سالها پیش با فوران نفت در مسجد سلیمان زندگی نوینی در کشور آغاز شد و همه ی چشمها به شمال غربی خوزستان ، آنجا که بلندترین ارتفاعات خوزستان را در خود جای داده است ، دوخته شد .
مسجد سلیمان که سالها پیش " پارسوماش" خوانده می شد ، شهری تاریخی با پستی و بلندی های فراوان می باشد که در میان کوه های زاگرس واقع شده است و از شهرهای بختیاری نشین استان خوزستان است .
اسم محلات در مسجد سلیمان بیشتر از نام چاه های نفت و ادارات نفتی گرفته شده است . برخی از ساختمانها ی این شهر که در دوره ی فعالیت شرکت نفت ایران و انگلیس ساخته شده اند سبک معماری انگلیسی دارند .
پنجم خرداد ماه 1287اولین چاه نفت ایران و خاورمیانه در مسجد سلیمان به نفت رسید و بوی نفت سراسر این شهر را آکنده ساخت . بویی که از این ماده ی سیاه برخاست ، تا به امروز نیز در هوا ، خاک و آسمان مسجد سلیمان منتشر است .مسجد سلیمان افزون بر دارا بودن عنوان " اولین شهر نفتی" ، در خیلی از موارد دیگر نیز اولین است از این رو به "شهراولین ها " مشهور شده است .
از اولین هایی که به پیشینه ی این شهر کهن گره خورده است می توان به اولین کارخانه ی گوگرد سازی در ایران و خاورمیانه در منطقه ی" بی بیان " اشاره کرد که هم اکنون به عنوان موزه ی نفت توسط شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان نگهداری می شود . همچنین در سال 1297 نیز اولین تصفیه خانه ی آب کشور در منطقه ی "تل بزان" این شهر که آب شرب مورد نیاز منازل کارکنال انگلیسی و خانواده شان را تامین می کرد، تاسیس شد .
اولین کارخانه ی تولید برق در ایران و خاورمیانه در منطقه ی "تمبی" مسجد سلیمان و در جوار سدی تفریحی برروی رودخانه ای به همین نام ، اولین راه آهن به طول 55کیلومتر از مسیر در خزینه تا مسجد سلیمان ، اولین فرودگاه در ایران که هم اکنون با نام فرودگاه " شهید آسیایی" در خدمت هواپیمایی نیروی زمینی ارتش می باشد ، اولین کلوب تفریحی با نام "باشگاه مرکزی" که در سال 1298 در این شهر احداث شد و هم اکنون پس ازگذشت نزدیک به نیم قرن هنوز هم به فعالیت خود ادامه می دهد ، اولین باشگاه گلف که در حال حاضر جزو مجهزترین باشگاه های گلف ایران می باشد ،اولین استخر شنای مدرن ایران که قهرمانان زیادی را به ایران و آسیا معرفی کرد و اولین باشگاه های ورزشی از قبیل باشگاه والیبال ، پینگ پنگ ، فوتبال ، راگبی و ...که در مسجد سلیمان افتتاح شد نیز از اولین های دیگر شهر مسجد سلیمان هستند.
در عین حال اولین پالایشگاه نفت و واحد بهره برداری نفت ، اولین زمین فوتبال رسمی در ایران ، اولین آموزشگاه رانندگی ، اولین و بلندترین پل فلزی و اولین فرستنده ی خصوصی در ایران و خاورمیانه با نام " رادیو نفتون " در مسجد سلیمان ایجاد شد .
با چنین چشم اندازی که در مسجد سلیمان وجود دارد باید تمامی مسئولین ، اساتید دانشگاهی و کارشناسان خبره ی مدیریت و توسعه ی شهری در داخل و خارج از کشور با برگزاری نشست های علمی و تخصصی، راهکارهای عملی و گام های بلندی در جهت اعتلای هر چه بیشتر این شهر که بی شک دِیـــنی عظیم بر گردن این مرز و بوم دارد ، بردارند ولی متاسفانه هر بار با شنیدن خبری ناخوشایند که ناشی از ضعف های مدیریتی پی در پی در مسجد سلیمان می باشد، قلب همه ی کسانی که برای این شهر تاریخی آرزوهای بلند دارند ، به درد می آید .
شهروندان مسجد سلیمانی طی تماس های مکرری اظهار می دارند که مجموعه ی مدیریتی این شهرستان دارای ضعف می باشد .از این رو مسجد سلیمان با آسیب های زیادی مواجه شده است . قطع مداوم برق و عدم توجه به آراستگی این شهر مردم را می آزارد و این نشان دهنده ی وجود مدیریتی ناکارآمد و بدون برنامه ریزی منسجم و کارشناسی شده است .
عدم راه اندازی فرودگاه مسجد سلیمان ، بسته شدن مداوم راه ها در اثر ریزش کوه ، انتصاب های ناشایست ، استخدام های سوال برانگیز ، عدم توجه به نیروهای بومی و متخصص ، وقوع سیلاب های اخیر و صدمات ناشی از آن و موارد بیشمار دیگر همه از ضعف هایی است که انتظار می رود مسئولین با توجه جدی به آنها در جهت رفع این معضلات اقدام کنند و از نیروهای قوی ، شایسته ،بومی و دلسوز در مجموعه ی مدیریتی این شهر استفاده کنند . دیگر زمان آن رسیده است که ندای کمک "پارسوماش " را بشنویم و دستهای خالی اش را که روبه سوی آسمان بالاگرفته است ببینیم و اجازه ندهیم اشتباهاتمان قلب مسجد سلیمان را آزار دهد .
و اما مسجد سلیمان، از جنوب ، در کنار شهرستان" لالی " و از قسمت شرق و جنوب شرق نیز در مجاورت شهرستان بختیار ی نشین دیگری به نام " اندیکا " قرار گرفته است .لالی دارای زمستان های سرد و تابستانهای بهاری و اندیکا نیز سرزمینی با کوه های شگفت انگیز می باشد که آثار نخستین معماری پارسی بر چهره ی آن نمایان است .
علاوه بر اینکه مسجد سلیمان در برهه های مختلف زمانی مورد بی مهری مسئولین قرار گرفته است این دوشهر زیبا و بکر نیز علی رغم داشتن زمینه های رشد اقتصادی ، جاذبه های گردشگری و قابلیت های فراوان درزمینه ی اقتصادی ، کشاورزی، صنعت ، پرورش ماهی و ... مورد کم توجهی و سومدیریت قرار گرفته اند و لازم است با تغییر شیوه های مدیریتی در این شهرها استراتژی های مناسبی در جهت پیشرفت و توسعه ی آنها به کار گرفته است .
یکی از نمونه های بارز کم توجهی به این مناطق وقوع سیلاب های اخیر و ایجاد مشکلات عدیده برای ساکنان این شهرها و روستاهای تابعه ی آنان می باشد . گفتنی است سیل بوجود آمده در شهرهای یاد شده خسارت و ویرانی های بسیاری را به جای نهاد و سبب مسدود شدن کلیه ی راه های دسترسی شد که متاسفانه واکنش و اقدام مناسبی را از سوی مسئولین استانی در پی نداشت .
امیدواریم با اصلاح روش های مدیریتی این آسیب ها از خطه ی زیبای شمال خوزستان رخت بربندد. زیبایی های لالی و اندیکا ،شهرهایی که مظلومانه در شمال خوزستان گسترده شده اند ذره ذره اسراف می شوند .زیبایی های بی مانندی که چون گنجی گرانبها باید قدر دانسته شوند .
منبع : روزنامه سرآغاز