هادی خوش سیما
1 - معیارهای مردم در یک « انتخاب» است که سقوط یا صعود ، پیشرفت یا پسرفت مملکت یا شهری را رقم می زند. تا زمانی که معیارها و شاخص های اصیل و اصلی را مد نظر قرار ندهیم و در انتخابات بر امواج احساسات سوار شویم و چشم بسته دست به انتخاب بزنیم ، نتیجه ای جز آشفتگی و پسرفت در بر نخواهد داشت.
2 - انتخابات در خوزستان را باید متفاوت با انتخابات کلانشهرهای دیگر دانست. گاهی صرفا قومیتی می شود و گاهی نیز به تبعیت از انتخابات ریاست جمهوری ، معجونی از سیاست و قومیت می شود و شاخص های انتخاب و معیارهای رای دهندگان ، بر همین مدار می چرخد.
3 – هر چند نمی توان در استان هایی با تعدد قومیت ، معیار قومیت را از انتخاب مردم حذف کرد اما می بایست همگام با جایگزینی و فعال شدن احزاب ، شاخص ها و معیارهای این نوع انتخاب را دگرگون کرد و به سمت و سویی سوق داد که اگر انتخاب مان صد درصد قومیتی هم باشد اما به سمت بهترین ها و شایسته ترین ها از هر قوم متمایل شد.
4 – انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی در خوزستان که به تغییر 14 نماینده و جایگزینی نمایندگان جدید منجر شد ، درس ها و عبرت های متعددی در بر داشت که به خوبی می توان در دهمین انتخابات ، به کار بست. "رای به تغییر" بهترین تعبیری ست که می توان بر نهمین انتخابات مجلس گذاشت اما مروری بر عملکرد نمایندگان خوزستان ، نشان داد که این "تغییر" ، نه تنها رو به جلو نبود بلکه در برخی جهات پسرفتی برای استان به همراه داشت. بعضا افراد جایگزین ، مهر سکوت بر لب زده و درگیر و دار مسائل شخصی و بعضا باندی گرفتار شدند. این غفلت به گونه ای بود که خوزستان نتوانست به دلیل عدم اجماع ، حتا ریاست یک کمیسیون را عهده دار شود. بنابراین هر تغییری که بر اساس شاخص نباشد تغییر مناسبی نیست.
5 – بحران آب و خشکی زمین های کشاورزی ، موجب شده که " آب" ، کلید واژه انتخاباتی بسیاری از کاندیداهای خوزستان و همچنین استان های کویرنشین اصفهان ، یزد ، کرمان و ... شود. مروری بر مصاحبه ی کاندیداها و همچنین نطق های نمایندگان نشان می دهد که جدال آینده و زورآزمایی نمایندگان "مجلس دهم" در این استان ها ، بر مبحث آب و انتقال آن متمرکز خواهد شد. همانگونه که مدیری متخصص در حوزه آب و مغز متفکر انتقال آب کارون ، بر مسند استانداری اصفهان نشست بی شک کسانی از اصفهان راهی مجلس خواهند شد که در این زمینه بتوانند گلیم اصفهانی ها را از آب بکشند و در بحث انتقال آب و اخذ بودجه و لابی در دولت ، کارآزموده باشند.
6 – نام نویسی دوباره نمایندگانی همچون سید شریف حسینی با تاکید بر احیای زمین های کشاورزی و ضرورت جلوگیری از انتقال آب ، شعار برخی کاندیداها با محوریت آب ، کارون و کشاورزی ، ثبت نام و ورود دوباره نمایندگان اصفهان و کرمان که شعارشان احیای زاینده رود ، انتقال آب کارون و احیای کشاورزی این استان هاست و ... همگی موید این مطلب است که جدال و قدرت نمایی نمایندگان این استان ها در مجلس دهم بر سر آب خواهد بود. لذا با توجه به اهمیت این موضوع ، خوزستان در این دوره ، نیاز به نمایندگانی قَدَر و در حد قد و قامت نمایندگان پرتجربه اصفهان دارد که در مقابل نفوذ ، لابی ، نطق و رایزنی استان های کویرنشین ، قامت شان خمیده نشود و سکوت اختیار نکنند.