کد خبر: ۱۱۲۸۴۳
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۱۸:۴۴
دکتر یحیی نیسی

برون‌ رفت از مشکل تورم در ایران با به‌ کارگیری روش‌های اقتصاد اسلامی و مقاومتی

شوشان - دکتر یحیی نیسی/ روزنامه نگار و اقتصاد دان :

تورم در جوامع گوناگون در واقع یک مشکل پایه ای و ساختاری است که ریشه آن در عواملی همچون سیاست‌های پولی نادرست، وابستگی به نفت، ضعف تولید داخلی، فساد اقتصادی و تحریم‌ها دارد. در ابتدا برای حل این معضل، باید از مولفه های مهم و حیاتی و ضروری همچون تولید محوری، عدالت اقتصادی، استقلال مالی […]

تورم در جوامع گوناگون در واقع یک مشکل پایه ای و ساختاری است که ریشه آن در عواملی همچون سیاست‌های پولی نادرست، وابستگی به نفت، ضعف تولید داخلی، فساد اقتصادی و تحریم‌ها دارد.

در ابتدا برای حل این معضل، باید از مولفه های مهم و حیاتی و ضروری همچون تولید محوری، عدالت اقتصادی، استقلال مالی و کاهش وابستگی به نفت بهره جست. تحولی در نظام بانکی نیاز می باشد که صورت گیرد از جمله اصلاح نظام پولی و بانکی بر اساس معیارهای اقتصاد اسلامی، احساس نیاز به گسترش و بسط قراردادهای اسلامی مانند مشارکت، مضاربه، اجاره به شرط تملیک در سیستم بانکی کشور که در سیستم بانکی دیگر کشورهای مسلمان متداول و مرسوم می باشد، نظارت و کنترل رشد نقدینگی با توقف انتشار پول بدون پشتوانه و هدایت نقدینگی به سمت تولید ملی، تعادل در ترازنامه های بانکی و می توان با استقلالیت بانک مرکزی از دولت برای جلوگیری از استقراض پولی و تورم افسار گسیخته دست زد.

در قدم بعدی با کاهش وابستگی به نفت و تقویت درآمدهای پایدار، که باعث حذف تدریجی نفت از بودجه دولت و جایگزینی آن با مالیات‌های عادلانه و درآمدهای غیرنفتی، و حمایت از صادرات غیرنفتی در بخش های صنعتی، کشاورزی، خدمات فنی و مهندسی و توسعه صنایع دانش‌ بنیان و فناوری‌ محور برای افزایش ارزش افزوده همت کرد همچنین نیز در مورد تقویت تولید ملی و رفع موانع کسب‌ و کار می توان با کاهش هزینه‌های تولید از جمله انرژی، مالیات، عوارض، برای تنوع و رقابت‌ پذیری کالای ایرانی دست ورزید، رفع موانع تولید و حمایت از صنایع کوچک و متوسط و توسعه کسب‌ و کارهای نوپا براساس تکنولوژی و فناوری روز دنیا و تشویق و جذب به سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی با ایجاد یک محیط با امنیت حقوقی و اقتصادی برای آنها رقم زد.

در گام بعدی مبارزه با فساد و انحصار در اقتصاد با شفاف‌سازی معاملات دولتی و خصوصی و نیز تقویت نظارت دیوان محاسبات و سازمان بازرسی بر هزینه‌های دولت و ممنوعیت انحصارات دولتی و خصوصی و حمایت از رقابت در محیط سالم و شفاف و برخورد قاطع و مجازات شدید مفسدان اقتصادی و مصادره اموال نامشروع آنها.

در مورد اصلاح نظام مالیاتی و توزیع عادلانه ثروت در کشور با اخذ مالیات تصاعدی از ثروتمندان و صاحبان رانت ها، و در هدفمندی یارانه‌ها، شناسایی و پرداخت مستقیم کمک‌ها به اقشار و نیازمندان واقعی در جامعه براساس مطالعه و بررسی میدانی و اجرای کامل نظام زکات و خمس برای کاهش فقر و فقرزدایی و توزیع ثروت براساس موازین شرعی و دینی و توصیه های ائمه معصومین(ع) عمل کرد.

کارکرد مهم مدیریت بازار ارز و کنترل نوسانات قیمت‌ها می توان با اجرای سیاست ارز تک‌ نرخی با مکانیزم شفاف و مقابله با سفته‌بازی در بازار ارز و طلا و نیز با برنامه ریزی مدون و استراتژیک که باعث افزایش ذخایر ارزی از طریق صادرات و جذب سرمایه‌گذاری خارجی صورت گیرد. در فرهنگ کهن ایران اسلامی و با ترویج فرهنگ اقتصاد مقاومتی و مصرف بهینه عمومی که مسیر را برای کاهش اسراف و مصرف گرایی در جامعه که نیاز به آموزش مهارت‌های اقتصادی به مردم برای مدیریت هزینه‌های خانوار و حمایت از خرید کالای ایرانی که منجر به کاهش وابستگی به واردات و مصرف گرایی به کالاهای خارجی با فرهنگ سازی از طریق ابزارهای تکنولوژی رسانه و مطبوعات انجام داد.

در آخر کلام عنوان می شود که برای برون‌ رفت از شرایط نامطلوب تورم، نیاز به یک تحول اساسی در مدیریت اقتصاد کشور احساس می شود. این تحول باید بر اساس اصول اقتصاد مقاومتی و اسلامی باشد که مولفه های مهم و حیاتی آن شامل تولید محوری، عدالت اقتصادی، شفافیت و مبارزه با فساد در ابعاد کلان آن است. در صورت اجرای این راهکارها، ما می‌توانیم به یک ثبات اقتصادی، کاهش تورم و رفاه عمومی برای همه و جامعه دست خواهیم یافت. در واقع اقتصاد مقاومتی بدون عمل، فقط و تنها یک شعار است.

نظرات بینندگان