شوشان | اشاره:در زیر گفتگوی هفته نامه راوی شوشتر و پایگاه خبری شوشان، با مهندس محمدرضا بهادری جوان متخصص و بومی شوشتر و کاندیدای پنجمین دوره شورای اسلامی این شهر را می خوانید:
*خودتان را معرفی کنیدمحمدرضا بهادری هستم، متولد سال 1363 در شوشتر و در یک خانواده فرهنگی.
*سوابق تحصیلی تان چیست؟در سال 81 دیپلم ریاضی فیزیک گرفتم و سال 82 در رشته مهندسی معماری شروع به تحصیل کردم و در سال 86 فارغ التحصیل شدم. پس از آن در سال 1390 مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته شهرسازی اخذ نمودم.
*آقای بهادری از سوابق اجرایی خودتان برای ما بگوئید.از سال 86 تا 94 در اداره میراث فرهنگی شوشتر و پایگاه جهانی سازه های آبی تاریخی شوشتر ، مشغول به فعالیت بودم که طی این سال ها مسئولیت های متعددی در حوزه های پژوهشی، طراحی ، اجرایی و نظارت عهده دار بوده ام. از سال 89 نیز تدریس در دانشگاه را شروع کردم و تا کنون هم مشغول فعالیت آموزشی در گروه معماری و شهرسازی هستم. از سال 94 وارد اداره راه و شهرسازی شهرستان شوشتر شدم و تا کنون هم مشغول فعالیت در این اداره به عنوان مسئول واحد شهرسازی هستم. همچنین از سال 1387 به عضویت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان درآمدم و دارای پروانه اشتغال پایه 2 در رشته مهندسی معماری و در حال حاضر تنها مهندس شهرسازِ دارای پروانه اشتغال در رشته شهرسازی در سطح شهرستان شوشتر می باشم. به علاوه ، افتخار عضویت در هیئت مدیره بنیاد شوشترشناسی را نیز، در کارنامه کاری خود دارم. در سال 1389 در مقطعی به عنوان مشاور شهردار شوشتر (مهندس آصفی) مشغول به فعالیت بوده ام. ضمناً سابقه همکاری در تهیه چندین طرح جامع و تفصیلی را نیز دارم.
*با توجه به حضور و فعالیت شما در حوزه میراث فرهنگی حتماً دارای سوابق پژوهشی ، علمی و اجرایی هم در این زمینه هستید... بله، همانگونه که عرض کردم در زمان همکاریم با میراث در حوزه طراحی، پژوهش، اجرا و نظارت فعالیت هایی داشته ام که از آن جمله می توان به :
عضویت در تیم مستند نگاری و تهیه پرونده ثبت جهانی سازه های آبی تاریخی شوشتر 1386 (این پرونده شامل 13 اثر اصلی و 5 اثر زیرمجموعه می باشد که به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسید)،عضویت در شورای فنی پایگاه میراث جهانی سازه های آبی تاریخی شوشتر ، مسئول واحد طراحی پایگاه میراث جهانی سازه های آبی تاریخی شوشتر ، مسئول دفتر فنی پایگاه میراث جهانی سازه های آبی تاریخی شوشتر ، طراح و ناظر پروژه های ساماندهی و مرمتِ آثار ثبت جهانی شده ، طراح چندین پروژه نورپردازی آثار ثبت جهانی شوشتر، همکاری در تهیه بیش از 30 پرونده ثبت آثار ملموس و معنوی در فهرست آثار ملی، همکاری با گروه معماری و شهرسازی به سرپرستی کامران دیبا طباطبایی در پروژه باززنده سازی شهرک شوشترنو و ... اشاره کرد.
همچنین در این مدت بیش از 32 مقاله در نشریات مختلف و کنفرانس های داخلی و خارجی ارائه داده ام.
*هدف شما از ورود به انتخابات و حضور در شورای شهر چیست؟به نظرم هرکس تخصصی دارد و در کنار آن به شهر و منطقه اش هم علاقه دارد، بایستی از آن تخصص و دانسته های خود در جهت رشد و توسعه شهرش بهره ببرد. در کنار آن با توجه به درخواست مردم و پیشنهادهای صورت گرفته ، با توجه به تجاربی که در زمینه شهرسازی، معماری و مدیریت شهری دارم و در کنار همه این ها با راهکارها و برنامه هایی که در ذهن دارم، به این نتیجه رسیدم که در قالب شورای شهر می توانم برای شهرم گامی بردارم و در بهبود وضعیت موجود موثر باشم.
*در صورت ورود به شورای شهر اولویت شما چیست و چه موضوعی را به عنوان اولین دغدغه مدنظر خواهید داشت؟خب در ادوار گذشته شورای شهر کارهای زیادی صورت گرفته و باید قدردان آن ها بود اما ضعف ها و کاستی ها نیز بسیار زیاد هستند. به نظرم اولین کاری که باید صورت بگیرد استفاده از نیروهای متخصص در هر زمینه ای است. چه در قالب اتاق فکر و نظر و راهکار گرفتن و چه در اجرای پروژه های مختلف باید از نیروهای متخصص استفاده کرده و از داشته های موجود بهره برد. فکر می کنم در شورای چهارم علیرغم اینکه رضایت نسبی از سوی مردم دیدیم اما یکی از نقدهایی که به این شورا وارد است، عدم وجود شرایط برای ورود نیروهای متخصص و استفاده از توان و ظرفیت آن ها بود. به هر حال اولین تلاش بنده برای جذب متخصصین و استفاده از نظرات آن ها در هر زمینه ای است.
*به عنوان شخصی که در زمینه عمران و شهرسازی دارای تخصص و تجربه هستید و مسائل شهری را دنبال کرده اید و به آن ها نزدیک هستید؛ به طور کلی شورای چهارم و عملکرد آن را چگونه دیدید؟دوره چهارم شورا جزء موفق ترین دوره ها بود که در حوزه های مختلف عمرانی، درآمدزایی، اجتماعی، فرهنگی و... اقداماتی صورت گرفت. بسیاری مسائل که جزء اصول ابتدایی شهرسازی بود در این دوره صورت گرفت اما خب قطعاً فکر می کنم می توان بسیار بهتر از الان بود، که اگر اینگونه نبود بنده به شرکت در انتخابات فکر هم نمی کردم. اما همانطور که گفتم یکی از نقدهایی که به این شورا وارد است، بحث عدم استفاده از توان و تخصص نیروهای بومی است. ای کاش مقداری درهای شورای چهارم بیشتر به روی مردم باز بود تا بسیاری از جوانانی که دارای طرح ها و ایده های بسیار نابی برای توسعه شوشتر هستند، فضا را به گونه ای می دیدند که ورود کرده و این طرح ها را معرفی و ارائه کنند. همین موضوع، باعث عدم ورود افراد مشاور و متخصص به این مجموعه شد و کمبود تخصص در شورای چهارم یکی از ضعف های بزرگ این شورا بود.
*یک روند کلی وجود دارد که مخارج شهر از راه فروش تراکم یا به عبارت دیگر شهر فروشی تأمین میشود. نظر شما در این رابطه چیست؟کاملاً مخالف این رویه و برهم زدن اصول شهرسازی و تراکم فروشی هستم. خصوصاً اینکه این تراکم فرشی به شهرهای دارای آثار تاریخی مثل شوشتر ضربات سنگین تری نسبت به شهرهای دیگر وارد می کند. برای حل این موضوع باید به سمت ایجاد درآمدهای پایدار رفت که یکی از بهترین راه های آن جذب سرمایه گذار و معرفی بسته های مختلف سرمایه گذاری است. غیر از این بحث فروش املاک هم یکی دیگر از مسائلی است که درآمد شهرداری با تکیه بر آن در حال گذران است. در حالی که این یعنی از دست دادن سرمایه های شهر که بازهم مخالف اجرای آن هستم. اما اگر با جذب سرمایه گذار پروژه هایی را تعریف کرد که تا سالیان سال برای مجموعه شهرداری درآمد زا باشند، قطعاً نیازی به انجام این کارها نیست چه بسا اینکه درآمدهای بیشتری هم می توان داشت و کارها و خدمات بیشتری هم ارائه داد.
* درباره سند چشمانداز شوشتر ارزیابی شما چیست؟ اصلاً به نظر شما چنین سندی وجود دارد و اگر بله، آیا طبق آن پیش رفته ایم؟فکر می کنم وجود ندارد. یا اگر هست مطمئناً طبق آن حرکت نمی کنیم. البته در قانون اجباری برای داشتن سند چشم انداز نیست اما در اکثر شهرها این رویه انجام شده و شهرداری ها سعی کرده اند بر اساس آن حرکت کنند. به نظر من بایستی مسیر حرکت قطار توسعه شهری بر اساس سند چشم انداز صورت گیرد و به فکر آینده بود. باید نقاط مثبت و ظرفیت ها را شناسایی کرد و در کنار آن نقاط ضعف و کاستی ها را هم مورد بررسی و شناخت قرار داد و سپس افق طرح چند ساله را تعیین کرد. همه اتفاقات باید محاسبه شده، بازبینی و بررسی گردند. اما متاسفانه چنین چیزی در شوشتر وجود ندارد و به نظرم بایستی در جهت تدوین آن سریعاً گام برداشت. در واقع مانند خودرویی است که بدون مقصد در حال حرکت است.
*چه ظرفیت هایی را در شوشتر می بینید که می توان از آن ها در جهت رونق اقتصادی شهر بهره برد؟مهم ترین ظرفیت موجود و در واقع راهی که باید روی آن برنامه ریزی دقیقی انجام داد، سرمایه گذاری در بخش گردشگری است. ظرفیتی که بستر آن آماده است، میل و رغبت سرمایه گذار بخش خصوصی هم با توجه به منافع اقتصادی زودبازده و سرشارِ آن وجود دارد، فقط باید بررسی های لازم و پژوهش مورد نیاز صورت گیرد و برای ترقی گردشگری و جذب گردشگر و به تبع آن رونق اقتصادی شهر اقدامات لازم آغاز شود. شهرداری و مجموعه شورای شهر آینده بایستی روی این موضوع تمرکز و توجه ویژه داشته باشند. با بهره گیری از تجارب موفق شهرهای دیگر و بهره مندی از آن ها می توان به این کار سرعت داد و به نتیجه دلخواه رساند. قطعاً در این زمینه، با توجه به سوابق کاری و تخصصی که دارم برنامه های جامع و مدونی تهیه نموده ام.
*چه راهی مدنظر شماست که بتوان از تجارب دیگر شهرها بهره برد؟راه های بسیار زیادی وجود دارد، اما یک مسیر درست در رابطه این موضوع ایجاد مرکزی تحت عنوان «مرکز پژوهش های شورای شهر» است که در بسیاری از شهرهای دیگر توسط شوراهای شهر ایجاد شده و نتایج فوق العاده مثبتی هم داشته است. مرکزی که در واقع با تحقیقات گوناگون در زمینه های مختلف شهری، سرمایه گذاری، عمرانی، فرهنگی و... خوراک آماده ای را در اختیار مدیریت شهری می گذارد تا با تفکر و بحث و بررسی تصمیمات مفید فایده را اتخاذ کنند. انشاءالله اگر توفیق خدمت به مردم را در شورای پنجم داشتم، برای راه اندازی این مرکز تمام تلاشم را خواهم کرد.
* راهکارهای رفع فساد از بدنه فسادخیز شهرداری را چه می دانید؟این موضوع یکی از مواردی است که جای بحث زیاد دارد. یکی از مهم ترین دلایل آن نواقص موجود در قوانین شهرداری هاست که از دست ما خارج است. اما با الکترونیکی کردن امور در شهرداری، تعریف روند و اصول مشخصی برای هزینه و درآمدها و پایبند بودن به آن ها و شفاف سازی امور مالی شهرداری می توان تا حد بسیار زیادی از بروز این موارد جلوگیری کرد.
*صحبت پایانی؟از مردم عزیزم شهرم می خواهم که برای انتخاب اصلح ترین گزینه ها، ضمن پرهیز از مباحث قومیتی (که اصلی ترین عاملِ عدم پیشرفت شهرهای ماست) بررسی های همه جانبه را انجام دهند. با توجه به اینکه شورای شهر به عنوان تشکلی که متولی مدیریت شهر و نظارت بر تمام نهادهای مرتبط با مدیریت شهری است باید دارای ساختاری تخصصی و توانمند در حوزه تصمیم گیری و مدیریت جامع شهر باشد. انتخاب افراد متخصص، صادق و باتجربه ، شهری بهتر را برای شهروندان به ارمغان می آورد. از گروه فرهنگی راوی شوشتر و پایگاه خبری شوشان نیز کمال تشکر را دارم. وسلام