شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۲۱۷۲۰
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۵
حاشیه های مناظره سیاسی صادق زیباکلام و قدیری در دانشگاه شهید چمران؛
بی آبی ، گرد و غبار ، محرومیت و... در خوزستان تمامی ندارد.
روزنامه شرتو: مناظره سیاسی صادق زیباکلام و محمد حسن قدیری ابیانه سفیر سابق ایران در ایتالیا ، استرالیا و مکزیک همزمان با سوم آذرماه سالگرد توافقنامه ژنو با هدف تبیین ابعاد و میزان پایبندی طرفین به این توافقنامه، در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد و دو طرف با حضور دانشجویان در این خصوص به بحث و تبادل نظر پرداختند. 

این مناظره که با حضور حداکثری دانشجویان و اساتید دانشگاه در دانشکده علوم برگزار شد ، حاشیه های متعددی به دنبال داشت.

در این نشست ، دانشجویان سوالات شفاهی و کتبی خود را حول محور ضرورت انرژی هسته ای ، مذاکرات هسته ای ، آمریکا ستیزی در ایران ، و همچنین ضرورت رسیدگی به مشکلات دانشجویان مطرح کردند و در رابطه با مسائل استان از قبیل انتقال آب و معضل گرد و غبار نیز سوالاتی پرسیده شد.

از کنایه های صادق زیباکلام تا اعتراض دانشجویان
حضور نداشتن رسانه ها و انتقاد از چرایی عدم حضور خبرنگاران ، اعتراض دانشجویان به سخنان قدیری ابیانه ، کنایه های صادق زیبا کلام به احمدی نژاد ، فریاد بیکاری بیکاری دانشجویان در آمفی تئاتر دانشکده علوم ، گلایه از عدم پرداختن به معضلات خوزستان و اشاره به بی تفاوتی دولت به مشکلات استان و .... از جمله حاشیه های این مناظره سیاسی بود.

گلایه های یک دانشجو: چرا به خوزستان توجه نمی کنید
در ابتدای این مناظره ، دانشجویان با فریاد " بیکاریم بیکاریم" خواستار توجه مسئولین به خوزستان شدند. یکی از دانشجویان در این مناظره گفت: بهتر بود به جای مباحث سیاسی از مشکلات خوزستان سخن می گفتید. وی گفت: وقتی در دانشگاه چمران درباره خوزستان و مسائلش سخنی گفته نشود انتظار دارید در کجا صحبت شود؟!

 این دانشجو گلایه هایش را اینگونه پایان داد: بی آبی ، گرد و غبار ، محرومیت و... در خوزستان تمامی ندارد. در دوران پهلوی ، انگلیسی ها خوزستان را غارت کردند و در زمان شاه ملعون نیز آمریکایی ها دست به چپاول زدند. امروزه خوزستان نیاز به توجه ویژه مسئولین دارد. همانگونه که انرژی هسته ای مهم است خوزستان نیز مهم است.

وقتی زیبا کلام جانسون شد!
از جمله حاشیه های این نشست ، کنایه محمد حسن قدیری ابیانه سفیر سابق ایران به صادق زیبا کلام بود. دفاع زیباکلام از آمریکا و انتقاد از شعارهای آمریکا ستیزی موجب شد قدیری به کنایه به او بگوید که شما همان فردی هستید که آرزو دارید اسم تان آلفرد و فامیلتان جانسون باشد !

این کنایه قدیری به مطلبی از صادق زیباکلام در روزنامه شرق برمی گردد. چندی پیش زیباکلام در روزنامه شرق نوشته بود: اگر نامم به جای صادق، آلفرد یا دیوید و نام فامیلی من هم به جای زیباکلام، جانسون یا اسمیت بود و به جای استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در دانشگاه ییل یا استنفورد تدریس می‌کردم در آن صورت حتما برای وضع نظریه دیپلماسی مثبت در برابر دیپلماسی منفی در ایران به عنوان یک نظریه‌پرداز سیاسی، شهره خاص و عام می‌شدم! اما خب اسمم صادق است و در محله بازارچه آب ‌منگل تهران بزرگ شده‌ام.

ایستادگی بر موضع به حق ایران
در این مناظره قدیری با اشاره به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران گفت: توانایی هیات مذاکره‌کننده هسته‌ای، تاکتیک‌ها، یا استراتژی آن‌ها مهم است، اما مهم‌تر از آن این است که جمهوری اسلامی در میدان عمل چه قدرتی دارد و چه‌قدر می‌تواند بر مواضع خود ایستادگی کند. در این صورت است که زمینه برای مذاکره‌کنندگان فراهم می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: البته ذات مذاکرات که شش کشور قدرتمند جهان در یک طرف میز و ایران در سمت دیگر میز قرار دارد و در حال چانه‌زنی با جمهوری اسلامی ایران هستند، خود نشان‌دهنده قدرت جمهوری اسلامی است.
نتیجه مذاکرات بسیار وابسته به وضعیت داخلی کشور است.

سفیر سابق ایران گفت: اگر از آقای ظریف می‌خواستیم که در مذاکرات به آن‌ها بگوید که ما به شما نفت نمی‌فروشیم و از این جهت قدرت چانه‌زنی بیشتری داشته باشند، آیا زمینه داخلی آن فراهم شده‌است؟

مقام معظم رهبری چندین سال است که بر این مسئله تأکید دارند که اقتصاد کشور از اتکا به درآمدهای نفتی خارج شود، اما آیا اکنون از موضع بدون نیاز به فروش نفت، امورات کشور می گذرد؟ ما این کار را انجام ندادیم و چون انجام ندادیم آن‌ها اول می‌گویند که نفت‌مان را نمی‌خرند و دوم این‌که نمی‌گذاریم به دیگران هم بفروشید، بنابراین نتیجه مذاکرات بسیار وابسته به وضعیت داخلی کشور است.

اوباما بلوف می زند
قدیری‌ابیانه ادامه داد: اگر شهید تهرانی‌مقدم و یارانش شب و روز کار نمی‌کردند و ایران را به قدرت موشکی تبدیل نمی‌کردند، آن‌گاه آن‌ها حاضر بودند با جمهوری اسلامی مذاکره کنند؟ اگر بسیج نبود و از عکس‌العمل نظامی جمهوری اسلامی در هراس نبودند، قطعا به ایران حمله نظامی می‌کردند، اما بوش، رامسفلد و دیک چنی، به خاطر هراس از عواقب آن نتوانستند از گزینه نظامی علیه ما استفاده کنند.

حالا هم که اوباما می‌گوید گزینه نظامی روی میز است، بلوف می‌زند، زیرا خود مراکز پژوهشی نظامی در ایالات متحده مطابق بررسی‌های خود اعلام کرده‌اند که اگر آمریکا به ایران حمله کند در روز اول همه ناوگانش در منطقه نابود و 20 هزار نفر تلفات خواهد داد. وی با بیان این‌که باید توقع خود را از هیات مذاکره‌کننده ایرانی متناسب با آنچه هستیم بدانیم، تصریح کرد: البته ما به ملت خود و خدای متعال اتکا داریم و اتکای ما به شرق و غرب و چین و روسیه نیست.

معتقدم مذاکرات به نتیجه نمی‌رسد
قدیری‌ابیانه گفت: زیرا تا زمانی که آن‌ها فکر می کنند تحریم بر ما موثر است، هرگز از این اهرم فشار دست بر نمی‌دارند. همین چند روز اخیر "وندی شرمن" در سخنرانی میان اعضای کنگره به آن‌ها گفته بود که تحت عنوان هسته‌ای نمی‌توانید دیگر ایران را تحریم کنید ولی می‌توانید تحریم‌ها را در زیرمجموعه حقوق بشر، موشکی و موضوع تروریست مطرح کنید.

وی افزود: اوباما هم روز گذشته طی مصاحبه‌ای عنوان کرد که اصلا بحث لغو همه تحریم‌ها قابل مذاکره نیست؛ بنابراین معتقدم مذاکرات به نتیجه نمی‌رسد، اما اگر هم برسد ما خوشحال خواهیم شد. آمریکا قطعا دست از دشمنی با جمهوری اسلامی برنمی‌دارد و در نهایت مذاکرات متوقف می‌شود، ولی کارهای هیات مذاکرات‌کننده تا الان هم برای ما یک برد محسوب می شود.

باید انگشت اتهام به نتیجه نرسیدن مذاکرات به سمت آمریکا معطوف شود
سفیر سابق ایران روشن شدن این موضوع برای افکار عمومی و آن عده که گمان می‌کردند مشکل اصلی پرونده هسته‌ای ایران مذاکره با آمریکا است، را به عنوان برد ایران از این مذاکرات عنوان کرد و افزود: همین مسئله باعث انسجام ملی ما می‌شود، بنابراین باید حواسمان جمع باشد که تمام انگشت اتهام به نتیجه نرسیدن مذاکرات به سمت آمریکا معطوف شود. از حالا غرب و آمریکا در حال زمینه‌چینی برای این هستند که تقصیر را به ایران متوجه کنند.

 اما اگر بتوانیم به افکار عمومی جهان ثابت کنیم که دلیل شکست مذاکرات زیاده‌خواهی‌های آمریکاست در آن صورت در صفوف آن‌ها شکاف ایجاد و صفوف ما متحدتر می‌شود و بهتر می‌توانیم در مقابل توطئه‌های دشمن مقاومت کنیم.

مرد مناظرات جنجالی و سخنان عجیب
پس از سخنان قدیری ابیانه ، صادق زیباکلام - مرد مناظرات جنجالی و سخنان عجیب - سخن راند و هم از گره کور هسته ای صحبت کرد و هم از دلواپسان داخلی . وی گفت: باید به سه جنبه کار دقت کنیم. مسئله اول، مسئله نسبت ما با آمریکاست. دوم، آن‌که اساسا فعالیت‌های هسته‌ای ما تاکنون چه سود یا دستاوردی برای کشور داشته‌است و این هزینه هنگفت فعالیت‌های هسته‌ای به‌طور مستقیم و غیرمستقیم ظرف ده سال گذشته چه گلی بر سر اقتصاد و رشد و توسعه اقتصادی کشور زده‌است.

ریشه دشمنی با آمریکا
صادق زیباکلام مسئله سوم را رویکردها در قبال بحران هسته‌ای یا گره‌کور هسته‌ای ظرف این یک دهه دانست و خاطرنشان کرد: در مورد موضوع اول یعنی دشمنی ما با آمریکا باید دید که واقعا ریشه این دشمنی چیست؟ گاهی شما می‌گویید آمریکاستیزی در ذات انقلاب اسلامی وجود داشته‌است، زیرا انقلاب اسلامی فی‌نفسه استکبارستیز، غرب‌ستیز، آمریکاستیز و ظلم‌ستیز است.

 زیباکلام افزود: بنابراین صرف‌نظر از این‌که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و از 23 بهمن 57 تاکنون چه اتفاقاتی در روند تعامل جمهوری اسلامی با آمریکا رخ داده‌است، این تضاد، رویارویی و دشمنی با آمریکا اجتناب‌ناپذیر بود، زیرا آمریکاستیزی در ذات انقلاب اسلامی نهادینه شده بود و به همین دلیل اگر آمریکایی‌ها همه دسته‌گل‌های دنیا را برای ما جمع می‌کردند و می‌فرستادند ما باز هم مرگ بر آمریکا می‌گوییم؛ چون این در ذات انقلاب اسلامی است. این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران افزود: موضوع این نیست که چگونه گفتمان آمریکاستیزی در جامعه ما به‌راه افتاد و به گفتمان اصلی بدل شد، بلکه صرف نظر از این، در حال حاضر آمریکاستیزی بخشی از ذات و هویت جمهوری اسلامی شده‌است .

پاسخ قدیری به زیباکلام
سخنان زیباکلام درخصوص آمریکاستیزی باعث شد تا قدیری ابیانه در مقام پاسخگویی برآید. قدیری ابیانه در پاسخ به زیباکلام گفت:ایشان می گویند باید ببینیم ما چه کردیم که آن‌ها دشمنی می‌کنند؛ اما نمی‌گویند که دولت مصدق را که دکتر زیباکلام از طرفداران آن هستند، آمریکا سرنگون کرد. وی افزود: آقای زیباکلام نمی‌گویند که آمریکا ساواک را 25 سال تجهیز کرد و مردم را زیر سلطه یک حکومت دیکتاتوری برد‎؛

در حالی که با وقوع انقلاب اسلامی این فرصت را به آمریکا دادیم که از گذشته خود دست بردارد و روابط احترام‌آمیز و دوستانه با جمهوری اسلامی داشته باشد. بعد از انقلاب اسلامی از 22 بهمن 57 تا 13 آبان 58 سفارت آمریکا در ایران بزرگترین سفارتخانه بود و آن‌ها خودشان می‌گفتند که می‌خواهیم از این به بعد کدورت‌های گذشته را کنار بگذاریم، اما اسنادی که از سفارتخانه بیرون آمد، نشان می‌دهد که آن‌ها به دنبال تجزیه ایران با حمایت از گروه‌های تروریستی بودند. تقلب، شنود و جنایت‌های مختلفی را تحت پوشش این سفارتخانه در ایران طرح‌ریزی می‌کردند و انجام می‌دادند؛ بنابراین آن‌ها حتی از داشتن یک سفارت باز هم علیه ملت ما توطئه خواهند چید.

پیشینه برنامه هسته‌ای
صادق زیباکلام در ادامه با اشاره به پیشینه برنامه هسته‌ای یادآور شد: برنامه هسته‌ای ما پس از دوران جنگ از زمان نخستین دوره ریاست‌جمهوری آقای هاشمی آغاز شد اما بنابر دلایل آن زمان مسئولان، به‌طور رسمی گزارشی درباره آن اعلام نشد تا زمانی که در سال‌های 81، 82 برنامه هسته‌ای ایران توسط سازمان مجاهدین لو رفت و از آن زمان مسئله هسته‌ای یا بحران هسته‌ای بین ایران و غرب به وجود آمد.

سیاست کج‌دار و مریز
زیباکلام با بیان این‌که در دو سال آخر دوران اصلاحات که این مسئله مطرح شد، سیاست کج‌دار و مریز در پیش گرفته شد تا برنامه هسته‌ای را افتان و خیزان جلو ببرند و باعث رویارویی جامعه جهانی با ایران نشوند، خاطرنشان کرد: دولت اصلاحات کمابیش در این رویکرد موفق بود، اما در سال 84 که آقای احمدی‌نژاد روی کار آمد و اصولگرایان پیروز شدند، احمدی‌نژاد در یک سخنرانی، برای سیاست هسته‌ای و تیم مذاکره‌کننده وقت، لغت خیانت را به کار برد و اعلام کرد که با تمام توان، سرعت و انرژی برنامه هسته‌ای را به پیش می‌بریم؛ غرب و 1+5 هم هر غلطی که خواست، بکند.

انتقاد از سیاست احمدی نژاد
صادق زیباکلام حاصل این نگاه را، در پیش گرفتن سیاست رویارویی همه‌جانبه با غرب عنوان کرد و افزود: حاصل این سیاست انتقال پرونده هسته‌ای ایران از شورای حکام در وین به شورای امنیت در نیویورک بود و اولین قطعنامه‌ها در سال 85 صادر شد که در برگیرنده تحریم‌های بین‌المللی بود و آن جمله معروف آقای احمدی‌نژاد که آن قدر قطعنامه بدهید تا قطعنامه‌دانتان پاره شود.

این تحلیل‌گر سیاسی گفت: احمدی‌نژاد عنوان می‌کرد که علت مخالفت غرب، آمریکا و اروپا با ایران در خصوص برنامه هسته‌ای ما دو دلیل اصلی است. دلیل نخست این‌که اگر ما در برنامه هسته‌ای خود موفق شویم می‌توانیم 250 رشته اقتصادی در ایران راه‌اندازی کنیم و این از نظر اقتصادی ایران را زیر و رو می‌کند. دلیل دوم این‌که غرب نمی‌خواهد ما به دانش هسته ای پیشرفته دست یابیم و این دو دلیل از سال 84 به بعد ترجیع‌بند سیاسی اصولگرایان شد و آن‌ها گفتند که غرب مخالف پیشرفت‌های علمی و هسته ما است و به این دلیل این‌قدر علیه ما صف‌آرایی کرده‌اند و به دنبال تحریم رفته‌اند.

سیاست غرب در قبال برنامه هسته ایران
در ادامه دکتر قدیری‌ابیانه با تأکید بر این‌که آن‌ها با پتروشیمی، سد و بهداشت ما هم مخالف هستند، خاطرنشان کرد: اگر این دشمنی را نادیده بگیریم که هنری نکرده‌ایم. این‌که سازمان منافقین برنامه هسته‌ای ایران را لو می‌دهد، دلیلی بر انحراف ایران از معاهده NPT نیست؛ زیرا بر اساس این معاهده ما موظف هستیم شش ماه قبل از آن‌که گاز مخصوص وارد دستگاه شود، گزارش دهیم، نه آن‌که همه فعالیت‌های قبل از آن را هم اعلام کنیم. این در حالی است که اسرائیل اصلا عضو NPT نیست و کسی هم معترض آن نمی‌شود. همچنین سیاست غرب در قبال برنامه هسته ایران قبل از روی کار آمدن آقای احمدی‌نژاد تغییر کرد و آن‌ها ایران را در لیست شرارت قرار دادند زیرا سیاست قبلی آن‌ها به نتیجه نرسید.
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار