کد خبر: ۱۱۲۸۳۶
تاریخ انتشار: ۲۲ تير ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۶
محمدرضایی میرقائد

دموکراسی هدیه ایل بختیاری به ایران؛ سردار اسعد نگین انگشتری فتح تهران

دموکراسی هدیه ایل بختیاری به ایران؛ سردار اسعد نگین انگشتری فتح تهرانشوشان - محمدرضایی میرقائد ، کارشناس مسائل سیاسی :

بر نقشه می ماند وطن با بختیاری ها:  
غم قطره بود و رود و در یا بختیاری ها؛ 
آرش به خوبی مرز ایران را مشخص کرد؛ 
از شرق می آید وطن تا بختیاری ها؛ 
تهران به دشمن های خود در جنگ خواهد گفت؛ 
از راه می آیند فردا بختیاری ها. 
فتحِ تهران یکی از رویدادهای کلیدی جنبش مشروطه ایران است که طی آن نیروهای مشروطه‌خواه ایل بختیاری و گیلانی ها و حضور عناصر فعال تبریز و خطه آذربایجان در نزدیکی تهران به یکدیگر پیوستند و با فتح تهران به استبداد صغیر پایان دادند و پایتخت سلطنت قاجار را در تاریخ ۲۵ تیر ۱۲۸۸ از کنترل محمدعلی شاه خارج کردند. در پی این رویداد، محمدعلی شاه از سلطنت خلع شد و با افتتاح مجلس شورای ملی دوم، استقرار حکومت سلطنت مشروطه در ایران، پس از وقفه‌ای چند ماهه، دوباره از سر گرفته شد.
به‌راستی که یکی از مهم‌ترین وقایع یا بهتر بگویم مهم‌ترین واقعه در دوره قاجاریه، انقلاب مشروطیت" بود که هرچند پس از مدّتی از مسیر اصلی خود منحرف شد و یا به قول بهتر تحریف شد، اما در کل توانست اوّلین جرقه‌های رهایی از استبداد را چه داخلی و چه خارجی در میان روشنفکران ایرانی روشن نماید.

جرقه‌ای که بعدها در وقایع ملّی شدن صنعت نفت به همت دکتر محمّد مصدق و همکاری آیت‌الله کاشانی و انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی که به‌راستی مهم‌ترین واقعه در تاریخ ایران بود و مسیر تاریخ را از یک جانبه گرایی به جمهوریت و برگشت به باورهای اصیل ایرانی و اسلامی تغییر داد؛ به آتشی بزرگ بر علیه مستبدین تبدیل شدند و مقابل فقر و تهی‌دستی مردم از یک‌طرف و شکوه و جلال و جبروت عده‌ای از یک طرف ایستادند.
ايران نخستين کشور خاورميانه و جهان اسلام بود که اقدام به انقلاب مشروطه کرد . اما برخلاف مشروطه طلبي ديگر کشورهاي خاورميانه که عمدتاً نخبه گرايانه بود ، جنبش مشروطيت ايران پديده اي مردمي بود که ريشه در همه بخش هاي جامعه ايران داشت.
بختیاری ها اولین ایلی بودند که برخواستند. 
  هرگاه ایل بختیاری  اندکي قدرت پيدا مي نمودند آن را در راه حفظ استقلال و سرفرازي ايران صرف مي نمودند ؛ جايگاه بزرگي در پيدايش و پيروزي جنبش مشروطه داشتند. تلاش در راه کسب ابتدائي ترين حقوق مدني ، که بعدها برايش تاوان هاي سنگيني همچون تکه پاره شدن سرزمينشان ، سرکوب همه جانبه و ظلم هاي بيشماري که از سوي سلسله پهلوي اعمال شد ،  پرداختند.
در بین برجستگان ایل بختیاری 
مرحوم سردار اسعد چون نگینی درخشنده است. 
تربیت شده در دامان پر مهر و شجاعت خانواده ای با صلابت و برخواسته از زادگاهی سترگ از او و خواهرش بی بی مریم دو مرد و زن اصیل متدین ایرانی ساخته بود. 
شجاعت و شکوهی که  از پدرشان به ارث رسیده بود و به خواهر زاده اش یعنی پسر بی بی مریم مرحوم سردار شهیدعلیمردان خان اسطوره استبداد ستیزی ایرانیان هم رسیده بود. از میان ویژگی های مرحوم سردار اسعد میتوان برجسته دانست این موارد را. 
نقش‌آفرینی در بخش دوم مشروطه، پایان دادن به استبداد صغیر، به زیر کشیدن خودکامگی محمدعلی‌شاه و برقراری دوبارۀ مشروطه. 
.. 
بعد از فتح تهران او خود رامعاف از گرفتن حق و سهم و قنائم کرد و فرمود: بختیاری ها سری دارندکه در مواقع مبادا آن را پیشکش آزادی و استقلال و طن میکنند. 
تهران جمعه فتح شد و شنبه
 سر وکله عده ای کنج نشین پیدا شد با پیام های تبریک وـــ برخی رجال وـ.  که نقشی در فتح نداشتند یا مخالف بودند اما آمدندو خودرا گنجاندند از آن روز (مجاهدان روزشنبه) بر سر زبان ها افتاد. 
فتح تهران نقطه شکوهمندی بود که در آن؛ ایل بختیاری و سردار فقید آن مرحوم اسعد از  پیشانی فرماندهان  ونگین انگشتری فتح تهران بودند.

نظرات بینندگان