شوشان - سید سجاد جلویانی:
مهم ترین اندیشه سیاسی ،دینی مدرس ، شعار : سیاست ما عین دیانت ما است ، و دیانت ما ، عین سیاست است .
در تفکر امام خمینی راحل ، مدرس جایگاه ویژه ای در مبارزه علیه استبداد و استعمار روس و انگلیس داشت .
مدرس در تمام دوران فعالیت سیاسی خود در مجلس شورای ملی ،منافع کلان ملی و دینی اساس و جوهر فکر و عمل اورا تشکیل می داد .
از الهام بخش ترین رهبران دینی و سیاسی بر امام خمینی و اندیشه سیاسی وی ، مدرس بوده است .
امام خمینی همواره در دوره مبارزات علیه استبداد سیاسی پهلوی و استعمار خارجی ، خصوصا ،آمریکا ،از اندیشه راهبردی مدرس استفاده می کرد .
با پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ ش ، امام خمینی ،با تکیه بر سیاست نه شرقی ، نه غربی ، یا همان سیاست موازنه منفی ، در استقلال ملی ، در عمل اندیشه فقهی و سیاسی شهید مدرس را در مهندسی ولایت فقیه و مردم سالاری دینی اعمال می کرد .
امام خمینی همواره با تاکید بر نقش راهبردی مدرس در حوزه قانون گذاری و حفظ منافع ملی ، مدرس را بعنوان الگوی مناسبی در جمهوری اسلامی تاکید می کرد .
شاید به همین دلیل بود در پاس داشت شهید مدرس ، دستور داد : چهره مدرس بر اولین اسکناس ۱۰۰ ریالی های جدید جمهوری اسلامی چاپ گردد .
مدرس در ده سال اول انقلاب و نظام اسلامی دارای جایگاه راهبردی در تفکر حکومت و تراز منافع ملی در نظام قانون گذاری بود .
با فوت امام خمینی در ۱۴ خرداد ۶۷، و بازنگری در قانون اساسی و تعیین قدرت مطلقه ولایت فقیه بر تمام شئون سه گانه قانون اساسی ، اندیشه سیاسی و دینی مدرس بشدت کاهش یافت ،و با ایجاد اختصاصات ویژه حقوقی برای پاس داشت یاد و نام امام خمینی ، چهره مدرس از اسکناس های جمهوری اسلامی حذف گردید ،و تمام پول ملی در اختیار چهره امام خمینی قرار گرفت .
این عمل اگر چه در ظاهر کاری شایسته بود، اما در باطن تنها چهره ملی ، دینی ایران را که مورد تکریم واقعی امام خمینی بود از تاریخ و حافظه ملت کنار زد .
مجلس و نمایندگان مجلس از ان روزگار تا کنون روحا و جسما تغییرات اساسی پیدا کردند .بگونه ای که مهم ترین قرار دادهای سرنوشت ساز( چون کرسنت ، برجام ، .... ) را در بیست دقیقه تصویب می کنند و با پنج میلیون تومان هدیه از دفتر رئیس جمهور اسلامی (احمدی نژاد دوره دوم ) رای خودرا در مهمات کشور تغییر می دهند .
هر چند عکس و تصویر شهید مدرس در مجلس شورای اسلامی وجود دارد و در سال گرد شهادت مدرس از نقش مدرس در تحولات سیاسی معاصر ایران تجلیل می گردد ، اما در اصل اندیشه و فکر و راهبرد مدرس ( سیاست ما عین دیانت ما و دیانت ما عین سیاست ما ) ، از رفتار و مواضع نمایندگان مجلس از بین رفته است .
چرا که مدرس نه کاسب دین بود و نه کاسب منافع ملی . شهید مدرس حقیقتا یک خدمت گذار و خادم دین و ملت در تراز منافع ملی بود .
حفظ استقلال ملی و منافع مردم ایران ، در تمام دوران فعالیت سیاسی مدرس ، اساس و پایه شخصیت وجودی وی بود تا زمانی که با زبان روزه به شهادت رسید .
امید است روحانیون و ملیون در عرصه سیاست و دیانت در مسیر مدرس حرکت نمایند ودر ظاهر و باطن خادم ملت باشند .