ممکن است دیگر کشورهایی که این رودخانه ها از آنها گذر کرده و وارد ایران می شوند با الگو برداری از ترکیه اقدام به احداث سد بر روی رود خانه های ارس و فرات و دجله کنند . و تقریبا آبی باقی نخواهد ماند که به کشور ایران برسد
شوشان - اردشیر شمس :
با توجه به اهمیت محیط زیست و مشکلات بوجود آمده در خصوص ریز گردها برای مردم ایران
در این نوشتار بنا داریم مروری بر این واقعه نگران کننده و علل بوجود آمدن بحران ریز گردها برای کشور ایران و در صورت امکان راه برون رفت از این معضل پرخطر محیط زیستی را برسی و مطالبی را مرقوم نمائیم .
در سنوات گذشته کارشناسان محترم محیط زیست به دفعات اعلام نموده اند دوره خشکسالی ۳۰ ساله کشور ما که نیمی از آن سپری شده است را برای ایران پیشبینی نموده اند .
همانگونه که در مقاله پیشین خود در خصوص اثرات زیانبار رویای* دولت ترکیه برای پروژه بزرگ خود بنام (طرح گاپ GAP) که میتوان گفت . ایران و همسایگان را دچار بحران محیط زیستی از جمله ریز گردها نموده است . لذا ما نباید منفعلانه عمل کنیم و باید از تمام ظرفیت هایی بین المللی که وجود دارد برای جلوگیری از ادامه این معضل بکار ببریم .
آیا خطر قطع کامل رودخانه های ارس و دجله و فرات همچنین هیرمند برای ایران وجود دارد ⁉️
دولت ترکیه سد بزرگ (ایلیسو) بر روی رود دجله را با مخزنی معادل سه برابر سد بزرگ کرخه ایران را ساخته است .
و در اسفند ماه سال گذشته توسط رئیس جمهوری این کشور*
*رجب طیب اردوغان به بهره برداری رسانده و افتتاح گردید*
دولت ترکیه بنا دارد (طرح گاپ) (GAP)که در بر گیرنده ۲۲ سد بزرگ بر روی رودخانه های ارس و دجله و فرات است و از کشور ترکیه سرچشمه میگرند را بسازد .
دولت ترکیه مضافا برنامه زیادی برای رود خانه( ارس ) با احداث سد های متعد بروی این رودخانه را دارد و این مهم معضلات دیگری برای کشور ایران به همراه خواهد داشت این رود وارد ارمنستان شده و بعد وارد آزربایجان وشمال غربی کشورمان و نهایتا وارد ( رود کورا ) می شود . با بستن این رود برای هموطنان ترک زبان ما مشکلات عدیده ای بوجود خواهد آمد . و ممکن است دیگر کشورهایی که این رودخانه ها از آنها گذر کرده و وارد ایران میشوند . با الگو برداری از ترکیه اقدام به احداث سد بر روی رود خانه های ارس و فرات و دجله کنند . و تقریبا آبی باقی نخواهد ماند که به کشور ایران برسد .
ترکیه بنا دارد رودهایی که از آن کشور به سمت ایران جاری هستند و سدها سال است وارد ایران میشوند و طبیعی هستند و آبراه و آورد آب برای کشور ما دارند . را تملک کرده و از آنها در آینده و سالهای پیشرو برای مقاصد سیاسی و اقتصادی و فروش آب استفاده کند .
این امر باعث مشکلات گوناگون و بهتر بگویم فاجعه آبی و محیط زیستی . اقلیمی و ریز گردها برای همسایگان بخصوص ایران خواهد شده و می شود.
لذا طبق کنوانسیون
(ریودوژانیرو برزیل)
و دیگر معاهدات بینالمللی توسعه پایدار (UNCED)*
هیچ کشوری این حق را ندارد حق آبه قانونی دیگر کشورها را نادیده بگیرد . ایران در سالهای گذشته مشکلات گوناگونی در خصوص ریز گردها و محیط زیست و همچنین آب داشته و متحمل شده و میشود.
دولت ترکیه با این طرح های سد سازی معروف به( گاپGAP) و دیگر پروژهای سد سازی خود . بنا دارد تمام رودهایی که به سمت ایران جاری هستند را مسدود کند و بصورتی که در آخرین نقطه خط مرزی و خروج (رودخانه ارس )که از خاک ترکیه خارج میشود را بنام سد (تزلوجا) خواهد ساخت . یعنی مرگ رود خانه ارس برای آذربایجان و کل ایران
اگر در نقشه جغرافیایی مسیر رودهای فرات و دجله را نگاه کنیم مشاهده خواهیم کرد که این رودها منطقه وسیعی از همسایگان بخصوص کشور عراق که مرز مشترکی با کشور ما دارند . و همچنین منطقه زیادی را از جنوب ایران بخصوص هورالعظیم که بین ایران و عراق مشترک است را در بر میگیرد و در نهایت وارد چرخه آبی ایران میشوند .لذا وقتی این رودخانه ها توسط ترکیه با احداث این سدهای بزرگ قطع گردد . این مسیر مرزی که توسط رودهای فوق سیر آب شده و زمین همیشه مرطوب بوده را خشک نمایند و با توجه به خشکسالی چندین ساله باعث بحران ریز گردها شده و می شود.
این سیاست آبی و عملکرد همسایگان بخصوص ترکیه برای ایران بسیار خطر ناک است و آینده نگران کننده ای را میشود برای ایران متصور شد .
کشور ایران باید به جد از طریق رایزنی و همچنین دادگاههای بین المللی و حقوقی پیگیری کرده و در موضوع مهم حق آبه ایران در خصوص رود های ارس و فرات و دجله و هیرمند از کشور ترکیه و همچنین کشور افغانستان که با احداث( سد کمال خان) و مسدود کردن رود هیرمند . مشکلات زیادی برای کل کشور ایران بوجود آورده است . اعتراض کرده و طبق قوانین جهانی کشورهای مبداء و سرچشمه رودهای فوق بخصوص ترکیه ملزم به رهاسازی آب و حق آبه قانونی خواهند شد.
بنده به دلیل اهمیت و اثرات زیانبار این وضعیت تنش آبی و سد سازیه کشورهای همسایه بخصوص ترکیه که به هیچ معاهده ای پایبند نیستند و از تحریم که علیه ایران وجود دارد بهره مند میشوند . به همین دلیل کشور کهن ایرانی را که دارای پرستیژ و جایگاه استراتژیک و ژئوپولتیک در منطقه و جهان می باشد . را به چالش* *کشیده و در صورتی که ایران مدبرانه و با سیاست برخورد نکند . کشور ما را به حاشیه خواهند راند .*
لذا به همین دلیل
بنده چند طرح خدمت رئیس جمهور محترم حضرت آیت الله رئیسی . ارائه میدهم . لذا در صورت صلاح دید دستورات لازم را به وزارتخانه های متولی این امر مهم و حیاطی را صادر فرمایند.*
۱) وزارت محترم خارجه ایران دیپلماسی آب را فعالتر نموده و همچنین مامور به* *تشکیل یک کنوانسیون یا کمیسیون که شامل همه کشورهای همسایه که از اثرات این سد* *سازیها آسیب میبینند . و حق آبه قانونی آنها دچار مشکل میشود . و منافع مشترک و همچنین تنش آبی مشترک با* *ایران دارند . تشکیل گردد بخصوص کشورهای حوزه خلیج فارس . و از طریق این کشورها و کنوانسیون مشترک .اقدام قانونی در مجامع بینالمللی علیه ناقضان معاهدات جهانی را انجام دهند .
این کنوانسیون چند مزیت دارد . کشور ایران در پائین دست رودخانه های ( ارس . دجله و* *فرات و هیرمند ) قرار دارد . لذا آن کشورها بالا دست . و تقریبا میان مبداء یا میان منشاء گذر آب هستند . و ایران مقصد و پائین دست است . لذا با حضور و همراهی کشورهای فوق و امضا یک توافق نامه . در آینده آن کشورهای عضو کنوانسیون تشکیل شده اقدام به احداث سد نخواهد کرد . یا حداقل حق آبه ایران را در سیاست آبی خود در سالیان پیشرو لحاظ خواهند نمود .
۲) با توجه به اینکه وزیر محترم امور خارجه . مشغله بسیار زیادی دارد در این وزارخانه یک معاونت تحت عنوان دیپلماسی آب و سد . تشکیل شود همراه با کارشناسان خبره در حوضه امور آب که تمام وقت و توان خود را صرف رصد نمودن توسعه طلبی برخی از همسایگان که باعث و بانی وضعیت موجود شده اند کنند . و به وزیر و مقامات مربوطه گزارش کنند .*
۳) در صورت امکان سازمان محیط زیست را به وزارتخانه تبدیل کرده و با اختصاص بودجه و امکانات لازم برای مذاکرات احتمالی آبی و هماهنگ با وزارت خارجه کشورمان . برای حفظ اقلیم و محیط زیست کشورمان تلاش اثربخش نمایند .
۴) به اعتقاد بنده و با توجه به اینکه اکثر کارشناسان محترم داخلی و خارجی در حوضه آب و محیط زیست . به کرات اعلام نموده اند در سالهای آتی و پیشرو کمبود شدید در حوضه آب اجتناب ناپذیر است . و جهان با کمبود و بحران در حوضه آب مواجه خواهد شد . و مشکلات بسیار زیادی بین کشورها و حتی درون کشورها بوجود خواهد آمد . و مضافا بگونه ای خواهد شد که ارزش آب به مراتب از نفت بالاتر خواهد رفت .
لذا در صورتی که این مشکل بوجود آمده با تدبیر و سیاست و مضافا با شدت برخورد نشود . در آینده نه چندان دور اکثر استانها و نقاط کشور ایران به دلیل تنش آبی و مشکلات اقلیمی و محیط زیستی قابل سکونت نیستند . و مردم ناچار به مهاجرت خواهند شد . و آن هم مشکلات عدیده ای برای دیگر شهرها و استانهای مهاجر پذیر کشور به همراه خواهد داشت . و ناگزیر خواهیم شد . برای آب شرب ملت به دیگر کشورهای که آبخیز هستند و آب ایران را بلوکه نموده اند . در برابر یک بشکه آب دو بشکه نفت تقدیم کنیم .
اول خرداد ماه ۱۴۰۱