روز موعود رسید. قرار بود دیروز جایگزینهای علی جنتی، محمود گودرزی و علی اصغر فانی به مجلس معرفی شوند. همانگونه که منابع دولتی به رسانهها اعلام کرده بودند، دیروز نام رضا صالحی امیری، مسعود سلطانیفر به صورت رسمی به مجلس اعلام شد. برای وزارت آموزش و پرورش هم فخرالدین احمدی دانشآشتیانی معرفی شد. انتخاب دانشآشتیانی در حالی بود که در کنار او نام محمدعلی نجفی نیز به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش مطرح شده بود که در دقیقه 90 باز هم به آموزش و پرورش نرسید.
صالحی امیری و سلطانیفر منهای نجفی
دیروز حوالی ظهر بود که نامه رئیس جمهور به رئیس مجلس برای معرفی وزرای پیشنهادی سه وزارتخانه ارشاد، ورزش و آموزش و پرورش تقدیم شد. صالحی امیری، سلطانیفر و دانش آشتیانی گزینههای روحانی برای ترمیم کابینه بودند. پیشتر منابع دولتی خبر داده بودند که روز یکشنبه وزرای پیشنهادی به مجلس معرفی میشوند.
این منابع از جایگزین شدن صالحی امیری، به جای علی جنتی و سلطانیفر به جای محمود گودرزی خبر داده بودند. با این حال این منابع مطلع هنوز از گزینه قطعی روحانی برای آموزش و پرورش خبر نداشتند و فقط میدانستند که دو گزینه در برابر روحانی است، محمدعلی نجفی و فخرالدین احمدی دانشآشتیانی.
محمدعلی نجفی که سالها به عنوان وزیر آموزش و پرورش فعالیت داشته، سال 92 از سوی روحانی برای این سمت به مجلس معرفی شده بود، اما فقط با یک رای کمتر نتوانست وارد این وزارتخانه شود. او از سوی برخی نمایندگان متهم میشد که در حوادث انتخابات سال 88 نقش داشته است. دانشآشتیانی هم از گزینههای روحانی برای وزارت علوم بود که او نیز نتوانست عنوان وزارت را از آن خود کند. دانشآشتیانی هم مخالفانی داشت که او را به حوادث سال 88 و تیم مصطفی معین منتسب میکردند.
دیروز صبح فضای مجلس حاکی از آن بود که نجفی گزینه نهایی است. حتی محمدباقرنوبخت سخنگوی دولت در دیدار با اعضای فراکسیون امید، از نجفی به عنوان گزینه پیشنهادی برای وزارت آموزش و پرورش یاد کرد. این نشان از آن داشت که موضع نجفی در قبول وزارت آموزش و پرورش تغییر کرده است. هفته پیش پس از خداحافظی فانی از آموزش و پرورش نجفی گمانهزنیها مربوط به وزارت خود را رد کرده بود. اما اواخر هفته گذشته اعلام کرد که یکی از گزینههاست و از رئیس جمهور وقت خواسته که تا روز شنبه نتیجه را به او اعلام کند. تا دیروز ظهر اما خبری مبنی بر اینکه نجفی معرفی نخواهد شد نبود و این قضیه حکایت از آن میکرد که نجفی انگار آماده شده است که برای اعلام برنامههای خود به مجلس برود. معرفی نجفی در سال 92 برای وزارت آموزش و پرورش با استقبال فرهنگیان شاغل در آموزش و پرورش همراه شده بود این بار نیز تکرار شد.
روحانی عقبنشینی نکرد
نبودن نام نجفی در میان وزرای اعلام شده از سوی رئیس جمهور نشان از آن داشت که این تغییر در دقیقه 90 صورت گرفته است. یک منبع آگاه در دولت از انصراف محمدعلی نجفی برای معرفی به مجلس جهت کسب رای به عنوان وزیر خبر داد. محمدعلی نجفی در گفتوگو با ایسنا خود ماجرا را اینگونه توضیح داد: نه انصراف من در کار بوده است و نه عقبنشینی آقای روحانی. از ابتدا گفتم؛ تلاش میکنیم آقای دانش را راضی کنیم و اگر نشد بنده سنگر را خالی نمیگذارم که خوشبختانه دیشب ایشان را قانع کردیم. دانش آشتیانی را فردی کاردان و صاحبنظر میدانم و برای کمک به موفقیت وی ازهیچ تلاشی دریغ نخواهم کرد.
در نامه به رئیس مجلس اصلا نام نجفی ذکر نشده است
حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیس جمهوری هم درباره تغییر نجفی در آخرین لحظات میگوید: نام محمدعلی نجفی از ابتدا در نامه ابلاغی رئیس جمهور نبود که ایشان بخواهد انصراف دهد. او به آنا گفت: معاون پارلمانی رئیسجمهوری در پاسخ به این پرسش که «چرا پیش از این محمدباقر نوبخت، نجفی را به عنوان گزینه پیشنهادی برای تصدی این وزارتخانه به فراکسیون امید مطرح کرد؟» نیز گفت: معاون پارلمانی رئیسجمهوری بنده هستم و نام آقای نجفی در متن نامهای که رئیسجمهوری به بنده دادند، نبود. من از گفتوگوها و مذاکرات رئیسجمهوری با گزینههای پیشنهادی اطلاع ندارم، بنابراین در متن نامه تنها اسم آقایان سلطانیفر، دانشآشتیانی و صالحی امیری ذکر شده بود. معاون پارلمانی رئیسجمهوری در پایان درباره احتمال تغییر در نامه ابلاغی وزرای پیشنهادی گفت: بنده دیروز ساعت 10 متن نامه را دیدم و از ابتدا متن آن همین بود و همین نامه به رئیس مجلس ابلاغ شد و تغییری در آن رخ نداده است.
به نجفی پیامک دادم وزارت را قبول نکند
علیمحمد نمازی فعال سیاسی اصلاحطلب نیز با ارائه توضیحاتی درباره دلایل عدم پذیرش وزارت آموزش و پرورش از سوی محمدعلی نجفی، میگوید: انتظار من و دیگر دوستان از آقای نجفی عدم پذیرش پست وزارت آموزش و پرورش بود. او درباره دلایل انصراف محمدعلی نجفی از وزارت آموزش و پرورش گفت: بعد از اینکه خبردار شدم آقای نجفی قرار است گزینه آقای روحانی برای تصدی وزارت آموزش و پرورش شود صبح شنبه برای آقای نجفی پیامکی را ارسال کردم و برای ایشان نوشتم؛ «آقای دکتر شما محبوبیت خوبی در آموزش و پرورش دارید، اما 6 ماه به انتخابات ریاست جمهوری فاصله باقی است و دولت تدبیر و امید حداکثر 11 ماه فرصت توفیق خدمت دارد. پس در این 11 ماه اوضاع متلاطم است و فضای ایران و رویکرد افراد، انتخاباتی و سیاسی خواهد شد. ضمن اینکه فرهنگیان با مشکلات عدیدهای روبهرو هستند. بنابراین اگر جنابعالی وزیر شوید از شما انتظار رفع مشکلات خودشان را دارند و از طرفی از وضعیت بودجه سال 95 آگاه هستید. بنابراین من به عنوان دوست و همکار صمیمی از شما درخواست میکنم که پست وزارت آموزش و پرورش را قبول نفرمایید.»
نمازی افزود:«در آن پیام به آقای نجفی گفتم که اگر دولت هم قصد استفاده از ظرفیت و توان شما را دارد، باید در سمت یکی از معاونان رئیسجمهوری باشید یا اینکه از آغاز دور دوم ریاست جمهوری آقای روحانی در پُست وزارت علوم قرار داشته باشید.»
نایب رئیس مجمع نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه «محمدعلی نجفی با انصراف خود اقدام بسیار منطقی کرده است»، گفت: انتظار من و دیگر دوستان از آقای نجفی عدم پذیرش پُست وزارت آموزش و پرورش بود. نمازی در ادامه گفت: اگر از همان ابتدا دولتها در انتخاب وزرا دقت داشته باشند و مجلس هم همراهی کند قطعاً کشور و ملت با چنین شرایطی مواجه نخواهد شد. ضمن اینکه ترمیم و تغییر کابینه در دو سال اول منطقی و عقلایی است نه الان که کمتر از 10 ماه به اتمام دولت تدبیر و امید زمان مانده است. این عضو حزب کارگزاران در واکنش به بعضی تحلیلها مبنی بر اینکه «روحانی با برنامههای آموزشی محمدعلی نجفی مخالف بوده است»، گفت: بعید میدانم آقای روحانی مخالف برنامههای ایشان بوده باشد. ضمن اینکه چطور میتوان در این مقطع زمانی برنامهای برای تحول وضعیت آموزشی و پرورشی کشور نوشت؟
سهشنبه آینده جلسه رای اعتماد به وزرای پیشنهادی
بهروز نعمتی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس می گوید: نامه معرفی سه وزیر پیشنهادی در جلسه علنی فردا اعلام وصول خواهد شد. نعمتی گفت که طبق آیین نامه داخلی مجلس یک هفته بعد از اعلام وصول نامه وزرای پیشنهادی جلسه رای اعتماد برگزار می شود و بر همین اساس سهشنبه آینده جلسه رای اعتماد به آقایان دانش آشتیانی، صالحی امیری و سلطانیفر برگزار خواهد شد.