نقش سلامت و ايمني مواد غذايي در سلامت و تندرستی انسان بسیار حائز اهمیت است، تغذیهای که بر اساس اصول علمی تنظیم شود بی شک سلامت انسان را تامین می کند و باعث رشد و نمو سلول هاي بدن می شود، همچنين قوای دفاعی بدن را به صورتی بسیار اساسی و قابل ملاحظه ای افزایش میدهد.
ناگفته نماند که محرومیت از مواد غذایی در بیشتر زمان ها و مکان ها وجود دارد و این درحالی است که محرومیت از مواد غذایی همیشه به معنای نخوردن و یا کم خوردن نیست و ممکن است غذا از لحاظ حجم کافی باشد و حتی معده انسان را پر کند، اما کارآیی لازم را برای بدن نداشته باشد یا اینکه رژیم غذایی نامتعادل باشد، یعنی دستهای از مواد غذایی به اندازه کافی به بدن برسد.
البته سبک زندگی امروزه و حتی گاهی آداب و رسومی که در اجتماعات گوناگون جامعه وجود دارد باعث کاهش چشمگیر مواد غذایی در بدن انسان میشود، همچنین دلایل شخصی و فردی نیز به میزان بسیار زیادی در سوء تغذیه موثر است.
و نباید از نکته غافل شد که ناراحتی های آشکار و پنهان ساختار بدن ما و مشکلات درونی هم ممکن است ما را از يك تغذيه سالم محروم کند.
امروزه در ارزیابی مواد غذایی تولیدی به روش بیوتكنولوژی، سنجش خطرات و ارزیابی مزایای بالقوه آنها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با اینکه هنوز اطلاع رسانی صحیحی در این رابطه برای ارزیابی ایمنی در سطوح ملی و بین المللی وجود ندارد.
همچنین عملیات های نوین كشاورزی همراه با علوم جدید و سرمایه گذاری های وسیع باعث تولید غذاهای اصلی به روش بهینه شده و استفاده از افزودنی های غذایی می تواند كیفیت، كمیت و ایمنی مواد غذائی را بهبود ببخشد.
با این وجود، هنوز هم كنترل های كافی برای اطمینان از مصرف مناسب و ایمن در طول زنجیره غذائی و بازنگری در سابقه بازار و توافق با نظارت های مداوم برای اطمینان از ایمنی در مصرف آفت كش ها، داروهای دامپزشكی و مواد افزودنی در صنعت غذا ضروری به نظر می رسد.
جهانی سازی تجارت مواد غذایی ،گسترش شهر نشینی ، تغییرات در شیوه زندگی، مسافرت های بین المللی، آلودگی محیط زیستی، آلودگی های عمدی و طبیعی و بلاهایی كه به دست بشر به وجود می آید، از مهمترین چالش های دیگری است كه به منظور ایجاد اطمینان از ایمنی مواد غذای شناسایی و باعث پیچیده تر شدن زنجیره تولید غذا شده و راههای آلودگی و رشد باكتری های بیماریزا را گسترش داده اند.
البته باید تاکید شود که ایمنی مواد غذایی از بخش های مهم سلامت جامعه بوده و امروزه دولت ها به دلیل افزایش مشكلات ناشی از ایمنی مواد غذائی و به منظور ارتقای سطح اطلاعات مصرف كنندگان در تلاش برای ارتقای ایمنی مواد غذایی هستند.
همچنین آمارها نشان می دهند که در كشورهای صنعتی درصد جمعیتی كه از بیماری های ناشی ازغذا رنج می برد هر ساله بیش از 30 درصد است که برای نمونه، در ایالات متحده حدود 76 میلیون مورد ابتلا به بیماری های ناشی از مواد غذایی گزارش شده كه در 325000 مورد به بستری شدن در بیمارستان و5000 مورد به مرگ منجر شده است.
و این درحالی است که در كشورهای در حال توسعه مستندات زیادی در دست نیست، اما شواهد حاكی از آن است كه این كشورها از مشكلات شدید ناشی از گستردگی این نوع بیماری ها رنج می برند. برای مثال، می توان از آن دسته از بیماری هایی كه منشاء انگلی دارند نام برد. و باید اذعان کرد که نسبت بالای بیماری های اسهالی در كشورهای در حال توسعه متضمن مشكلات اساسی در ایمنی مواد غذایی است.
همچنین اغلب بیماری های ناشی از غذا بسیار ناچیز و پراكنده بوده و گزارش هم نمی شود، اما متاسفانه، شیوع این بیماری ها سهم بسزایی را به خود اختصاص داده است. برای مثال، در سال 1994 شیوع سالمونلوزیس (عفونت ناشی از باكتری سالمونلا) ناشی ازبستنی آلوده در ایالات متحده رخ داده و حدود 224000 نفر را مبتلا ساخت. همچنین در سال 1998 شیوع هپاتیت A ناشی از مصرف صدف آلوده حدود 300000 نفراز مردم چین را به بیماری دچار ساخت.
نویسنده: حسین عبدالعزیزی کارشناس بهداشت مواد غذایی
درطی ماههای اخیردرخبرها آمده بود که
: /سخن شما/ درطی ماههای اخیردرخبرها آمده بود که مجلس به یک فوریت طرح تبدیل وضعیت استخدامی کارمندان «رسمی کارگری» به «رسمی پیمانی» رأی داده است ودراین زمنیه هم دکتراحمد شوهانی، نماینده مجلس شورای اسلامی که ازطراحان طرح فوق بوده، اظهارداشته که با تصویب نهایی این طرح، شغل جدیدی به وجود نمیآید و لذا بارمالی بردولت تحمیل نخواهد شد.
دکترشوهانی همچنین خاطرنشان کرده که وضعیت فعلی کارمندان رسمی کارگری تبعیضی آشکاربه حساب میآید، زیرا این افراد ازتسهیلات وامتیازات بیبهره هستند درحالی که با اصلاح وضعیتشان میتوانند ازمزایای قانونی استفاده کنند.
دراین راستا هم جمعی ازکارکنان رسمی کارگری ادارات دولتی همانند سازمان بهزیستی با ارسال نامهای به نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بیان وضعیت فعلی خود و تبدیل وضعیت واستفاده ازمزایای قانونی پرداختهاند.
دربخشی ازاین نامه آمده است: «بسیاری ازکارکنان سازمان بهزیستی کشورکه به صورت رسمی کارگری مشغول فعالیت هستند، درطی سالیان اخیرتوانستهاند با پیگیری وادامه تحصیل موفق به کسب مدارک کاردانی، کارشناسی وکارشناسی ارشد شوند ودرحال حاضر به عنوان نیروهای باتجربه و تحصیلکرده انجام وظیفه نمایند واین درحالی است که همانند کارکنان رسمی و پیمانی نتوانستهاند ازحقوق ومزایای مدرک خود برخوردارشوند وتاکنون هیچ تغییری دراحکام آنان لحاظ نگردیده است.
طبق قانون کارمیبایست احکام نیروهای تحصیلکرده تا گروه 20 اعمال شود که متأسفانه چنین اتفاقی رخ نداده وحتی عده ای با مدرک کارشناسی هم حداکثرتا گروه 10 ترقی پیدا کردهاند.
همچنین پاداش عیدی کارکنان رسمی کارگری طبق قانون اداره کارمیبایست حداقل دوبرابر تا 3 برابرحقوق پایه پرداخت شود درصورتی که عیدی آنها مثل کارکنان رسمی کشوری میباشد و ازمزایای سختی کاربراساس ماده 36 تبصره یک قانون کاربرخوردارشوند که متأسفانه درحال حاضرخبری نیست واین کارکنان ازهردوقانون استخدامی خدمات کشوری وقانون کارمحروم هستند.
کلیه کارکنان رسمی کارگری از 18 سال به بالا سابقه دارند و با توجه به اخذ مدرک دانشگاهی درصورت تبدیل وضعیت میتوانند به عنوان یک نیروی باتجربه درپستهای حساس سازمانی خدمت کنند وازمزایای قانونی برخوردارشوند و وضعیت نیروی انسانی بهزیستی کشورنیزبهبود خواهد یافت. و درصورت تبدیل وضعیت هم طبق قانون کشوری پرداخت 23 درصد کارفرما هم حذف خواهد شد.
کارکنان رسمی کارگری سازمان بهزیستی درپایان یادآورشدهاند: اکنون با توجه به مطرح شدن طرح یک فوریتی تبدیل وضعیت استخدامی کارمندان «رسمی کارگری» به «رسمی یا پیمانی» که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده وهماکنون درکمیسیون اجتماعی مجلس درحال بررسی بوده، امیدواریم که نمایندگان عزیز با نگاه پرمهروبا رأی مثبت خود درتصویب نهایی این طرح، موجبات رضایت حقتعالی وخرسندی واحقاق حق کارکنان زحمتکش رسمی کارگری را فراهم نمایند.