شوشان :
دکتر علی خدادادی مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان در نشست خبری هفته ملی ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی گفت: آموزشهای همگانی و مقاومسازی زیرساختها و بناها دو اولویت مهم در مقابله با بلایای طبیعی است.
دکتر علی خدادادی در این نشست که در سالن اجتماعات جمعیت هلال احمر اهواز برگزار شد، اظهار کرد: هفته ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی از 18 تا 24 مهرماه برگزار میشود که شعار امسال این هفته تحت عنوان "عزم ملی، تدابیر پیشگیرانه، افزایش امید و ایمنی در برابر بلایای طبیعی" تعیین شده است.
وی ادامه داد: این شعار، مفاهیمی در خود دارد که بیانگر تمامی رسالتهای جمعیت هلال احمر در بحرانها است. آنچه که در هدایت و مدیریت یک بحران ملی میتواند نقش بسیار موثری داشته باشد، عزم ملی است. همچنین تدابیر پیشگیرانه میتواند زمینهساز مقابله با بحرانها و کاهش آثار سوء و مخرب بلایا باشد.
وی نامگذاری روزهای هفته ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی را، مدیریت بحران، اقتصاد، فرهنگ پیشگیری و آمادگی، مدیریت بحران، بیمه، مقام سازی و رعایت استاندارد، مدیریت بحران بازسازی و بازتوانی در حوادث، مدیریت بحران فناوریهای اطلاع رسانی و کاهش خسارات، مدیریت بحران همسویی با سیاستهای جهانی کاهش خطرپذیری، مدیریت بحران خانواده و آموزش و مدیریت بحران سازمانهای مردم نهاد و تشکلهای مذهبی برشمرد و افزود: در این هفته برنامههایی تحت عنوان تشکیل جلسات کارگروه امداد و نجات و آموزش همگانی، فراخوان عضویت در تمام شهرستانها، اجرای پروژه کاروان سلامت و درمان اضطراری، اجرای طرح دادرس در تمام مدارس استان، برپایی نمایشگاه توانمندیها، دستاوردها و فعالیتهای جمعیت، برگزاری ۲۶ مانور امداد و نجات در همه شعب با همکاری دستگاههای امدادی، برگزاری دوره آموزشی GPS و مکانیابی برای معاونان و مدیران ستادی جمعیت استان و اعضای کارگروه امداد و نجات مدیریت بحران، افتتاح خانههای داوطلبی به صورت عمومی و اختصاصی، مانور تخلیه اضطراری، برگزاری مانور زلزله و اسکان اضطراری در حمیدیه با مشارکت شعب اهواز و دشت آزادگان، برنامه آموزشی امداد و کمکهای اولیه و برپایی چادر سلامت در روز جمعه در کلیه مصلیهای استان انجام میشود.
خدادادی تصریح کرد: این هفته از ۱۸ تا ۲۴ مهرماه با شعار هفته ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی نیز عزم ملی، تدابیر پیشگیرانه، افزایش امید و ایمنی در بلایای طبیعی برنامه هایر متعددی را برای برگزار در دست اقدام دارد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان اظهار کرد: شرایط دستیابی به اهداف مورد نظر در بحرانها، این است که پیش از وقوع بحران باید آگاهی عمومی، آمادگی و هماهنگی کلیه دستگاهها افزایش یابد. اگر هماهنگی بین دستگاهها وجود نداشته باشد، این امر موجب گستردگی دامنه بحران خواهد شد.
خدادادی افزود: یکی از ضرورتهای کار این است که صدمات و خسارتهای جانی و مالی ناشی از بلایای طبیعی به حداقل ممکن برسد. آموزش در این زمینه، نقش بسیار تاثیرگذاری دارد چرا که در بلایای طبیعی اگر آموزش و آگاهی لازم نباشد، خسارتهای جانی و مالی فراوانی ایجاد میشوند و این خسارتها از دو جنبه آسیبهای فیزیکی و آسیبهای روحی و روانی قابل بررسی است.
وی ادامه داد: مشکل اساسی که معمولا بعد از بحرانها ایجاد میشود، آسیبهای روانی و اجتماعی است. جبران آسیبهای روحی و روانی مدتها طول میکشد و بازگرداندن افراد آسیبدیده به شرایط طبیعی مدتزمان زیادی لازم دارد و بعضا این خسارتها غیرقابل جبران است.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان در خصوص دلیل لزوم افزایش آمادگی در استان، گفت: از 34 حادثه طبیعی که در کشورمان رخ میدهد، 24 نوع حادثه در استان خوزستان روی میدهند. همچنین در سالهای اخیر با تغییر شرایط اقلیمی و آب و هوایی کره زمین مواجه بودهایم که استان خوزستان از این قاعده مستثنی نیست. به همین دلیل ضرورت دارد که در استان خوزستان ضمن گسترش آموزشهای همگانی، آمادگی لازم برای مقابله با بلایای طبیعی نیز حاصل شود.
خدادادی عنوان کرد: در سالهای اخیر پدیده صاعقه و طوفان را در استان داشتهایم. در دو ماه گذشته در شهرستان ایذه دو خانواده، سرپرست خود را بر اثر صاعقه از دست دادند و همچنین در سال جاری طوفانهایی در شمال استان به وقوع پیوست که بی سابقه بودند و خسارت های زیادی به بار آوردند. با توجه به این مسایل، باید امکانات و شرایط محیطی را به گونهای ایجاد کنیم که کاهش خسارات و افزایش ایمنی در برابر این گونه پدیدهها را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: همچنین در 50 سال گذشته 307 مورد زلزله بین 3 تا 5 ریشتری و 39 مورد زلزله بین 5 تا 7 ریشتری در خوزستان به وقوع پیوسته و این نشان میدهد که استان در معرض خطر زلزله قرار دارد که لازم است اقدمات لازم در جهت افزایش ایمنی و کاهش خسارت های ناشی از این حادثه انجام شود.
خدادادی توجه به زیرساختها و مقاومسازی ساختمانها را در مدیریت بحران بسیار ضروری دانست و گفت: ایمنسازی و مقاومسازی ساختمانها به خصوص در روستاهای در معرض خطر میتواند موجب کاهش آثار بد ناشی از بلاهای طبیعی شود. بنابراین در وهله نخست آموزش و سپس مقاومسازی زیرساختها و ساختمانها باید در اولویت کار قرار گیرد.
وی عنوان کرد: خطوط انتقال برق و شبکه آب آشامیدنی و گاز از جمله زیرساختهای مهمی هستند که باید شرایطی داشته باشند که هنگام وقوع حادثه، از مقاومت لازم برخوردار باشند. در اهواز خطوط انتقال آب فرسودگی بالایی دارد و باید توجه بیشتری به آن شود.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان اظهار کرد: با توجه به این شرایط، یک نگاه ویژه و آکادمیک به مسایل و مشکلات استان نیاز است و ظرفیتهای موجود نمیتوانند پاسخگوی حداکثری به آسیبها باشد. در حال حاضر از پتانسیل لازم برای مقابله با آسیبها و بلایای طبیعی برخوردار نیستیم که این ناشی از عدم وجود امکانات و نیروی انسانی متخصص است.
خدادادی لزوم تشکیل یک مدیریت واحد و منسجم در زمان بحران را بسیار ضروری برشمرد و افزود: وجود این مدیریت واحد در بحران موجب هدایت همهجانبه کمکها به منطقه آسیب دیده میشود.
وی افزود: با توجه به پیشرفت تکنولوژی، شرایط و تجهیزات مناسبی برای مقابله با آسیبها نیاز است. در استان خوزستان هم امکان وقوع شرایط غیرقابل پیشبینی وجود دارد؛ سال گذشته با بحران تنفسی پس از بارندگی در خوزستان مواجه شدیم که این از جمله شرایط غیرقابل پیشبینی در استان بوده است.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان گفت: با توجه به شرایط پیش آمده، باید علل ایجاد این حوادث به خوبی شناسایی شوند تا به رفع علت بپردازیم و بار دیگر تاکید می شود که آموزش همگانی و افزایش آمادگی باید در اولویت قرار گیرد.
خدادادی گفت: شرایط خوزستان به گونهای است که در 6 ماهه اول امسال با 89 نفر غرق شده بیشترین آمار غرقشدگی را در کشور داشته و استانهایی مانند مازندران و گیلان در ردیفهای بعدی قرار گرفتند. در خوزستان با وجود رودخانههای خروشان در مناطق ایذه، دزفول، باغملک و ... باید تدابیری در جهت کاهش تلفات اندیشیده شود و آموزش و اطلاع رسانی در راس برنامهها باشد.
وی در ادامه به موضوع ایمنی جادهها نیز اشاره کرد و افزود: در استان شاهد تلفات بالای ناشی از حوادث جادهای هستیم که با برنامهریزی صحیحی که در استان در حال انجام است، شاهد کاهش تلفات حوادث جادهای خواهیم بود. در دنیا پس از بیماریهای قلبی و عروقی و سرطانها، بیشترین آمار مرگ و میر در حوادث رانندگی رخ میدهد این در حالی است که بیشترین آمار مرگ و میر در کشورمان پس از بیماریهای قلبی و عروقی به تلفات ناشی از حوادث رانندگی اختصاص دارد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان گفت: در جهت کاهش تلفات ناشی از حوادث جادهای آموزش روستاییان ساکن روستاهای حاشیه جادهها در دستور کار قرار گرفته است. تلفات ناشی از حوادث رانندگی علل مختلفی دارد؛ استاندارد نبودن جادهها، استاندارد نبودن خودروها و عوامل انسانی از جمله علل این حوادث است، همچنین لازم به ذکر است که آمار مرگ و میر این گونه رتبه بندی شده اند، رتبه اول بیماری های قلبی و عروقی، رتبه دوم تصادفات جاده ایی و رتبه سوم سرطان ها هستند.
خدادادی اظهار کرد: جمعیت هلال احمر خوزستان 22 پایگاه امداد و نجات فعال شامل 18 پایگاه دایمی و 4 پایگاه موقتی دارد. البته با توجه به شرایطی استان دارد، راهاندازی پایگاه های امداد و نجات غریق و امداد و نجات کوهستان نیز ضروری است.
وی به تردد عراقیها از مرزهای ایران اشاره کرد و گفت: در کشور عراق برای اعطای ویزا و عبور ایرانیان به این کشور، آزمایشهای سخت پزشکی گرفته میشود این در حالی است که در این سمت مرز به راحتی در مرز کشورمان اتراق میکنند و سخت گرفته نمیشود. لازم است حساسیتی در این زمینه از سوی مسئولان ایجاد شود.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان در خصوص آموزش در حوزههای مختلف به مردم اظهار کرد: یکی دیگر از بخشهای آموزشی هلال احمر در مناطق مینگذاری شده ارایه میشود که در این بخش به مردم حوالی این مناطق جهت پیشگیری از وقوع حوادث ناگوار ناشی از انفجار مین، آموزشهای لازم داده میشود.
خدادادی گفت: یکی از مسائلی که باعث می شود در حوادث با تعلل خدمات مواجه شویم، عدم وجود تجهیزات به روز و منابع مالی مورد نیاز است، زیرا جمعیت هلال احمر سالانه نیروهای زبده و آماده به خدمت فراوانی را آموزش می دهد، ولی متاسفانه عدم هماهنگی بین دستگاه ها و همچنین کمبود نیروی انسانی و تجهیزات و منابع مالی مانع شرایط ایده آل شده است، این در حالی است که با همین ظرفیت ها و پتانسیل هایی که هلال احمر خوزستان دارد در انجام ماموریت هایش فوق العادده اقدام کرده است.
وی در پاسخ به سوالی که چگونه می خواهید کمبود نیروی خود را در مواقع بحرانی و عملیاتی جبران کنید گفت: کار هلال احمر یک کار دواطلب محوری است و نیروهای ما نیروهای هدایتگری هستند که حدود 80 هزار نفر می باشند و آموزش های لازم را برای مواقع حساس فرا گرفته اند، اما باید به افزایش نیروهای داوطلب بپردازیم، زیرا این نیروها باید در آموزش روستائیان و عشایر کمک حال ما باشند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به دیگر فعالیت هلال احمر در زمینه محرومیت زدایی گفت: یکی دیگر از طرح های بسیار مهمی که در جمعیت هلال احمر آغاز شده، طرح محرومیت زدایی از مناطق محروم و برای آغاز 3 منطقه در سوسن و اندیکا و لالی می باشد و سعی کرده ایم بر آموزش مردم و شناسایی بیماری ها و درمان آن اقدام و کارهای فرهنگی را در آنجا صورت دهیم که خوشبختانه این امر با کمک کلیه ستادها صورت گرفته و نیروهای نظامی، سپاه، آموزش و پرورش، بهیاری ها، دهداری ها و ... در این زمینه کمک حال ما بوده اند، همچنین ترویج کشاورزی، کمک به احداث سیستم های بهداشتی، تهیه اقلام تحصیلی، آموزش مسواک زدن و ... بود که تنها در بخش سوسن با 80 نفر مواجه شدیم که آب مروارید داشته اند و آنها را به پزشک ارجاع داده ایم.
خدادادی بیان داشت: از بدو ورودم متاسفانه با سیستم نامناسب ارتباطی هلال احمر مواجه شدم و این نگرانی در من ایجاد شده که خدای ناکرده در صورت وقوع زلزله باید با قطعی ارتباط در تلفن ها مواجه شویم و آن وقت است که نیاز به بی سیم داریم و متاسفانه سیستم ارتباطی ما از این لحاظ هم سیستم پیشرفته ایی نیست و پوشش کامل را در نقاط کور زیادی که وجود دارد نداریم، از این رو باید IOC و تلفن 112 که در کل دنیا وجود دارد راه اندازی شود و این مشکلات برطرف گردد.
وی گفت: اعتبارات کلی جمعیت هلال احمر در چند ردیف به ما اختصاص می یابد و با توجه به وضعیت اعتباری رویکردی که باید به آن اشاره شود عبور از وظیفه محوری به فرآیند محوری است و فرآیندها در 3 غالب فرآیند مدیریتی، امداد و نجات و پشتیبانی خلاصه می شود که باید در این زمینه به نیروی انسانی نگاه ویژه ایی شود، اما متاسفانه در جمعیت هلال احمر کشور تنها 5 درصد نیروهای موجود کارشناس، 3 درصد دکترا و مابقی دیپلم هستند و انتظار می رود با بازنشسته شدن بخش زیادی از نیروها بتوانیم در این زمینه اقدامات خوبی را انجام دهیم، همچنین موضوع دیگر بحث افزایش درآمدهای اختصاصی پایگاه است و اینکه وابستگی 45 درصد به منابع ملی و 55 درصدی منابع داخلی است که در پایان برنامه این موضوع یعنی اعتبارات دولتی به 30 درصد می رسد، از این رو باید با توجه به پتانسیل های زیادی که در جمعیت وجود دارد از وابستگی ها خارج شویم، زیرا جمعیت هلال احمر برای رسیدن به رسالت خود می بایست فارغ از مسائل سیاسی، قومی، مذهبی و جناحی عمل کند و با درآمدهای پایدار و مستقل بتواند بدون تاثیر از عوامل بیرونی فعالیت خود را ادامه دهد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان ادامه داد: در حال حاضر از درآمدهای 50 میلیاردی هلال احمر کشور 7/2 میلیارد تومان نصیب خوزستان می شود که این پتانسیل وجود دارد این رقم به 10 میلیارد تومان پایدار برسد، همچنین لازم به ذکر است که کل بودجه و اعتبار جمعیت هلال احمر خوزستان 15 میلیارد تومان است که مطلوب ما برای انجام فعالیت ها نیست و باید برای افزایش درآمدها فکری دیگر کرد، زیرا خوزستان یک استان پرظرفیت و با پتانسیلی است که می تواند درآمدهای پایداری را برای ما به ارمغان آورد و ما هم از این درآمدها در راستای اهداف خود که حمایت از بیماران صعب العلاج است اقدام نمائیم.
خدادادی گفت: برنامه های نیمه تمام هلال احمر خوشبختانه امسال به نتیجه خواهند رسید و امیدواریم با این برنامه ها بسیاری از نیازهای استان مرتفع شود، به طور مثال همکاری ما در برنامه طرح تحول سلامت که رابطه تنگاتنگی با وزارت بهداشت در این زمینه داریم و انشاء الله به ساخت درمانگاه های تخصصی، تهیه ملزومات پزشکی و راه اندازی مراکز دیالیز خواهیم پرداخت، همچنین 3 مرکز درمانگاهی را هم در استان راه اندازی خواهیم کرد.
وی گفت: متاسفانه شهرستان اهواز از نظر لوجستیک با مشکلات فراوان روبه رو است، زیرا فرسودگی تجهیزات و جایگزین نمودن آنها برای ما کاری بسیار سخت است، همچنین ما باید برای آسان تر نمودن کارها از سیستم مجهز GPS استفاده بگیریم و یا اینکه آمبولانس فرسوده خود را به روز نمائیم، همچنین تنها داشتن یک هلی کوپتر امدادی که نمی تواند در هر آنجا که فکر می کنیم فرود آید و قدرت مانور کمتری دارد کار را برای ما سخت تر هم کرده است که امیدواریم با تمهیدات وزارت بهداشت این موضوع حل شود، از طرفی دیگر باید این هلی کوپتر قدرت مانور بالا و تجهیزات دید در شب را هم داشته باشد.
همچنین در ادامه صادق سلامت معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خوزستان گفت: آماری که به شما ارائه می دهم، مربوط به آماری می شود که جمعیت هلال احمر خوزستان در آن حضور داشته است، از ابتدای سال تا تاریخ 19/7/93 تعداد 269 تصادف جاده ایی داشته ایم که 139 مورد واژگونی، 7 مورد حریق، 110 مورد تصادف مبنی بر برخورد خودرو با خودرو بوده است که 855 نفر در این حوادث حادثه دیده اند و 783 نفر از این تعداد مصدوم و مابقی سالم مانده اند، از این تعداد 307 نفر توسط آمبولانس های هلال احمر به مراکز درمانی منتقل شده اند و 83 نفر سرپایی مداوا شده اند، اما در رابطه با آمار فوتی ها مرجع اصلی اعلام این آمار پزشکی قانونی است، همچنین لازم به ذکر است که 59 مورد از حوادث فوق توسط خودروهای هلال احمر رها سازی شده اند، زیرا این خودروها در تصادفات له شده بودند.
وی گفت: تمامی آموزشهای لازم به داوطلبین طبق شرایط اقلیمی خوزستان صورت می گیرد، به طور مثال آموزش های تخصصی در زمینه کوهستان، در زمینه سیلاب، در جاده، در آواربرداری و ... که تیم های اضطراری و واکنش سریع را هم که همه فن حریف هستند را داریم.
صادق سلامت تصریح کرد: طبق استانداردها باید 39 پایگاه در خوزستان وجود داشته باشد که در ابتدا باید زمین جهت ساخت این پایگاه تامین شود، سپس نیروی انسانی و بعد منابع و اعتبارات و تجهیزات تا ما بتوانیم این پایگاه ها را به طور کامل داشته باشیم.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر گفت: در طی هفته موسوم به هفته ملی ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی؛ فراخوان عضویت را برای افراد 12 تا 29 سال را در زمینه جوانان و بالاتر را به عنوان داوطلبان داریم، همچنین 26 مانور در هفته برگزار می شود که در شهرستان حمیدیه مانور زلزله را داریم، غبار روبی مزار شهدا و آموزش و تمرین مسائل ایمنی را هم مد نظر داریم، افتتاح خانه های داوطلب عمومی در تمام شهرستان ها مد نظر است، برپایی نمایشگاه های توانمندی هلال احمر، اجرای طرح دادرس را داریم تحت عنوان دانش آموزی که در مدرسه حضور دارد و توجیه به کمک سایر دانش آموزان در مواقع حساس با فراگیری آموزش های لازم می شود و همچنین اهدای خون توسط داوطلبان و پرسنل هلال احمر هم مد نظر است.