امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
به گزارش ایسنا : 20 مهر سال 92 روز ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی نام گذاری و در متن تقویم درج خواهد شد . به این مناسبت بهتر دیدم مطالبی را در خصوص بلایای طبیعی یا حوادث غیر مترقبه به صورت بسیار ساده بیان کنم : شاید اگر از همشهریان عزیز بپرسید در کدام کشور بیشتر حوادث طبیعی رخ می دهد بیش از نیمی از آنها به ژاپن اشاره کنند که دارای زلزله های زیادی است ، کسانی هم که بیشتر خبرهای جهان را دنبال می کنند سخن از توفان های شدید جنوب آمریکا و تازگی ها اشاره به سیل های چین و پاکستان و ممکن است عده ی اندکی هم از خشکسالی های شدید اتیوپی سخن گویند ، اما خوب است بدانید از 42 نوع بلایای طبیعی شامل: زلزله، سیل، توفان، خشکسالی، رانش زمین، بهمن، پیشروی کویر، تگرگ، آتشفشان و ... 30 نوع آن در ایران قابل رخ دادن و تکرار پذیری است یعنی از این لحاظ ایران جزء کشورهای حادثه خیز جهان است، و در بحران طبیعی یا حوادث غیر مترقبه در ردیف بالای کشورهایی مثل ژاپن، آمریکا و اتیوپی و بیشتر کشورهای جهان قرار دارد، پس می طلب در ساخت و ساز شهری و روستایی، ایجاد صنعت، بخش کشاورزی، ترانزیت و دیگر بخش های کشور، توجه به حوادث غیر مترقبه از جایگاه ویژه ای برخوردار باشد.
در حوادث غیر مترقبه (ستاد حوادث غیر مترقبه در استانداری ها مستقر است) یا بحران (که خوشبختانه چهار سال است که ستاد بحران در کشور راه اندازی شده است) دو کار اولویت دارد :
اول شناخت بحران
دوم شناخت ظرفیت های کشور در مقابله با بحران
بررسی دقیق این دو اولویت به صورت بومی شده و برقراری رابطه درست و کاربردی بین آنها باعث پیش گیری از صدمات جانی در مرحله ی اول و به حداقل رساند صدمات مالی در مرحله ی بعد می شود، به صورتی که صدمات قابل ترمیم بوده و اصل پروژه شامل ساختمان، کارخانه، مزرعه و ... بعد از وقوع حادثه طبیعی حفظ شود
بیش از 50 تا 60 درصد از حوادث غیر مترقبه در تخصص هواشناسی و باقی مانده در تخصص زمین شناسی و موسسه ژئوفیزیک (پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله) می باشد.
در مرحله ی اول تحقیق دانشجویان و اساتید رشته های فوق الذکر روی حوادث غیرمترقبه ای که در استان های مختلف کشور رخ می دهد و استفاده از امکانات بومی آن منطقه یا کشور برای مقابله و به حداقل رساندن ضرر و زیان ...
در مرحله دوم کاربردی کردن نتیجه تحقیقات
و در مرحله سوم پیاده سازی و نظارت بر اجرای درست و دقیق پروژه های مقابله با حوادث طبیعی ضمن اینکه می تواند خطرات و صدمات بلای طبیعی را به حداقل برساند - همچنین می تواند شرایطی ایجاد کند تا به بلایای طبیعی به عنوان یک فرصت برای بهره برداری از طبیعت به نفع انسان نگاه کرد.
در کویر که خشکسالی کشت اندک روستائیان را تهدید می کند، سلول های خورشیدی می تواند برق کارگاه های کوچک خانگی را تامین کند، در دامنه کوهستان یا دشت هایی که وزش بادهای شدید، زندگی را مشکل می کند، می توان با استفاده از توربین های بادی برق تولید کرد، در مناطق دامنه ای که بارندگی باعث ایجاد سیل می شود، می توان با ساخت بند یا سد و ذخیره ی آب، کشاورزی آبی منطقه را رونق داد و با ایجاد دریاچه های مصنوعی به تولید ماهی پرداخت و بسیاری موارد دیگر که می تواند الگوی خوبی برای مقابله با حوادث طبیعی به صورت کاملا بومی در کشور باشد.
پس وقوع حوادث و بحران های طبیعی را در کشور جدی بگیریم، برای مقابله با آنها برنامه ریزی داشته باشیم و در نهایت برای پیش گیری از حوادث غیر مترقبه و تبدیل ریسک به فرصت از امکانات بومی استفاده کنیم.