پیرو زلزله اخیر در اندیکا، یکی از اشخاصی که ازمنطقه دیدن کرد، سردار قاسمی بود ، او در سفر خود به منطقه زلزله زده شلا، چلو، شیمبار و سرشط از عمق فقر و توسعه نیافتگی، مناطق یاد شده شگفت زده شد.
سردار قاسمی با گلایه از عدم اطلاع رسانی مناسب این زلزله، این سئوال را مطرح کرد که در چهل سال گذشته چرا به این مناطق اصلا" توجه و رسیدگی نشده است؟ و این پرسش را مطرح کرد که بودجه های زیادی که از طریق بخشداری ها و دهیاری ها و ادارات مسکن، راه و ترابری وجود داشته کجا رفته اند و با اینکه دهها اداره دولتی در این مناطق فعالیت دارند، اما چرا اینهمه فقر و عقب ماندگی هنوز به چشم می خورد؟
امروز دیگر در هیچ کجای ایران - به جز سیستان و بلوچستان - با این میزان از فقر و عقب افتادگی مواجه نیستیم.
پاسخ یا در تبعیض سیستماتیک به مناطق دور افتاده استان خوزستان است یا در فساد اداری معمول شده در حوزه های شهرستان مسجدسلیمان و اندیکا و بی تفاوتی کارکنان دستگاه های دولتی در این مناطق که اغلب هم از اشخاص حوزه ی همین شهرستان هستند.
متاسفانه بعضا" به گوش میرسد که بعضی مسئولین محلی در سالهای گذشته با فاکتور سازی و کاغذبازی، بودجه های مناطق محروم بخصوص حوزه شهرستان اندیکا را حیف و میل کرده اند.
از دیگر سو مجموعه های مدعی فقر زدایی و اشتغالزایی نیز کاری برای محرومیت زدایی از منطقه نکرده اند و مجموعه استانداری خوزستان هم نتوانسته از این آزمون زلزله سربلند بیرون بیاید و مثل همه اتفاقات و بحرانهای قبلی که در خوزستان بروز کرد، مجموعه استانداری - فارغ از آنکه استاندار چه کسی باشد - باز هم ناتوان نشان داد.
به هر روی در این حادثه، مجموعه مدیریت بحران وزارت کشور نیز نمره مردودی گرفت و زلزله اندیکا مجموعه مدیریتی خوزستان و دولت را به یکجا زیر سئوال برده است.
معاونت عمرانی استان ضعیف و در برابر همه بحران ها منفعل نشان داده است، معاونت و مدیریت بحران استانداری از تیپ اشخاص ستادی و گلخانه ای و بوراکراتیک محسوب می شوند و مدیران گلخانه ای تنها به درد پشت میز نشستن می خورند.
در دولت آقای رییسی که از ابتدای آن با سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی شروع شد، این دسته مدیران ، احتمالا نمی توانند با مردم و سیاستهای دولت جدید هماهنگ شوند.
استاندار جدید خوزستان باید میان دوام و بقای این قبیل مدیران در استانداری خوزستان یا اراده برای رفع اصولی بحران ها یکی را انتخاب کند.
زاویه نگاه دولت جدید انفعال و ستاد نشینی را بر نمی تابند و عملکرد استانداری خوزستان در زلزله اندیکا نشان داد که تیم فعلی استانداری از صدر تا ذیل مدیریت بحران و معاونت عمرانی و.... از پس واکنش مناسب در شرایط اضطراری و مدیریت بحران ها بر نمی آیند.
هرچند صدا و سیمای استان با عدم پوشش گسترده خبری خود و رسانه های محلی باعدم حضور در میدان، موجب کوچکنمایی زلزله اندیکا شدند، و اگر حضور نسبتا پر رنگ سپاه نبود چه بسا هنوز مشکلات زیادی لاینحل باقی مانده بود، اما با اینهمه نمی توان به صرف رسیدگی نسبی سپاه، از کنار عدم کارایی و فعالیت ارگانهای ذی ربط به سادگی عبور کرد.
از سوی دیگر اینکه بودجه های جاری چهار دهه گذشته پس از انقلاب در آنجا هزینه نشده آیا یک مسئله ناشی از مدیریت تبعیض آمیز است یا اینکه بودجه ها تخصیص یافته و تا سطح بخشداری ها و دهیاری ها هم آمده اما بنا به دلایلی، در جایی که لازم بود هزینه نشده است؟
با این حال برای روشن شدن این موضوع، اهمال کاری و ترک فعل های صورت گرفته میتوان با بررسی اسناد سالهای قبل، دریافت که چه اتفاقی افتاده است، کجای کار مشکل داشته، مسببین آن را نیز شناسایی کرد و از طرفی نیز برای جبران مافات و عقب ماندگیهای منطقه چاره ای اندیشید.