امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
شوشان - عبدالرحیم سوار نژاد :
قسم به جان تو ای عشق ای تمامی هست
که هست هستی ما از خم غدیر تو مست
در آن خجسته غدیر تو دید دشمن و دوست
که آفتاب برد آفتاب بر سر دست
واقعه غدیرویترین فضیلت ها و میدان اعتماد و امید آفرینی برای استمرار یک جریان پاک است جریانی که مبتنی بر انسان مداری توام با خردمندی و معنویت محوری است و می توان آن را مرز حق خواهی و عدالت طلبی با حق گریزی و بی تفاوتی دانست و چنین شاخصه ای در غدیر موجب شده است تا آن را در تلاطم های تاریخی مصون و محفوظ بدارد و به آموزه های آن التفات شود . امام محوری اصلی ترین آموزه این واقعه است که توجه به آن در همه حرکات و رویدادهای اجتماعی رستگاری و موفقیت در پی خواهد داشت و فاصله گرفتن از این اصل هرگز در ایجاد انسجام اجتماعی و حرکت زایی و شکوفایی موثر واقع نخواهد افتاد و به بیراهه می رود که امام چراغ راه و فلش تعیین مسیر و مانع از انحراف و جدا شدن از راه و هدایت برای حرکت به سوی آینده سرشار از خوبیهاست.
آیت الله جوادی آملی به زیبایی تعبیرمی کنند و می فرمایند: در مورد رسالت و امامت در قرآن کریم تنها در مورد غدیر خم و ولایت امیرالمومنین تعبیر منحصر بفرد «اتمام نعمت» آمده است الیوم اکملت لکم دینکم واتممت علیکم نعمتی سخن از «انعمت علیکم» نیست بلکه خداوند می فرماید اتممت علیکم نعمتی یعنی نعمتم را بر شما تمام کردم یعنی همان طور که نبوت رسول اکرم (ص) کاملترین و آخرین است و پس از آن نبوتی نیست ولایت و امامت امیر مومنان و اولادش هم کاملترین و نهایت است وپس از آن امامتی نیست . خداوند غدیر را روز اتمام نعمت می نامد یعنی کاملترین واقعه در تاریخ است که در آن معنویت به برترین و والاترین اندازه به درون جامعه تزریق شده است تا با این معنویت انسانها متنعم شوند و نور را دریابند و بدانیم که خدا نبوت را با نعمت امامت در غدیر استمرار بخشید واهمیت غدیر را باید دریافت و بزرگ شمرد.
وقتی غدیراتمام نعمت شمرده می شود . باید شرایط زمانی آن را در نظر گرفت و متناسب با ظرف زمانی علت وقوع غدیر را از سوی پیامبر اسلام درهجدهم ذی الحجه درک نمود که بدون اطلاع از مقتضیات زمانی نمی توان کنه واقعه رافهمید . فردی اُمی که پاکترین، راستگوترین ، امانتدارترین و مهربان ترین موجود هستی که خداوند با فرمان اقرا باسم ربک الذی خلق به او رسالت داد تا بخواند و دیگران را به خواندن ترغیب گنند بر بلندای غدیردستی را در دست گرفت و به بالا برد تا امامت را استمرار دهد و خطبه ای خواند که مانیفست کار عدالت محور و خدا باورانه است .
باید در غدیر به دلیل داشته های ارزشمند معرفتی و رهنمودهای انسان مدارانه و تکیه بر قدرت لایزال الهی که بالاتر از آن را نمی توان تصور کرد بیش از همه حضور داشت تا آموزه هایش گسترش یابند و امام محوری به عنوان یک اصل ملکه ذهنی نسل ها گردد . در این روز خدا نعمت را بر بندگانش تمام کرد ،باید نهادهای اجتماعی برنامه های متناسب با شان وجایگاه ونقش حرکت آفرین این روز بزرگ با تکیه بر امام باوری به عنوان عنصر اصلی واقه غدیر تدوین و اجرا نمایند تا جامعه به بیراهه نیفتد و مصونیت اجتماعی را دنبال و مسیری روشن پیش رو داشته باشد
روند زمان را که بنگریم ترتیب ایام را اگر بررسی نماییم پس از عبور از قربان به غدیر می رسیم که حاوی پیام هایی قابل درک و تامل است یعنی بعد ازطواف، عرفات،قربانی در منا و رمی جمرات ،آنگاه به واقعه غدیر می رسیم تا آیین معرفت توحیدی کامل می شود زیرا بدون قربانی و آزمون در عرفات و نفی همه الهه ها به جز الله و شناخت شیطان و دورماندن و راندن آن وجود و ضرورت امام باور نخواهد شد و در امت قرار نخواهد گرفت و نمی توان به محرم وارد شد و در رکاب امام عاشورا ساخت و ان کان دین محمد لم یستقم بقتلی فیا سیوف خذینی را درک کرد و شجاعت را فهمید . شجاعت مولود پیوند قربان و غدیر و عاشوراست که با امام باوری محقق می شود . غدیر، پاسخ به نیازهای معنوی انسانهایی است که شوق به وصل دارند و دل به فضل و کرم یگانه دادار سپرده اند و به انسانیت انسانها توجه می نمایند و برای سعادت آنها گام برمی دارند .