شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۵۹۲۶۰
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۴
ناظران و تحلیلگران درباره ماهیت رفتار رئیس جمهوری ترکیه با بحران سوریه از ابتدا (مارس ۲۰۱۱ میلادی) تا به این لحظ نظرات و دیدگاه‌های متفاوتی دارند، برخی بر این باورند که اردوغان به دنبال بازیابی اقتدار دولت عثمانی است.
  برخی دیگر معتقدند که وی از کشورش در برابر خطرات گروه‌های تکفیری دفاع می‌کند که آن را تروریستی می‌خواند، در حالی که گروه دیگر ابراز عقیده می‌کنند که رئیس جمهوری ترکیه در بحران سوریه غرق شده و به  دنبال روزنه‌ای برای خروج می‌گردد.

با آغاز بحران سوریه که از 15 مارس 2011(24 اسفند1389 هجری شمسی) آغاز شد، رجب طیب اردوغان عملا به حمایت از معارضان و مخالفان دولت سوریه پرداخت که شعار سرنگونی نظام را سر می‌ دادند، این در حالی بود که پیش از این بحران روابط مستحکمی میان اردوغان و بشار اسد برقرار بود.

اردوغان در بسیاری از اظهارنظرهایش ادعا می‌کرد که بشار اسد دیکتاتوری است که با مردم بی‌دفاعش برخورد می‌کند، این در حالی است که در آن زمان ده‌ها گزارش اطلاعاتی و شخصیت‌های امنیتی از قاچاق سلاح به مخالفان سوری چه از اردن یا از خاک اردن پرده برداشته بودند که بر این مسئه مهر تایید می‌زد که ارتش و دولت سوریه با یک دشمن مسلح و نه یک شورش سیاسی بی‌دفاع روبرو هستند.

با آغاز سال 2012 میلادی، ولید المعلم وزیر خارجه سوریه تاکید کرد کشورهای همسایه به ویژه ترکیه به ایجاد اردوگاه‌هایی برای پذیرش آوارگان سوری پیش از آغاز بحران دست زده بودند که نشان دهنده تصمیم آنکارا به رهبری اردوغان برای برهم زدن ثبات سوریه و کمک به گروه‌های تروریستی به دلایل متعددی است که در زیر می‌آید:

- درخواست‌های مستمر اردوغان برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه بیانگر مقاصد  توسعه‌طلبانه آنکارا در سوریه از طریق اشغال هدفمند تحت پوشش انسانی سیاسی است.

- با سیطره گروه تروریستی داعش بر شهر  الرقه سوریه، رئیس جمهور ترکیه به طور مستقیم بر نفت سوریه نظارت کرد به طوری که حرکت ستون‌های تانکرهای حامل نفت به ترکیه آغاز شد که این مسئله را وزارت دفاع روسیه از طریق فیلم‌های گرفته شده توسط جنگنده‌های روس مورد تاکید قرار داده و رئیس جمهور بشار اسد هم در مصاحبه‌های تلویزیونی اخیرش تاکید کرد مبنی بر این‌که،‌اردوغان و خانواده‌اش به شکل مستقیم در تجارت نفت سوریه دست دارند.

- اردوغان خواهان ورود مستقیم به جنگ در سوریه و عراق برای مقابله با خطر اساسی علیه کشورش که از نظر گاه وی کردها هستند و آن را دشمن اول خود می‌داند، به همین سبب تحلیل‌ها به این اشاره می‌کند که اردوغان خواهان رویارویی با کردها خارج از مرزهای ترکیه است، زیرا بهتر از مقابله با آنها در خاک این کشور است و این مسئله تشکیل نیروهای مورد حمایت ترکیه در داخل سوریه تحت عنوان سپرفرات را با هدف ادعایی مقابله با داعش توضیح می‌دهد.

- با گسترش بحران سوریه،‌اردوغان شروع به سوء‌ استفاده از مسئله ‌آوارگان سوری کرد و خواستار حمایت مالی و اقتصادی اروپا و سازمان ملل شد و بر کشورهای اتحادیه اروپا به منظور موافقت با پیوستن ترکیه به این نهاد فشار وارد کرد.

- اردوغان،‌شهر حلب در شمال سوریه را عمق استراتژیک کشورش می‌‌داند و تلاش می‌کند تا طرف‌هایی که مورد حمایت آنکارا نیستند بر این شهر مسلط نشوند.

- پیش از شروع بحران سوریه، شهر حلب یکی از مهمترین شهرهای اقتصادی و صنعتی در خاورمیانه به شمار می‌رفت که اردوغان را وادار کرد به سرقت کارگاه‌ها و کارخانه‌های این شهر با سوء‌ استفاده از بحران موجود در سوریه دست بزند که گزارش‌های متعددی از این مسئله پرده برداشته است به طوری که مردم حلب،‌اردوغان را سارق حلب لقب داده‌اند.

دلایل فوق‌الذکر همگی به تمایل اردوغان به تحقق رویای بازیابی سلطنت عثمانی اشاره می‌کند و اظهارات مشهورش مبنی بر تصمیمش برای نماز خواندن در مسجد اموی دمشق پس از سرنگونی نظام سوریه به زعم خود را باید به این مسئله(تمایل برای احیای امپراطوری عثمانی) اضافه کرد که دلیل دیگری برای تمایل وی به این‌که سلطان جدید منطقه شود، قلمداد می‌شود.
منبع: تسنیم
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار