محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی روز سه شنبه در جریان بازدید از طرح ایجاد کانال انتقال آب از کارون به کانونهای ریزگردها در اهواز گفت: کنترل ریزگردها در جنوب شرق اهواز از اهداف میان مدت ما است.
وی در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران با بیان اینکه رهاسازی در تالاب منصوره و هور شریفیه از اهداف کانال 47 کیلومتری فعلی است خاطر نشان کرد: در سال های آینده نیز کانون های گرد و غبار هندیجان، مارون و زهره مرطوب سازی خواهند شد تا با اقدامات بیولوژیک و مرطوب سازی منشا ریزگرد جنوب شرق اهواز را که عمدتا در فصل زمستان فعال می شوند در یک عملیات میان مدت کنترل کنیم.
حجتی افزود: خوشبختانه سازگاری طبیعت با پیش بینی های کارشناسان این حوزه همراه بود و نهالهایی که در اسفند ماه سال گذشته و فروردین امسال کاشته شده سبز شده اند.
وی گفت: امیدواریم این نهال ها تا 2 الی سه سال آینده رشد کنند و اثرات زیست محیطی خود را عملا در مهار گرد و غبار نشان دهند.
وی تصریح کرد: در یک دوره میان مدت آثار این نهال کاری در عرصه جنوب شرق اهواز پدیدار خواهد شد و مردم اهواز نیز شاهد کاهش اثرات ریزگردها با منشا داخلی خواهند بود.
وی یادآور شد: یکی از اقداماتی که جای تقدیر دارد احداث کانال 47 کیلومتری آبرسانی موسوم به کانال مهندس پورشریف است که امیدواریم کار عبور این کانال از خط لوله نفت به پالایشگاه آبادان امروز به اتمام برسد و حداکثر تا 2 روز آینده آب به تالاب منصوریه وارد شود.
وی ساخت این کانال در مدت زمان کم را یک شاهکار مهندسی خواند و افزود: این کانال از میان جاده، راه آهن، ده ها خط لوله نفت، گاز و آب عبور کرده که هرکدام مختصات ایمنی خود را می طلبد.
وزیر جهادکشاورزی تصریح کرد: با همتی که از سوی تمام نهادها مانند بسیج، نیروهای مردمی و پیمانکاران محلی صورت گرفته و پشتیبانی های دولت در تامین اعتبار افق روشنی را در اختیار ما قرار می دهد منطقه فوق بحرانی جنوب شرق اهواز امسال با مرطوب سازی و نهال کاری تحت کنترل قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه برنامه بلند مدت ما حذف ریزگردها از این نقطه است افزود: گرچه اقدامات انجام شده قابل تقدیر است اما معتقد هستم بیشتر می توان کار کرد از همین رو به دنبال افزایش سرعت در این زمینه هستیم.
حجتی درخصوص کانون های غرب اهواز افزود: برای کانون های غرب اهواز عملیات مالچ پاشی صورت گرفته و تاکنون سه هزار و 500 هکتار از این عرصه ها مالچ پاشی شده است.
وی گفت: باتوجه به ظرفیت های بودجه ای پیش بینی می شود تا پایان سال 12 هزار هکتار از عرصه های گرد و خاک مالچ پاشی شود.
در پی وقوع پدیده گرد و خاک به مدت چهار روز متوالی وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به دستور رییس جمهوری برای پیگیری آخرین وضعیت به خوزستان سفر کردند.
9 فروردین امسال هیات دولت طرح کوتاه مدت و بلندمدت تثبیت کانون های گرد و غبار در خوزستان را تصویب کرد. بر این اساس برای تثبیت کانونهای بحرانی در شرق اهواز در سطح 42 هزار هکتار به مدت یکسال توسط وزارت جهادکشاورزی و بلند مدت در سطح 320 هزار هکتار در طول برنامه ششم تدوین و اجرا می شود.
همچنین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو نیز مکلف شدند تامین حقابه زیست محیطی تالاب های استان خوزستان را در سال 1396 در اولویت، قرار دهند.
بر اساس مطالعات حدود600 هزار هکتار از اراضی خوزستان کانون گرد و غبار اعلام شده اند که 350 هزار هکتار از آنها بحرانی و حدود 40 هزار هکتار نیز فوق بحرانی است. کارشناسان بر این باورند که 400 تا 700 هزار هکتار از اراضی این استان نیز تنها یک گام با بیابانی شدن فاصله دارند.
/ایرنا