امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
شوشان - سید علی حمیده کیش :
مجلس شورای اسلامی دیروز سه شنبه مورخ سی یکم تیرماه وزیرمحترم ارتباطات و فناوری اطلاعات را برای پاسخگویی درخصوص امنیت فضای مجازی به جلسه غیر علنی مجلس فراخواند. جلسه ای که محتوای سوال نمایندگان بر خلاف اهداف جلسات غیرعلنی،زودتر از پایان جلسه به بیرون درز نمود و درفضای مجازی منتشرگردید.
✅این در حالی است که بر اساس سندنظام پیشگیری و مقابله با حوادث فضای مجازی، مرکز ملی فضای مجازی در کشور ایجاد شده است که متشکل از دستگاه های مختلف از جمله سازمان پدافند غیرعامل، مرکز افتا (امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات)، پلیس فتا و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات می باشد.
✅مرکز ملی فضای مجازی، یک نهاد حاکمیتی است که زیر نظر شورای عالی فضای مجازی فعالیت میکند و وظیفه اصلی آن، سیاستگذاری، راهبری و هماهنگی در حوزه فضای مجازی کشور است. این مرکز در واقع بازوی اجرایی شورای عالی فضای مجازی است که به فرمان رهبرانقلاب در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۹۰ به منظور ساماندهی و مدیریت تحولات فضای مجازی تشکیل شده است.شورایی که اعضای آن را دو گروه حقوقی و حقیقی تشکیل میدهد که در بسیاری از تغییر و تحولات فضای مجازی تأثیرگذار می باشند.
✅ریاست این شورا بر عهده رئیس جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه قضاییه، رئیس سازمان صدا و سیما، وزیر ارتباطات، وزیر علوم، وزیر آموزش و پرورش و معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور از جمله اعضای حقوقی این شورا به شمار میروند.
✅این شورا وظیفه دارد تا با همکاری دستگاههای مختلف، برنامهها و سیاستهای مربوط به فضای مجازی را اجرا کند.
✅باید دانست که وظایف ایجاد امنیت شامل دو لایه ساماندهی ملی و امنیت سایبری ارتباطات دستگاه های اجرایی و زیر ساخت شبکه ارتباطات می گردد که همه دستگاههای تشکیل دهنده فضای مجازی بخشی از وظایف لایه های مذکور را بعهده دارند.
۱) امنیت دستگاه های حیاتی بر عهده پدافند غیرعامل است.که شامل دستگاههای حیاتی کشور مثل حوزه نفت و نیرو ، صدا وسیما و ... می گردد.
۲) امنیت دستگاه های زیرساختی به عهده مرکز مدیریت راهبردی افتا(امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات) شامل بانک ها، سازمان انرژی اتمی و وزارت خانه های امور خارجه و ارتباطات و فناوری اطلاعات خواهد بود. مرکز مدیریت راهبردی افتا، سازمانی است که وظیفه تدوین سیاستها و راهبردها، همچنین نظارت بر امنیت فضای مجازی و تولید و تبادل اطلاعات را بر عهده دارد. مرکز افتا همچنین به عنوان صادر کننده گواهینامه افتا نیز شناخته میشود. این گواهینامه نشان دهنده سطح بالای امنیت یک سیستم نرمافزاری است و توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز تایید میشود. ارائه خدمات امنیتی به زیرساختهای حیاتی از جمله امداد حوادث سایبری و استقرار مراکز عملیات امنیتی و فرهنگسازی امنیت سایبری نیز فعالیت میکند. گواهینامه افتا نشاندهنده این است که یک سیستم نرمافزاری دارای سطح بالایی از امنیت است و میتواند از اطلاعات و دادهها در برابر تهدیدات سایبری محافظت کند.
۳) امنیت دستگاه های غیرزیرساختی به عهده وزارت ارتباط و فناوری اطلاعات می باشد و متولی وزارت خانه های آموزش و پرورش، جهاد کشاورزی ، علوم ، میراث فرهنگی و گردشگری و ورزش و ... می باشد.
۴) امنیت کسب و کارها از جمله شرکت های ارائه دهنده خدمات مثل حمل و نقل و فروشگاه های اینترنتی نیز وظیفه پلیس فتا می باشد.
✅لذا با نگاه کلی به ماموریت و وظایف دستگاههای مذکور می توان پی برد که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تنها بخش محدودی از مجموعه ی مرکز ملی فضای مجازی را بعهده دارد و نمایندگان محترم سوال کننده اشراف بر این حوزه ندارند، هر چند ریاست محترم مجلس در این جلسه توضیحات لازم را برای ایجاد اشراف و تبیین موضوع ارائه دادند.