «اکران» فیلمهای کوتاه و مستند را از سر راه هنرجویان و سینماگران این عرصه بردارند.