شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۲۳۰۸۱
تاریخ انتشار: ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳:۲۹
۲۵ استان کشور درگیر مشکلات آلودگی و محیط زیستی هستند.
در روزهای اخیر، بحث آلودگی هوا و هجوم ریزگرد‌ها به مناطق جنوبی کشور به یکی از جنجالی‌ترین بحث‌های بین دولت و مجلس تبدیل شده است. نمایندگان مجلس، سازمان محیط زیست را برای برخورد‌های سیاسی و کوتاهی در این زمینه محکوم می‌کنند و بر این باورند که رئیس این سازمان، توجهی به موضوع ریز‌گرد‌ها ندارد.

به گزارش «تابناک»، ‌‌معصومه ابتکار نیز همین موضع را نسبت به نمایندگان دارد و بر این باور است که نمایندگان مجلس از این موضوع برداشت سیاسی می‌کنند و به جای کمک به رفع مشکلات بر افزایش این معضلات نیز دامن می‌زنند، به گونه‌ای که در روزهای گذشته به جای کمک به دولت برای تأمین اعتبارات برای احیای دریاچه‌ها و تالاب‌های کشور و همچنین مبارزه با ریز‌گرد‌ها اعتبارات، این قسمت را نیز حذف کرده‌اند.

موضوع از آنجا‌ شروع می‌شود که سازمان محیط زیست قبل از وقوع توفان‌های گرد و غبار در استان خوزستان، تبصره‌ای ‌به لایحه بودجه اضافه کرده بود تا از محل عوارض ناشی از آلایندگی، ۶۰ هزار میلیارد در اختیار سازمان محیط زیست قرار گیرد.

تبصره ۹ بند (ل) لایحه بودجه ارسالی از سوی دولت تأکید داشت، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است، ششصد میلیارد ۶۰۰.‌۰۰۰.‌۰۰۰.‌۰۰۰‌ ریال از درآمدهای وصولی ناشی از عوارض آلایندگی موضوع تبصره ۱ ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده را به حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌داری کل کشور واریز نماید. معادل مبلغ یاد شده در قالب ردیف ۱۳۷-۵۳۰۰۰۰ جدول شماره ۹ این قانون به سازمان حفاظت محیط زیست اختصاص می‌یابد تا پس از مبادله موافقت‌نامه با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور بابت اجرای عملیات کنترل آلو دگی محیط زیست، آموزش و توانمندسازی جوامع محلی و سازمان‌های مردم نهاد برای مشارکت در اجرای حفظ محیط زیست، احیای تالاب‌ها و رودخانه‌های کشور و تقویت امر نظارت و پایش محیط زیست هزینه نماید.

اما این ماده در بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی از قانون لایحه بودجه‌ کاملا حذف شد و حذف این قسمت از قانون از سوی مسئولان سازمان محیط زیست بار‌ها مورد انتقاد قرار گرفت، ولی نمایندگان مجلس توجهی به آن نشان ندادند، این در حالی بود که نمایندگان استان‌های جنوبی همچنان به تغییر رفتار سازمان حفاظت از محیط زیست اصرار دارند.

نقطه تعجب‌آور قضیه از آنجا بیشتر می‌شود که امروز نیز نمایندگان مجلس در صحن علنی و در جریان رسیدگی به لایحه بودجه پس از مطرح شدن دوباره این ماده و پیشنهاد بازگرداندن آن به لایحه بودجه، بار دیگر به آن رأی مخالف دادند و تنها ۱۲ درصد از نمایندگان با بازگشت آن موافقت کردند.

محمد رضا تابش، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، پیشنهاد تصویب بند «ل» تبصره ۹ لایحه بودجه را که از سوی کمیسیون تلفیق حذف شده بود، مطرح کرد و خواستار اختصاص ۶۰ میلیارد تومان از عوارض آلایندگی به سازمان محیط زیست شد.

تابش ضمن تأکید بر لزوم توجه به مسائل و مشکلات زیست محیطی گفت، ۲۵ استان کشور درگیر مشکلات آلودگی و محیط زیستی هستند.

اما الیاس نادران نماینده مردم تهران در مجلس نیز با سیاسی خواندن این موضوع و در مخالفت با پیشنهاد تابش‌ گفت: در سال ۹۳ استان‌های غربی و جنوبی بر اثر بی‌مبالاتی مسئولان محیط زیست با مسأله ریزگرد‌ها مواجه شدند، ولی وقتی به خانم ابتکار می‌گویند چرا این طور شده، می‌گوید وقتی مجلس بودجه ما را حذف می‌کند این مشکل پیش می‌آید.

وی با بیان اینکه ابتکار با موضوع محیط زیست سیاسی برخورد می‌کند، افزود: حال با توجه به این اقدامات و اظهارات به ما می‌گویند که شما سیاسی برخورد نکنید اما ما قطعا در مسائل هم به منطق و هم به فلسفه موضوعات توجه می‌کنیم. از طرف دیگر این موضوع قابل توجه و بررسی است که بر اساس پیگیری‌ها قرار است سازمان‌های مردم نهاد در حوزه محیط زیست از اعتبار ۶۰ هزار میلیارد تومانی درآمد کسب کنند و در شرایط کنونی ابتکار به جای وظایف خود به دنبال سیاسی کردن مسائلی مانند بنزین وارداتی و یا تهییج سازمان‌های مردم نهاد است.

اما غلامرضا نوری قزلجه در گفت‌و‌گو با تابناک، با سیاسی قلمداد کردن مواضع امروز نمایندگان در خصوص موضوعات مطرح گفت: متأسفانه نمایندگان مجلس با مسأله امروز کاملا سیاسی برخورد کردند و با جلوه دادن این مبلغ برای ان جی او‌ها مسأله را به حاشیه کشاندند.

وی گفت: این در حالی بود که هم خود تابش و هم نماینده دولت بر این موضوع تأکید داشتند که این مبلغ قرار نیست هزینه انتخابات و یا هزینه «ان جی او‌ـها شود و ما این مبلغ را بر مبلغ ۵۵ هزار میلیارد تومان که برای مبارزه با ریزگرد‌ها و احیای تالاب‌ها است اضافه خواهیم کرد، صورت گرفت.

این عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی اضافه کرد: حتی نماینده‌های موافق بر این عقیده بودند که پیشنهاد اضافه شدن این مبلغ به ۵۵ هزار میلیارد تومان ‌در بودجه پیش بینی شده باشد، تا شبهه سیاسی بودن و هزینه کردن برای ان جی او‌ها برطرف شود.

این نماینده گفت: هرچند ‌من عقیده دارم اگر بخواهیم کاری در این کشور انجام دهیم، باید سازمان‌های مردم نهاد را تقویت کنیم در کشور‌های مجاور ما همین ان جی او‌ها توانسته‌اند کارهایی را انجام دهند که اگر قرار بود در کشور ما این کار انجام شود، باید مجلس با تمام قوا بر آن ورود می‌کرد.

وی در پایان یادآور شد: به هر حال ‌باید در این زمینه به دولت کمک شود، امروز مسأله محیط زیست دیگر یک سازمان لوکس و تشریفاتی به حساب نمی‌آید و همه مردم و مسئولان به اهمیت آن پی برده‌اند، پس باید کار‌هایی ‌انجام داد تا به این سازمان کمک شود که از عهده مشکلات فائق آید.
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار