فیلم مستند 'سینما آزادی' به کارگردانی 'مهدی طرفی' برنده تندیس شفق قطبی بخش مستند نخستین دوره جشنواره فیلم اسکاندیناوی شد.
در این جشنواره که مرداد امسال در شهر هلسینکی فنلاند برگزار شد مستندساز خوزستانی تنها نماینده سینمای مستند ایران بود و تندیس بهترین مستند این جشنواره به فیلم 'سینما آزادی' به کارگردانی مهدی طرفی تعلق گرفت.
مستند سینما آزادی همچنین نامزد تندیس بهترین فیلم این جشنواره شد. تندیس این جشنواره که ' Nordic Aurora Award ' یا 'شفق قطبی نوردیک' نام دارد برگرفته از اساطیر کهن مردم اسکاندیناوی است.
این جشنواره در بخش های فیلم های داستانی بلند و کوتاه، فیلم های مستند و تجربی بلند و کوتاه و همچنین بخش پویانمایی از سرتاسر جهان برگزار شد.
مدیر این جشنواره درباره اهداف برگزاری جشنواره گفته است: جشنواره با هدف هم افزایی فرهنگی، هنری میان سینماگران سرتاسر جهان و فیلم سازان اروپا برگزار شد و امیدواریم توانسته باشد به محلی برای تلاقی فرهنگ های مختلف تبدیل شود تا در این فضای فرهنگی، همه ارزش هایی که به برانگیخته شدن روح بشر دوستی و مهربانی بین ملل مختلف و همچنین مخالفت با همه اشکال خشونت و واپسگرایی را در خود دارند بارور شوند.
در همین راستا شعار رسمی جشنواره 'به زندگی بگو آری' انتخاب شد.
غطفان غنوم مدیر این جشنواره اظهارکرد: هم اکنون بسیاری از کشورهای جهان بحران های شدیدی را در زمینه حقوق بشر تجربه می کنند و در تعداد قابل توجهی از این کشورها رویدادهای ناگواری جریان دارد که ارزش پیگیری جدی و به تصویر کشیده شدن دارد.
مستند سینما آزادی درباره تنها سینمای سوسنگرد است که محل رخدادهای اجتماعی و عاشقانه مردم بود و هم اکنون این سینما برای همیشه تعطیل شده است. مهدی طرفی پیش از این تنها جایزه بزرگ (مروارید سیاه) بخش مستند پنجمین جشنواره بین المللی سینمایی ابوظبی را با همین مستند برای سینمای ایران به ارمغان آورد.
بهترین فیلم بخش پرتره جشنوارهٔ پروین اعتصامی تهران، جایزهٔ بهترین کارگردانی و تدوین از جشنواره فیلم بین المللی آسا تهران، و جایزهٔ بهترین فیلم مستند تحقیقی جشنوارهٔ جوان ایرانی از دیگر موفقیت های این مستندسازبه شمار می آید. مستند 'سینما آزادی' در کشورهای مختلفی نظیر سوئد، بلغارستان و امارات به نمایش درآمد.
این مستندساز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه مردم سوسنگرد مشکل معیشت دارند برای همین سینما اولویت نخست آنها نیست توضیح داد: ما برای احیای این سینما آزادی سوسنگرد خیلی تلاش کردیم اما چاره ساز نبود. شاید اگر یک سرمایه گذار باشد بتواند با تغییر کاربری این سینما را احیا کند دوباره سینما فعال شود اما متاسفانه سرمایه گذار برای واگذاری این سینما نیست و به نظر می آید دولت باید برای احیای آن وارد عمل شود.
طرفی با اشاره به وضعیت فیلم سازی در خوزستان به ویژه سوسنگرد بیان کرد: در خوزستان فقط سینمای جوان و حوزه هنری متولی فیلم سازی هستند که در زمینه فیلم سازی ضعیف عمل می کنند.
وی ادامه داد: سینمای جوان در بحث آموزش قوی تر عمل می کند اما حوزه هنری آخرین تولیدات فیلم سازی اش مربوط به چند سال پیش است. حوزه هنری بودجه دارد و متولی فیلم سازی است اما ضعیف است.
طرفی اظهار کرد: در شهرستان های خوزستان استعدادهای فیلم سازی بسیاری وجود دارد اما مشکل اساسی در آنها نبود آموزش است مثلا در دشت آزادگان حتی چیزی به اسم سینمای جوان و آموزش فیلم سازی وجود ندارد و جوانان آنجا به صورت خودجوش اقدام به ساخت فیلم می کنند.
وی تاکید کرد:خوزستان تنها استانی است که تاریخ سینمای آن به صورت یک کتاب درآمده است و استعداهای بسیاری از گذشته در زمینه فیلم سازی داشته و دارد اما اکنون می بینیم که جوانان این استان برای ساخت فیلم حتی از داشتن امکاناتی مانند دوربین فیلم برداری محروم اند و در مواردی با تلفن همراه فیلم می سازند.