قائم مقام اداره کل منابع طبیعی خوزستان با بیان اینکه 6 میلیون و 250 هزار اصله نهال در کانونهای گرد و غبار خوزستان کشت شده و این نهالها نیاز به آبیاری و نگهداری دارند، گفت: اگر قرار بر این بود که آب لازم برای نهالهای کشت شده تامین نشود یا ما را مجبور به کشت نمیکردند یا اکنون که ما را مجبور به کاشت کرده اند نسبت به تامین آب نهالها احساس وظیفه داشته باشند.
احمد رئیسزاده در جلسه کارگروه تخصصی مخاطرات زیست محیطی خوزستان اظهار کرد: بحث ریزگردها به دهه 80 برمیگردد و در همان مصاحبهای که مهرماه سال 82 انجام شد اعلام کردیم که باید بحث ریزگردها جدی گرفته شود اما متأسفانه پس از گذشت 15 سال تاکنون آن گونه که باید موضوع جدی گرفته نشده است.
وی افزود: کارهایی که در خصوص مقابله با ریزگردها در حال انجام است کار بدون مطالعه و مقطعی است. اگر قرار است در بحث ریزگردها کاری انجام شود باید همه دستگاهها مطابق با شرح وظایفشان کار کنند.
رئیسزاده عنوان کرد: در حال حاضر آب را قطع کرده اند. آیا بدون آب میشود نهالکاری کار کرد؟ آیا واقعا بدون مطالعات میشود کار کرد؟ نهال را کشت می کنند و آب با ایسی 20 هزار میکروموس برای آبیاری استفاده می کنند. آیا یک موجود زنده میتواند چنین آبی را تحمل کند؟
قائم مقام اداره کل منابع طبیعی خوزستان گفت: در حال حاضر در خصوص مقابله با ریزگردها مطالعات نسبت به اجرا عقب است یعنی اول اجرا میکنیم و بعد مطالعه میکنیم. این مسأله با دنیای امروزی همخوانی ندارد. اگر قرار است در خصوص مقابله با ریزگردها کار انجام شود باید با برنامه و اصول انجام دهیم. باید از اکنون استارت مطالعات زده شود و حداکثر تا مهرماه کتابچه مطالعاتی تهیه شود.
رئیسزاده تصریح کرد: عملیات بیولوژیک مالچپاشی را منابع طبیعی انجام می دهد اما انجام همه کارهای مقابله با گرد و غبار از عهده یک دستگاه برنمیآید.
قائم مقام اداره کل منابع طبیعی خوزستان عنوان کرد: در مدت 16 ماه، 6 میلیون و 250 هزار اصله نهال در کانونهای گرد و غبار خوزستان کشت شد اما این نهالها نیاز به آبیاری و نگهداری دارند. اگر قرار بر این بود که میزان آب لازم برای نهالهای کشت شده تامین نشود ما را مجبور به کشت نمیکردند یا اکنون که ما را مجبور به کاشت کرده اند نسبت به تامین آب نهالها احساس وظیفه داشته باشند.
وی با تشریح اقدامات بیان کرد: در سال 95 میزان نهالکاری 4800 هکتار بوده است. در سال گذشته پیشنهاد منابع طبیعی خوزستان 20 هزار هکتار نهالکاری و 10 هزار هکتار بوتهکاری و مدیریت چرا بوده است اما نهایتا اعتباری که به این اداره اختصاص یافت برای 10 هزار هکتار نهالکاری و 12 هزار هکتار مدیریت چرا، 5 هزار هکتار مراقبت و نگهداری و قرق 25 هزار هکتار بوده است اما اعتقاد داریم که توان استان خوزستان بیش از این است.
رئیسزاده بیان کرد: از سال 96 تاکنون 15 هزار هکتار نهالکاری در جنوب شرق اهواز، 2 هزار و 50 هکتار مالچپاشی و 10 هزار و 500 هکتار مدیریت چرا و 7 هزار هکتار آباندازی هور منصوریه انجام شده است. در سال گذشته منابع طبیعی خوزستان 3.5 میلیون نهال تولید کرد و امسال قرار است 6 میلیون نهال تولید کنیم.
قائم مقام اداره کل منابع طبیعی خوزستان تصریح کرد: با توجه به گرمای هوا و میزان دبی آب رودخانه کارون ترس داریم که نکند با این همه تلاش به دلیل عدم تأمین آب نهالهای کشت شده خشک شوند. این نهالکاری آبروی خوزستان و دولت است. کاری که دولت شروع کرده است و زیر ذرهبین همه منتقدین قرار دارد.
وی بیان کرد: کانالهای 47 کیلومتری برای انتقال آب به کانونهای گرد و غبار و نهالکاری شده احداث شده است اما در برخی بخشها معارضینی وجود دارد. در حال حاضر نسبت به اقدامات سال گذشته درخصوص مقابله با گرد و غباریک ماه عقب هستیم بنابراین اگر قرار است کاری در سال جاری انجام شود اکنون باید انجام شود. باید تأمین آب تضمین و رفع معارضات تعیین تکلیف شود و اگر این دو موضوع حل نشود هر کار دیگری کار بیهودهای است.
رئیسزاده عنوان کرد: در حال حاضر 130 میلیارد تومان برای حفاظت و نگهداری عرصه نهالکاری شده نیاز داریم. همچنین برای 17 پروژه پیشبینی شده منهای دیون 453 میلیارد تومان نیاز داریم.
قائم مقام اداره کل منابع طبیعی خوزستان گفت: برای اینکه ظرف سه یا چهار سال کانون ریزگرد جنوب شرق اهواز کنترل شود باید 453 میلیارد تومان پول اختصاص یافته و تأمین آب و تعیین تکلیف معارضین انجام شود.