شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۳۶۵۱۵
تاریخ انتشار: ۰۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۱

رییس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دانشگاه شهید چمران تاسیس دانشگاه هنر است تا بتوان دانشکده‌های باستان‌شناسی و هنر شوشتر را در مجموعه این دانشگاه جای داد. اگر چه هنوز به نتیجه مشخص نرسیده‌ایم اما تاسیس آن در اهواز قطعی است.

دکتر غلامحسین خواجه در گفت و گو با ایسنا ،دانشگاه شهید چمران را از قدیمی‌ترین دانشگاههای کشور توصیف کرد و افزود: دانشگاه شهید چمران اهواز با قدمتی در حدود 200 سال قبل از میلاد از نظر تاریخی قدیمی‌ترین دانشگاه کشور است در حالی که متاسفانه تنها به سابقه 60 ساله آن در دوران معاصر اشاره می‌شود.

وی در ادامه موقعیت دانشگاه شهید چمران در منطقه را مهم و حساس دانست و تصریح کرد: این دانشگاه توانسته در دوران 60 ساله قدمت معاصر خود خدمات ارزنده و مهمی را به استان خوزستان و بطور کلی مناطق جنوب غرب کشور ارائه دهد. بسیاری از دانشگاه‌های این منطقه در گذشته به عنوان واحدهای اقماری دانشگاه جُندی شاپور یا شهید چمران بودند. مثلا دانشگاه لرستان، صنعتی دزفول، خرمشهر و غیره دانشکده‌های اقماری دانشگاه شهید چمران محسوب می‌شدند که در دوره‌ای 10 ساله از این دانشگاه مستقل شدند.

دکتر خواجه اظهار کرد: دانشگاه شهید چمران خود را متولی آموزش عالی در استان خوزستان می‌داند و اگر لازم باشد می تواند در زمینه های مختلف به دانشگاه‌های دیگر استان کمک کند. بطوریکه در حال حاضر در شوشتر دانشکده هنر یکی از دانشکده‌های اقماری این دانشگاه به شمار می‌رود که طی دو سال اخیر نیز در شوش دانشکده باستان‌شناسی را راه اندازی کرده است.

رییس دانشگاه شهید چمران، از تصمیم این دانشگاه برای تاسیس دانشگاه هنر در اهواز خبر داد و گفت: یکی از برنامه‌های دانشگاه شهید چمران تاسیس دانشگاه هنر است تا بتوان دانشکده‌های باستان‌شناسی و هنر شوشتر را در مجموعه این دانشگاه جای داد. اگر چه هنوز در این زمینه به نتیجه مشخص نرسیده‌ایم اما تاسیس آن قطعی است.

خواجه افزود: در حال حاضر دو دانشکده سینما و تئاتر در خرمشهر و آبادان با همکاری دانشگاه چمران تاسیس می‌شوند در صورت تاسیس دانشگاه هنر به این مجموعه اضافه خواهند شد.

وی اضافه کرد: در دانشگاه شهید چمران زمینه‌های بسیاری برای بروز و شکوفایی استعدادها وجود دارد. این دانشگاه با استفاده از پتانسیل‌های خود، از هر گونه کمک و تلاش برای شکوفایی استعدادهای نهفته در این مناطق و احیا کردن امکاناتی که در گذشته در آن منطقه بوده است کوتاهی نخواهد کرد.

دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاهی که در خدمت جنگ بود

به گفته خواجه، اگر چه یک سری مشکلاتی از نظر اعتبارات و امکانات در دانشگاه شهید چمران وجود دارد اما برای توسعه و گسترش آموزش عالی هیچ گونه کوتاهی نمی‌کند ضمن اینکه این دانشگاه امروز احساس مسئولیت بیشتری می‌کند چرا که تنها دانشگاهی در استان خوزستان بود که در ایام دفاع مقدس بطور مستقیم در خدمت جنگ قرار گرفت و تعطیل نشد. بطوریکه حتی گلوله های دوران جنگ بر دیوار ساختمان دانشکده های دانشگاه قابل مشاهده است.

رییس دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: اگر چه دانشگاه شهید چمران به حضور خود در جبهه جنگ دفاع مقدس افتخار می کند اما بعد از جنگ آن گونه که انتظار داشتیم مورد توجه مسئولان قرار نگرفتیم کم لطفی های بسیاری در حق استان و دانشگاه اهواز صورت می گیرد که در منزلت استانی که خدمات ارزشمندی به کل کشور ارائه داده است نیست.

وی اضافه کرد: دانشگاه شهید چمران اهواز در دوران جنگ، حدود 8 سال از نظر آموزشی تعطیل بود اما بطور کلی در خدمت جنگ قرار گرفت بسیاری از تاسیسات زیربنایی دانشگاه آسیب دید و امکانات جدیدی نیز اضافه نشد انتظار داشتیم بعد از جنگ توجه ویژه ای به دانشگاه صورت بگیرد که متاسفانه این اتفاق صورت نگرفت.

به گفته خواجه، حدود 600 هیات علمی در مراتب علمی مختلف، بیش از 17 هزار دانشجو که 5000 نفر آنها دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند در بیش از 122 رشته دکترای تخصصی، 70 رشته کارشناسی ارشد از پتانسیل های دانشگاه شهید چمران به شمار می رود. همچنان دانشگاه تمام تلاش خود را انجام می دهد تا به وظایف خود در سطح کشوری و منطقه ای نقش موثر ایفا کند.

رییس دانشگاه شهید چمران اهواز اضافه کرد: در حال حاضر این دانشگاه تلاش خود را بکار می گیرد تا بتواند با برقرار ارتباطات بین المللی به توسعه همکاری های علمی بپردازد و بتواند نقش خود را در صنعت ایفا کند. ضمن اینکه در زمینه دانشگاههای کارآفرین یا پژوهش محور نیز کارهای خوبی انجام گرفته است چرا که استان خوزستان در زمینه های مختلف مثل صنعت، آب، برق و کشاورزی حرف اول را می زند با این وجود پتانسیل های دانشگاه در سیاستگذاری ها دیده نشده است.

دکتر خواجه گفت: دانشگاه شهید چمران یکی از قطب های علمی کشور در حوزه آب به شمار می رود و سدهای زیاد و بزرگی در استان خوزستان وجود دارد. سال هایی گذشته بحثی در خصوص مطالعات یکی از سدها مطرح شد همه مطالعات و کارهای تحقیقات این سد توسط اعضای هیات علمی گروه آب دانشگاه انجام گرفت اما وقتی قرار شد مطالعات پژوهشی این سد انجام بگیرد به جای اینکه طرح مطالعاتی را به دانشگاه چمران ارائه کنند به دانشگاهی دیگر محول کردند این نوع رفتارها و کم لطفی ها در ذهن دانشگاهیان شهید چمران باقی می ماند.

استعدادهای دانشگاه‌های مناطق محروم ناشناخته مانده است

وی تاکیدکرد: دانشگاه‌های مناطق محروم کشور استعدادهای خوبی دارند اما ممکن است به دلیل قرار گرفتن در همان مناطق محروم توانایی های علمی آنها نادیده گرفته شود و که موجب دل خوری و گلایه دانشگاهیان و مردم همان منطقه می شود. مثلا در موضوع همکاری ها با صنعت نفت، با توجه به اینکه این صنعت در استان خوزستان قرار دارد باید طرح های پژوهشی نفت نیز به دانشگاه‌های این استان داده شود اگر چه همه دانشگاه‌های کشور یک هدف دارند اما چراغی که به خانه روا است به مسجد حرام است، انتظار بود در این زمینه ها بیشتر دانشگاه شهید چمران را مورد توجه قرار بدهند.

راه اندازی مرکز تحقیقات ریزگردها در دانشگاه شهید چمران

رییس دانشگاه شهید چمران به موضوع ریزگردهای استان اهواز و راهکارهای این دانشگاه برای رفع معضل اشاره کرد و افزود: یکی از مسایل مهم استان خوزستان موضوع ریزگردها است. به تناسب اینکه گاهی مواقع این ریزگردها شدت پیدا می کند مسئولان به فکر این می افتند تا کاری برای این مشکل انجام دهند اما بعد از مدتی به فراموشی سپرده می شود. در واقع دلیل بخشی از این ریزگردها عوامل داخلی نظیر کمبود آب و اراضی خشکیده، برخی نیز عوامل خارجی است که مشکل عمده ای در استان ایجاد کرده است.

وی افزود: دانشگاه شهید چمران اهواز از همان بدو بوجود آمدن مشکل ریزگردها وارد عمل شد تا بتواندکارهایی تحقیقاتی بسیاری در زمینه دلایل این معضل انجام دهد. در همین خصوص سال گذشته کنفرانس بین المللی ریزگردها در دانشگاه برگزار شد. علاوه بر آن مرکزی به عنوان مرکز تحقیقات ریزگرد را تاسیس و طرح های پژوهشی خوبی ارائه کرده است که اگر سازمان های دیگر همکاری کرده و اعتبارات آن را تامین کنند با این طرح ها می توان بسیاری از معضلات ناشی از ریزگردها را به صورت ریشه ای کاهش داد.

رییس دانشگاه شهید چمران گفت: سال گذشته در زمینه فعالیت های پژوهشی و ارتباط با صنعت اقدامات بسیار خوبی در دانشگاه صورت گرفت. بطوریکه در تولید فناوری و ساخت پمپ های درون چاهی مربوط به وزارت نفت تنها دانشگاهی بودیم که توانستیم از بین 10 قلم کالایی مورد مناقصه وزارت نفت، یکی از این اقلام که همان ساخت پمپ های درون چاهی است برنده شویم.

انتخاب دانشگاه چمران به عنوان اجرای پایلوت طرح های تحقیقات وزارت صنعت

به گفته وی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال جاری به عنوان پایلوت اجرای طرح های تحقیقاتی پایان نامه های مربوط به وزرات صنعت،‌ معدن و تجارت در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری قرار گرفت.

این استاد دانشگاه ادامه داد: رشد حجم قراردادهایی که به عنوان قراردادهای کاربردی در ارتباط با صنعت است در دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 94 نسبت به 93 از 5 به 30 میلیارد تومان افزایش یافت است این نشان می دهد دانشگاه به سمت کارآفرینی، حل مشکلات صنعت و گسترش ارتباط خود با صنعت حرکت می کند و تنها محدود به خود نباشد.

حال و روز دانشگاه شهید چمران در دوران جنگ

خواجه همچنین خاطره ای از حضور خود در دوران دفاع مقدس تعریف کرد و گفت: همه نقاط استان خوزستان خاطره ای از دوران دفاع مقدس است، اما یکی از خاطره ها این است که دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران در دوران جنگ همانند یک بیمارستان به محلی برای مداوای رزمندگان تبدیل شده بود یا دانشکده دامپزشکی پایگاه جنگ های نامنظم مقام معظم رهبری بودند این دانشکده ها به قدری آسیب دیده بودند که ما بعد از جنگ لنزهای میکروسکوب های خود را از داخل چمن ها پیدا می کردیم رزمندگانی که در دانشکده ها بودند اهمیت آنها را متوجه نبودند.

سریال دنباله دار غصب زمین های دانشگاه شهید چمران

رییس دانشگاه شهید چمران، با تاکید بر اینکه مشکل زمین های این دانشگاه همچنان ادامه دارد گفت: موضوع زمین های دانشگاه شهید چمران اهواز قصه و غصه طولانی دارد بروز چنین اتفاقاتی در یک مرکز علمی با 60 سال سابقه علمی و آموزشی تاسف آور است.

خواجه گفت: موضوع زمین های دانشگاه شهید چمران اهواز این است حدود 50 سال پیش در مکانی ساختمان سازی صورت گرفته و در آن مراکز تحقیقات و دانشکده های زیادی تاسیس شده است اما بعد از این مدت طولانی به دانشگاه اعلام کردند سند زمین های این دانشگاه متعلق به شرکتی دیگر است در نتیجه با حکم دادگاه دیوار دانشگاه را تخریب می کنند.

به گفته وی بر اساس پیگیری های صورت گرفته در خصوص زمین های دانشگاه شهید چمران، به این نتیجه رسیدیم که اشتباهی در ثبت اسناد زمین های خوزستان صورت گرفته و این اسناد به اشتباهی صادر شده است اشتباهی که برای دانشگاه دردسرساز شد.

رییس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: افرادی که نفوذ داشتند اعلام کردند زمین های دانشگاه در گذشته مصادره ای بوده است یعنی قبل از انقلاب این اراضی را دولت از شرکتی گرفته و اقدام به تاسیس دانشگاه کرده است. بعد از انقلاب این شرکت جز شرکت های مصادره ای بوده و همه اموال شرکت از جمله این زمین ها نیز که در اختیار دانشگاه بوده است مصادره شد.

خواجه ادامه داد: مدعی دیگری که بر زمین های دانشگاه شهید چمران اهواز پیدا شده است بنیاد مستضعفان است که در حال حاضر سند بیش از 70 هزار متر مربع از سند زمین های دانشگاه در اختیار بنیاد قرار دارد.

به گفته وی نکته قابل توجه این است که بنیاد مستضعفان بعد از انقلاب اسلامی تاسیس شده است اما دانشگاه بیش از نیم قرن قدمت دارد. چگونه ممکن است اسناد زمین های دانشگاهی که 60 سال سابقه دارد در دست این سازمان قرار گرفته باشد و بعد از این همه مدت اعلام کنند که این خانه متعلق به شما نیست و حکم تخلیه آن را بدهند.

رییس دانشگاه شهید چمران اهواز یادآور شد: این دانشگاه حتی با سازمان های دولتی نظیر شهرداری نیز با مشکل مواجه شده است مثلا بخشی از پل پنج اهواز از دانشگاه عبور و قسمتی را بطور کامل جدا کرده است هیچ مبلغی نیز در قبال این همه اراضی دانشگاه که شهرداری جدا نموده به دانشگاه تعلق نگرفته است و ما به شهرداری بدهکار شدیم.

دکتر خواجه اضافه کرد: در واقع همه ارگان ها به نوعی از دانشگاه شهید چمران اهواز به نفع خود استفاده می کنند بدون اینکه سودی به دانشگاه برسانند. مثلا دو خط لوله فاضلاب از وسط دانشگاه عبور کرده است و نزدیک به 15 هکتار از اراضی دانشگاه به دلیل این دو خط بدون استفاده شده است. این در حالی است که شرکت آب و فاضلاب از دانشگاه می خواهد بابت حق انشعاب فاضلاب دو میلیارد 500 میلیون تومان پرداخت کنید یعنی حتی حاضر نیستند بابت این دو خط لوله اعلام کنند حق انشعاب فاضلاب دانشگاه رایگان باشد.

راه اندازی مرکز آموزش زبان فارسی مختص دانشجویان خارجی

دکتر خواجه افزود: دانشگاه شهید چمران اهواز پتانسیل بسیار خوبی برای پذیرش دانشجویان خارجی دارد. در این زمینه تلاش هایی نیز صورت گرفته است یکی از کارهایی که در آخر سال 94 تصمیم گرفتیم سریع انجام دهیم تاسیس یک مرکز آموزش زبان فارسی برای دانشجویان خارجی به خصوص دانشجویان عراقی است که در حال آماده سازی ساختمان این مرکز هستیم و تا ماه آینده راه اندازی خواهد شد.

وی یادآور شد: مرکز آموزش زبان فارسی حدود 200 نفر ظرفیت دارد و در حال حاضر 100 دانشجوی عراقی در این مرکز آموزش زبان فارسی می بینند.

دکتر خواجه در پایان یادآور شد: متاسفانه در جذب دانشجوی عراقی مسایل امینتی مطرح می شود که محدودیت هایی را ایجاد می کند. اگر چه با شرکت هایی در عراق صحبت کردیم که دانشجوی عراقی را به سمت دانشگاه شهید چمران هدایت کنند در حال حاضر حدود 100 دانشجوی خارجی در دانشگاه مشغول تحصیل هستند.


نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار