شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۸۷۰۲۰
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۷
هر فردی تنها می تواند تا 10 هزار دلار با خود داشته باشد یعنی اگر به هر دلیلی به منزل فردی مراجعه شود رقم بالای 10 هزار دلار قاچاق تلقی خواهد شد.
پول‌نیوز - ابلاغیه بانک مرکزی و تصمیمی که به تک نرخی شدن ارز منجر شد بهترین و کارآمدترین تصمیم در شرایط فعلی بود. بر اساس این تصمیم اقتصاد ایران در مقابل فضاسازی ها و التهابات مصون و نفوذناپذیرخواهد شد و بانک مرکزی هم اشراف کامل بر فضای بازار را به دست خواهد آورد.

به گزارش گروه بانک و بیمه پول‌نیوز،  ولی اله سیف در برنامه تیتر امشب شبکه خبر در خصوص  پیامدهای تصمیم جدید مبنی بر تک نرخی شدن بازار ارز و پیامدهای این تحول در آینده بازار تصریح کرد: امروز ( سه شنبه ) اولین روز تک نرخی شدن بازار ارز بود، به عبارت دیگر بعد از تصمیمات نهایی که در واپسین ساعت های روز قبل اتخاذ شد ابلاغیه بانک مرکزی امروز رسماً به دست بازار رسید و مقدمات اجرای کامل آن فراهم آمد. 

داشتن بیشتر از 10 هزار دلار قاچاق محسوب می شود

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به دلایل نوسان های اخیر در بازار ارز گفت : واقعیت این است که از اوایل دولت یازدهم متغیرهای اقتصادی روند بسیار مثبتی را در پیش گرفتند و دستاوردهای اقتصادی مثبتی هم در کارنامه دولت به ثبت رسید که از جمله آن ها می توان به تورم تک رقمی و نرخ رشد اقتصادی بالا اشاره کرد، این در حالیست که آمار اشتغال هم نشان می دهد حدود 800 هزار شغل جدید ایجاد شده با این اوصاف می توان به این نتیجه رسید که اقتصاد ایران به سمت خروج از رکود حرکت کرده و در شرایط مثبتی قرار گرفته است.

رشد قیمت بی تناسب

رییس شورای پول و اعتبار خاطرنشان کرد: به جز این روند در سال های اخیر یعنی از سال 1393 به بعد نشان می دهد به طور متناوب در سه ماه سال سوم  عمدتا به دلیل تسویه حساب های بین المللی موجی از تقاضا در بازار ارز به وجود می آمد و به تبع آن قیمت ها افزایش می یافت اما در سه ماه پایانی سال قیمت ها دوباره روی موج نزول قرار می گرفت با این حال  سه ماه چهارم سال 1396 از این روند مستثنی شد.

سیف ادامه داد: نرخ ارز از دو گروه عامل تاثیر می پذیرد اول عوامل و مولفه های اقتصادی از جمله نرخ تورم و حجم نقدینگی گروه دوم، عوامل غیراقتصادی هستند. بررسی ها هم نشان می دهد در بخش اقتصادی تحولی که به چنین جهش قیمتی در بازار ارز منجر شود رخ نداده به عبارت دیگر مطالعات دامنه ای از تغییرات را نشان می دهد که به هیچ وجه تناسبی با شرایط اقتصادی ایران ندارد، با این وجود قیمت ها در بازار ارز به سرعت بالا رفت و در حالی که همه بررسی ها نشان می داد که قیمت دلار باید در دامنه ای کمتز از 5 هزار تومان در نوسان باشد با این حال این نرخ از مرز 5 هزار تومان هم فراتر رفت.

وی با غیرقابل باور توصیف کردن سرعت رشد قیمت ها در بازار ارز افزود: این روند، تضاد جدی با منابع و مصارف ارزی کشور و منابع و حجم صادرات نفتی و غیرنفتی ایران ندارد. با وجود این میزان از درآمد و هزینه هیچ نگرانی برای تامین ارز وجود ندارد اما این همه ماجرا نیست یعنی در کنار عوامل اقتصادی عواملی غیراقتصادی هم وجود دارند که از عوامل هیجانی ناشی می شوند و در جامعه به تقویت یا ضعف اعتماد نسبت به آینده می انجامد.

 رییس کل بانک مرکزی تاثیرات این عوامل هیجانی بر قیمت ها و بازار را بسته به شرایط مثبت یا منفی دانست و ادامه داد: خرداد 1392 انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد  و به دنبال آن و بلافاصله پس از اعلام نتایج  نرخ دلار که به 3800 تومان هم رسیده بود، به شدت کاهش یافت و در شهریور همان سال به کمتر از 3 هزار تومان هم عقب نشینی کرد. این در حالی بود که دولت هنوز به طور رسمی فعالیت خود را آغاز نکرده بود، این بدان معناست که انتظارات مثبت می تواند اصلاحات را در متغیرهای اقتصادی به وجود آورد. 

همه چیز از التهابات کاذب شروع شد

وی گفت: در سوی دیگر ماجرا  نیمه دوم سال 1396 التهابات کاذبی دامن  اقتصاد را گرفت و بر انتظارات عمومی و بازار تاثیر گذاشت. به باور من این موضوع صاحب دو وجه «داخلی و خارجی» است. روشن است که دشمنان ما تلاش می کنند با کمترین هزینه التهاباتی را در اقتصاد ایجاد کنند، به همین دلیل و در همین فضا باید از روش هایی برای مقابل استفاده کنیم که اصولا از پیدایش التهاب جلوگیری به عمل آید. از سوی دیگر عواملی هم به این فضای ملتهب دامن زدند به عنوان مثال  بحث های غیرکارشناسی  بعضی از صاحبنظران آن هم بدون این که اطلاع دقیقی از وضعیت واقعی منابع و پشتوانه های ارزی کشور داشته باشند در نوع نگاه مردم تزلزل هایی را ایجاد کرده است.

سیف خاطرنشان کرد: این در حالیست که ویژگی مثبت اقتصاد ما در پنج سال گذشته مثبت و  قابل پیش بینی بودن آن  به شمار می رفت. به عبارت دیگر  با اعلام برنامه های دولت و اجرای آن مسیر برای فعال اقتصادی کاملا روشن بود موضوعی که یکی از پیش نیازهای مسیر رشد و توسعه اقتصادی کشور است. 

وی افزود: در شش ماهه دوم سال 1396 این فضا به تدریج تغییر کرد، بخشی از این تغییر هم البته طبیعی است چون کار دشمنان کشور، دشمنی است. آن ها می خواهند با فضاسازی منفی در روند رو به رشد اقتصاد کشور اخلال ایجاد و هزینه هایی را بر آن تحمیل کنند. به همین دلیل باید در داخل، کاملاً مراقب بود تا پالس های منفی با اثرات خود روحیه مردم و امید به آینده آن ها را کاهش ندهد.

سیف ادامه داد: بانک مرکزی هم تلاش کرده با اطلاع رسانی دقیق و شفاف فضای با ثبات اقتصاد کشور را در مقابل این تهدیدات ، شایعات و التهابات کاذب  نفوذناپذیر کند. البته اخیراً شبکه های مجازی هم تاثیرگذاری بیشتری در بروز التهابات نشان دادند و این موضوع می تواند اقتصاد ایران را با چالش های بیشتری مواجه کند. در نهایت این که دلیل اصلی نوسان های رخ داده در بازار ارز التهابات کاذب بوده چون نه تغییری در صادرات و  نه واردات ایجاد شده است.

بهترین تصمیم را گرفتیم

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به مزیت های ابلاغیه جدید که منجر به تک نرخی شدن بازار ارز می شود گفت : این تصمیم بهترین تصمیمی بود که در شرایط فعلی می توان اتخاذ کرد؛ راهکاری که ما را در برابر التهاب ها و فضاسازی ها مصون می کند. وی شفافیت را یکی از ویژگی های اساسی این طرح دانست و افزود: با ایجاد این شفافیت از هرگونه ابهام جلوگیری به عمل می آید و این یعنی مقابله جدی با پولشویی و تامین مالی تروریسم که به عنوان یک بحث جدی بین المللی از اهمیت ویژه ای برخوردار است از سوی دیگر با این مدل  از روند متعادل منابع و مصارف و ترازهای پرداخت اطمینان حاصل خواهد شد.

سیف ادامه داد: ارز استحصالی از هر فعالیت اقتصادی که منابع درآمدی برای کشور ایجاد می کند ثروت ملی به شمار می رود و باید آن را آگاهانه به کالاهایی که منجر به رشد اقتصادی می شوند و اولویت های اصلی اقتصاد ما هستند اختصاص یابد. پرواضح این که نمی توان به این ثروت ملی بی تفاوت بود. بنابراین ایجاد ساختاری که کنترل مناسبی را بدون بروکراسی و ایجاد مانع برای فعالیت های مثبت  اقتصادی به وجود می آورد از ویژگی های مثبت اقدام اخیر به شمار می رود اقدامی که در نهایت اشراف بانک مرکزی را به عنوان متولی ارزی کشور افزایش می دهد.

رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: در نهایت هم با این مدل، قدم آخر در روند ایجاد بازار تک نرخی ارز برداشته شد هدفی که از مدت ها پیش دنبال می شد و در میان مطالبات مردم نیز قرار داشت. به این ترتیب از این پس نه قیمت مبادله ای وجود خواهد داشت نه آزاد و رقم 4200 تومان اعلام شده مبنایی برای بازار خواهد بود.

به گفته سیف با ابلاغیه جدید مبنای گشایش اعتبار برای کالاهای وارداتی کشور 4200 تومان است. در حالی که پیش از این بانک ها از نرخ مبادله ای استفاده می کردند و از سوی دیگر آن ها این اجازه را نیز داشتند که در خصوص برخی از اقلام و کالاها با نرخ آزاد اقدام کنند. نکته دیگر قیمت اعلام شده روزانه است و این قیمت صرفا برای روز 21 فروردین بوده  چون نظام ارزی ما شناور مدیریت شده است و متناسب با  فراز و فرود متغیرهای اقتصادی، این نرخ هم در معرض تغییر خواهد بود.

وی فروکش کردن قیمت ها در بازار آزاد را یکی از اثرات سیاست و مدل جدید ارائه شده اعلام کرد و ادامه داد :  به این ترتیب قیمت دلار که گفته می شد تا 6 هزار تومان هم افزایش یافته تا 4900 تومان هم عقب نشینی کرد و مجدداً در مرز 5100 تومان موقتا تثبیت شد البته این تاثیر سریع است و نباید مبنایی برای محاسبات قرار گیرد.
 
رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: ما باور داریم با مکانیزمی که در پیش گرفته شده مبنای قمیتی که با اقتصاد کشور سازگاری دارد نرخ  4200 تومان اعلامی است، البته این نرخ هم متناسب با شرایط طبیعتا در معرض تغییراتی قرار می گیرد یکی از پارامترهای تاثیرگذار هم نرخ تورم خواهد بود با این اوصاف اگر تورم در فضای فعلی کماکان تک رقمی باقی بماند قیمت اعلام شده می تواند 5 تا 6 درصدتحت تاثیر نرخ تورم ایران و  شرکای تجاری تغییر کند که روندی طبیعی به شمار می رود. اما قطعا بانک مرکزی اجازه نخواهد داد مجددا انباشتی از عدم تعادل  در بازار ارز  ایجاد شود.
 
وی یکی از ویژگی های اتفاقات بازار ارز در سال 1397 را نوسان قیمت در نیمه اول فروردین و مصادف با تعطیلات نوروزی توصیف کرد و گفت :  این نوسان هیچ توجیهی نداشت ضمن این که ما هرسال در نیمه اول فروردین عملاً شاهد هیچ تحرکی در بازار نبودیم، اما در سال 1397 به صورت خاصی این التهاب استمرار یافت و فعل و انفعال غیرطبیعی احساس شد هر چند که در نهایت تحت کنترل قرار گرفت.

 سیف در توضیح چگونگی محاسبه نرخ 4200 تومان به عنوان قیمت دلار هم افزود: این رقم با توجه  به شرایط موجود  محاسبه شد. پیش از این به جز نرخ مبادله ای نرخ 3800 تومانی هم وجود داشت و نیاز ارزی کشور با این قیمت بر طرف می شد در واقع علیرغم آنچه گروهی می گفتند حجم ارز مبادله در کف بازار اصولا رقم بسیار کوچکی از کل معاملات ارزی در کشور است بنابراین قیمتی که مبنای محسبات قرار گرفت رقمی بین 3800 و 4850 تومان بود که در نهایت با ملاحظات خاص در قیمت نهایی اعلام شده به جمع بندی رسیدیم.

تک نرخ بازار ارز ثابت نمی ماند

وی تصریح کرد: البته همان طور که گفته شد این قیمت هم به هیچ وجه تثبیت شده نیست و با واقعیت های اقتصادی  و روند متغیرهای اقتصادی تغییر خواهد کرد و مهم تر از همه این که ارز به اندازه کافی در اختیار بانک مرکزی وجود دارد و از این منظر جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد. یعنی خوشبختانه به هیچ عنوان در تنگنای ارزی نیستیم، البته در مقاطعی تنگناهایی برای تامین اسکناس در بازار وجود داشت که به سرعت برطرف و حل شد، به جز این بانک مرکزی وسواس و دقتی خاص در حفظ  حداقل ذخایر ارزی کشور دارد چون ضامن و پشتوانه اقتصاد کشور است و این میزان برای دوره خاصی می تواند کفایت کند و به هیچ وجه نگرانی وجود ندارد. 

رییس کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به تدابیر اندیشیده شده برای تراز منابع و مصارف ارزی کشور گفت: بخشی از نیازها کشور کالایی و بخشی خدماتی است. در مدل جدید ارائه شده برای تامین همه نیازهای کالایی اعم از ضروری و غیرضروری و مواد اولیه کارخانجات و لوازم پزشکی و نیازهای خدماتی نظیر دانشجویی و گردشگری  برنامه ریزی صورت گرفته است. در این خصوص و در حوزه اقتصاد ملی خروج سرمایه باید تحت نظم و حساب و کتاب مشخص صورت گیرد نه به صورت رها یعنی هرکس هر زمان بخواهد بتواند سرمایه و ثروت ملی را از کشور خارج کند.

به گفته سیف، به این منظور خروج ارز از کشور در چارچوب معیارهایی قرار گرفته ضمن این که نیازهای منطقی چه در بخش کالا و چه خدمات از طریق منابع حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی تامین خواهد شد.

وی ادامه داد: در مورد بیماران و دانشجویان هم در حال حاضر دستور العملی وجود دارد که تداوم می یابد اما فردا ( چهارشنبه)  دستورالعمل جدید که شامل این موارد هم خواهد بود مجدداً ابلاغ خواهیم کرد تا  شفاف سازی شود . در مورد مسافران هم تصمیم گرفته شد در خصوص سفرهای به کشورهای نزدیک و همسایه به هر مسافر 500 یورو اختصاص یابد اما این رقم در مورد سفرهای دور یعنی سفرهای اروپایی و آسیای دور 1000 دلار خواهد بود. در این زمینه بانک ملی به عنوان بانک عامل انتخاب شده اند و به سرعت در حال تجهیز هستند تا مسافران از شرایط خلاء فعلی خارج شوند.

سیف تاکید کرد: در مورد دانشجویان و ارز مورد نیاز بیماران هم بازنگری صورت گرفته و با ابلاغیه جدید انتظار می رود به تدریج ظرف دو روز آینده همه ابهام ها برطرف شود تا هموطنان با هیچ نگرانی رو به رو نباشند .

سقف ذخیر ارزی شخصی 10 هزار دلار 

رییس کل بانک مرکزی در خصوص سقف تعیین شده برای مالکیت شخصی ارز هم گفت: برای این که  فضای اقتصادی ما به محلی برای پولشویی تبدیل نشود، هرفردی تنها می تواند تا  10 هزار دلار با خود داشته باشد یعنی اگر به هر دلیلی به منزل فردی مراجعه شود رقم  بالای 10 هزار دلار قاچاق تلقی خواهد شد البته در تمام دنیا هم این  فرمول ها وجود دارد. در خصوص ارز همراه مسافر هم موضوع متفاوت است هر مسافر می تواند تا 5 هزار دلار به همراه خود داشته باشد.  

سیف با اشاره به مشوق های بانک مرکزی برای جذب سپرده های ارزی از مردم هم تصریح کرد: بخشنامه اسفندماه در این خصوص مجددا در اطلاعیه امروز مورد تاکید قرار گرفت، یعنی به بانک ها اجازه داده شدکه اقدام به سپرده گیری ارزی کنند بانک مرکزی هم  بازپرداخت این سپرده ها را وقتی به بانک مراجعه شود تضمین خواهد کرد.

به گفته وی به جز این ترتیباتی داده شده در هنگام مراجعه سپرده گذار برای دریافت سپرده ارزی خود علاوه بر نرخ سود مبلغی را هم اضافه دریافت کنند. فراموش نکنیم که نگهداری ارز در خانه با مخاطرات و ریسک هایی همراه است که از جمله می توان به سرقت و آتش سوزی اشاره کرد به جز این، احتمال  از دور خارج شدن اسکناس ها و فاقد اعتبار شدن آن ها هم وجود دارد در مقابل سپرده های ارزی مردم نزد بانک ها با توجه به ضمانت بانک مرکزی از مصونیت برخوردار است، البته این احساس وجود دارد که مردم به دلیل بدعهدی های گذشته در این خصوص با تردیدهایی رو به رو هستند اما عرض می کنم که تضمین کننده این سپرده گذاری مستقیما بانک مرکزی خواهد بود.

وی افزود: این در حالیست که ورود ارز از خانه های مردم به چرخه نظام بانکی زیر نظر بانک مرکزی هم به نفع اقتصاد کشور است و هم منافع سپرده گذاران را تامین می کند.

تغییر وظیفه صرافی ها

رییس کل بانک مرکزی در خصوص نقش صرافی ها در مدل جدید و احتمال خروج آن ها از چرخه توزیع ارز هم گفت: البته صراف ها نقش بسیار مثبتی در تامین نیازهای کشور در مقاطع مختلف بر عهده داشته اند و این نقش در دوره های مختلف به تجارت خارجی و ارتباطات اقتصادی کشور به عنوان تک قیمت دلارکمک کرده در حقیقت صرافی های مجاز همکاران نظام بانکی هستند که مسئولیت های خاصی را در تامین نیازهای اقتصادی کشور  برعهده دارند. 

اما تحولاتی در حال رخ دادن است اولاً سامانه جدیدی در حال پیاده سازی است یعنی اطلاعات از اوایل اسفند ماه  وارد سامانه شده به این ترتیب  کلیه بازیگرانی که در کشور با ارز در ارتباط هستند اعم از عرضه کننده ها که درآمدارزی دارند از جمله صادرکنندگان غیرنفتی و خود بانک مرکزی که ارز حاصل از صادرات را عرضه می کند در این سامانه فعالیت خواهند کرد. حتی پیش بینی شده کسانی که نیاز ارزی دارند بتوانند این نیاز را از طریق "فین تک ها " تامین کنند. این مدل به سرعت در حال پیشروی است و همکاران تلاش می کنند حداکثر تا پایان اردیبهشت ماه کل اطلاعات به سامانه منتقل شود.

وی ادامه داد: از این طریق آرامش و شفافیتی به اقتصاد کشور داده خواهد شد پس طبیعتا  نقش صرافان هم در همان تعریف می شود، یعنی برنامه ریزی شده که در این فضا نقش صراف ها چیست؟ البته طبیعتاً اقتصاد منطقی هم در این فعالیت وجود خواهد داشت یعنی قطعاً این حضور برای صراف ها هم ارزنده خواهد بود در عین حال نقش مثبت خود را هم در اقتصاد ایفا خواهند کرد.

سیف با اشاره به علاقه مندی بانک مرکزی به کاهش تعداد صرافی ها تاکید کرد: طبیعتاً علاقه مندیم تعداد  موجود را به رقم متعادل تری برسانیم و همچنین حجم کار و فعالیت آن ها  و درستی عملکردشان بر اساس مبانی خواهد بود، یعنی ممکن است در آینده کاهش تعداد صرافی ها آغاز شود چون  شاید فضای اقتصادی کشور هم به این تعداد صرافی نیاز نداشته باشد.

وی افزود: مسئولیت صراف ها بازنگری خواهد شد چون  نقشی که باید در اقتصاد ایفاء کنند مورد توجه بانک مرکزی است. بهمن ماه 1395 دستوالعمل و مقرراتی ناظر بر فعالیت های صرافی ها و خرید و فروش ارز در کشور وضع شد که اجرای این دستورالعمل الزامی است. در بدو امر اصرار بانک مرکزی پیاده سازی صد درصدی آن است و به هیچ عنوان کسی نباید عدول کند در حقیقت یکی از معیارهای ما  انضباط بخشی به شبکه صرافی های کشور است و اگر قرار باشد تعداد مجوزها کاهش یابد عملکرد صرافی ها مبنای تصمیم گیری قرار خواهد گرفت .

سکه هم ارزان خواهد شد 

رییس کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به وضعیت بازار سکه و نوسان های این بازار هم تاکید کرد: این دو بازار با یکدیگر در ارتباط هستند به این ترتیب پرواضح است که اتفاقات رخ داده در بازار ارز قیمت سکه را هم دچار نوسان کند. اصولا قیمت سکه از دو بخش تشکیل شده اول قیمت  طلای بین المللی و دوم قیمت دلار.  البته ماه گذشته ما متوجه حباب در نرخ سکه شدیم در آن زمان عرضه های بانک مرکزی هنوز آغاز نشده بود  اما مقدمه التهاب در بازار ارز چنین التهابی را  در بازار سکه نیز به همراه داشت البته با مداخله بانک مرکزی حباب از میان رفت با این همه طبیعتا ارتباط مستقیم دو بازار  با هم به قوت خود باقی است.

به گفته وی، امروز هم که قیمت  دلار 4200 تومان شده طبیعتا تمام قیمت هایی که که تحت تاثیر دلار افزایش یافته اند باید به تدریج دست به اصلاح بزنند یکی از این بازارها هم سکه خواهد بود. به محض اعلام خبر تعیین قیمت دلار، قیمت سکه 200 هزار تومان کاهش پیدا کرد و امروز در دامنه یک میلیون و 700 هزار تومان قرار گرفت در حالی که ارزش سکه تا مرز 2 میلیون تومان هم پیش رفته بود بنابراین روند کاهش قیمت در بازار سکه ادامه دار خواهد بود.

سیف با اشاره به ادامه پیش فروش سکه گفت :  اسفندماه یک بخشنامه سه بندی از سوی بانک مرکزی ارائه شد تا التهاب در بازار سکه فروکش کند. بخشی از این برنامه هم پیش فروش بود. پیش فروش ها در دو بازه زمانی شش و دوازده ماه صورت گرفت اما با ابلاغیه جدید  به همین دو بازه زمانی اکتفا نکردیم و بازه زمانی بیشتری تعریف شد.

وی افزود: بر این اساس قیمت سکه پیش فروش یک ماهه،یک میلیون و 590 هزار تومان، سه ماهه یک میلیون و 540 هزار تومان ، 6  ماهه یک میلیون 475 هزار تومان، 9 ماهه یک میلیون و 410 هزار تومان، یک ساله یک میلیون و 350 هزار تومان ، 18 ماهه یک میلیون 245 هزار تومان و دو ساله یک میلیون 160 هزار تومان  تعیین شده است. 

این در حالیست که در طرح قبلی ارزش هر سکه پیش فروش یک ساله یک میلیون و 475 هزار تومان بوده یعنی روند کاملا مشخص است، البته بازهم قیمت ها در طول زمان ثابت نخواهد بود به عبارت دیگر بر اساس وضعیت بازار و کشش موجود در آن و البته سلایق متقاضیان  قیمت ها در نوسان خواهد بود.

سیف در پاسخ به انتقادهایی که مداخله بانک مرکزی در بازار ارز و اعلام مدل جدید قیمت گذاری را دیرهنگام توصیف می کنند هم گفت: بانک مرکزی بر اساس عوامل اقتصادی وظایفی دارد که باید به انجام برساند طبیعتاً من همیشه از انتقادهایی که ریاست جمهوری داشتته باشند استقبال می کنم چون زمینه ای است برای رشد عملکرد بانک مرکزی است. اما واقعیت این است که گاهی عوامل غیراقتصادی در افق دید بانک مرکزی نیست و همیشه به موقع قابل پیش بینی نیستند مخصوصا این که در فضای بین المللی قرار گرفتیم که دشمنی ها با  کشور ما هر لحظه شرایط جدیدی را به وجود می آورد.

به گفته وی، بعد از برجام گشایش های بسیاری  در روابط بانکی بین المللی به وجود آمد  اما به هیچ وجه شرایط عادی نشد و هنوز هم نیست به این ترتیب باید مدلی را اجرایی کنیم که بتواند در مقابل این عوامل مصونیت به اقتصاد کشور سامان بدهد در همین راستا کار برای سامانه نیما از 11 ماه پیش شروع شده و در نهایت نرم افزاری نوشته شده که قابلیت های مورد نظر ما را متناسب با شرایط اقتصادی کشور ارائه دهد.  این نرم افزار در حال حاضر آماده بارگذاری است در مدت سپری شده هم باید به همه  بازیگران در این بازار آموزش می دادیم  به همین دلیل مداخله بانک مرکزی زمان بر به نظر می رسد ما باید به جز این به ساختارهای اقتصادی خود هم استحکام ببخشیم که بتواند ثبات و آرامش بلندمدتی ایجاد کند.

سیف همچنین در خصوص سرنوشت درآمد بیشتر حاصل از افزایش قیمت دلار نسبت به نرخ تعیین شده در بودجه سالانه تصریح کرد : با حذف نرخ مبادله ای برخی از کالاها که عمدتا دارو و کالاهای اساسی بودند و با ارز ارزان تر مبادله تامین اعتبار می شدند از این پس با تک نرخ اعلام شده، ارز دریافت خواهند کرد، اما این موضوع به هیچ عنوان دلیلی برای افزایش قیمت آن ها نخواهد بود چون بر اساس مدل به نحوی عمل خواهد شد که با توسل به مکانیزم خاصی منابع حاصل از اختلاف قیمت پیش بینی شده در بودجه و قیمت اعلام شده فعلی صرف ثبات قیمت آن ها شود.

وی ادامه داد :  به جز این  پیش از این هم ما به التفاوت قیمت دلار فروخته شده از سوی دولت و قیمت تعیین شده در بودجه به هز میزان که بود در حسابی متمرکز و  به خزانه واریز می شد و این روند ادامه  خواهد یافت البته در حال حاضر این رقم در سطح بالاتر قرار گرفته بنابراین باید در بعضی از سرفصل های درآمدی جا به جایی هایی ایجاد شود  اما در مجموع ثباتی بر شرایط حاکم خواهد بود. در نهایت مسلما شاید نیاز به تعدیل هایی در مواد بودجه به وجود آید. 

امروز هم در مجلس تاکید کردم در بودجه سال 1396 برای بانک مرکزی  این مبلغ  به عنوان مابه التفاوت تخمین زده شده و به عنوان سود بانک مرکزی در نظر گرفته شده است و به عنوان سهم سود و مالیات به خزانه واریز می شود، بنابراین شاید آن سود  هم تحت تاثیر قرار گرد  بنابراین یعنی این احتمال وجود دارد  که به جز بودجه کل کشور، بودجه بانک مرکزی هم دچار اصلاحاتی شود که البته همگی به صورت قانونمند و برنامه ریزی شده در دست انجام است و عملیاتی خواهد شد.

مخالف افزایش نرخ سود بانکی هستم

رییس کل بانک مرکزی در خصوص مخالفتش با افزایش نرخ سود بانکی هم گفت : اگر قرار است افزایش  نرخ سود سپرده ها منجر به افزایش سود تسهیلات نشود بانک های ما دچار بحران خواهند شد واقعیت این است که هر ابزاری از میزانی کشش و قابلیت انعطاف  برخوردار است البته این درست است که اگر در بازاری کشش و جاذبه ایجاد کنیم التهاب  در  بازارهای جانبی کاهش می یابد اما  در نهایت باید از خود آن بازار هم مراقبت کنیم.

 بازار پول کشور تحت تاثیر این اقدام ممکن است گرفتار خطرات و خسارت هایی شود بنابراین به ‌جز شرایط فعلی به هیچ عنوان مصلحت نمی بینیم نرخ سود سپرده ها افزایش یابد .

سیف در پایان با تاکید به استمرار آرامش در بازار ارز افزود : من به قطع می گویم این تصمیم  بسیار درست و اصولی است و می تواند به بازار استحکام ببخشد مخصوصا در شرایطی که دشمنان کشور به دنبال مشکل آفرینی هستند این مدل ما را مجهز و نفوذ ناپذیر کرده و را در مقابل خلل های احتمالی در ثبات اقتصادی، مقاوم می کن
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار