شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۶۶۷۱۷
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۲
جواد غدیرپور 

اپیزود اول

ادامه وجود احزاب بسیار کم جمعیت نه تنها به توسعه دموکراسی کمک نخواهد کرد، بلکه ترمز تعالی احزاب می‌شود . در کشورهای با نظامهای دموکراتیک در سایه تمرین متوالی، احزاب متعدد در شروع کار در یکدیگر ادغام و دو حزب عمده و فراگیر به همراه یکی دو حزب کوچک شکل گرفته و در انتخابات معمولا اکثریت مجالس در اختیار یکی از دو احزاب قرار میگیرد و دولت توسط یکی از آنها تشکیل می‌شود. 

البته در کشور های توسعه نیافته شاید این ضرب الامثل فارسی دراین خصوص گویاتر از هر جمله ای باشد که " چراغ موشی به ز خاموشی" و یا سادتر بگویم "کاچی به از هیچی"

اپیزود دوم

دوره معاصر، ما با شيوه‌های جديدی از «حكومت گردانی» روبرو هستيم. اگر تا پيش از اين، حضور فيزيكی و «عينی» در عرصه‌های مختلف، بخش تمهيدی و اوليه هر فعاليت جدی سياسی به حساب می‌آمد، اكنون حضور مجازی در عرصه‌های مختلف همين نقش را ايفا می كند. 

آنچه اين وضعيت را ايجاد كرده است، مزيت‌های افزوده حضور مجازی در عرصه‌های مختلف است. در اين راستا، احزاب جديد نيز، به عنوان دولت‌های در سايه، مايل‌اند تا حضور مجازی خود را در عرصه‌های مختلف مجازی تقويت كنند. شكل‌گيری اصطلاح حزب مجازی حاصل چنين انديشه‌ای است. 

حزب مجازی به گروهی حرفه‌ای با هدفی سياسی اطلاق می‌شود كه نه تنها شيوه‌های اجرايی (نظير انتخابات درونی و يارگيری حزبی و...) و مديريتی (نظير اعمال خط مشی های حزبی و...) را بر اساس ارتباطات شبكه‌ای انجام می دهد بلكه حضور سياسی خود را عمدتاً بر پايه حضور در عرصه‌های شبكه‌ای تعريف می كند. 

اين حضور در وضعيت آرمانی، به دستيابی به قدرت توسط آن حزب ختم خواهد شد. اكنون بسياری از احزاب مهم جهان به سمت چنين رويكردی تغيير جهت داده‌اند. به عنوان نمونه  می توان به احزاب موفق و مهم كشورهای پرجمعيتی نظير هند اشاره كرد كه در اوضاع فعلی، بخش مهمی از فعاليت سياسی خود را به صورت شبكه‌ای و بر اساس استراتژی بالاترين ميزان بهره‌گيری از اينترنت انجام می‌دهند.

در ادامه، برخی از مزيت‌های احزاب مجازی را در مقابله با احزاب كلاسيك بيان مي‌كنيم: 

- حضور در احزاب مجازی فارغ از محدوديت‌های فيزيكی نظير زمان و مكان است.
- در احزاب مجازی كميت به نفع كيفيت عمل مي‌كند و نه در مقابل آن. در دنيای فيزيكی ما با «تراكم»  مواجه هستيم، در حالی كه در دنيای مجازی، از «شبكه»سخن به ميان می‌آيد. 

تفاوت اين دو در تبديل «كميات به كيفيات» توضيح‌پذير است. شبكه به دليل هوشمند بودن، آخرين مزيت‌های مندرج در هر كميت را به كيفيت تبديل می‌كند.

در حالی‌كه در عرصه‌های فيزيكی، معمولاً با گسترش تعداد، زمينه‌های مديريت نيز تضعيف مي‌شود و عملاً، هزينه گردش كار نه تنها بخش مهمی از مزيت‌های مورد انتظار از هر فعاليت را از ميان می‌برد، در بسياری از مواقع، خود به مانعی در برابر بهره‌وری سيستم بدل می‌شود.

- حزب مجازی چالاك و «به روز» است. چنين حزبی مي‌تواند به صورتي جدی، «بازی های سياسی» را در ميان اعضای خود گسترش دهد. 

- حزب مجازی قادر است كه به راحتی، از علايق اعضای خود در ابعادي ملی، اطلاع حاصل كند و آنها را به كار بندد. چنين حزبی همچنين می‌تواند به رويكردهای انتخابی در همه تصميم‌گيری‌های خود روی آورد. حزب مجازی رویکردی نوگرا با تفکرات نو دارد که افراد چالاک و نو اندیشه را می طلبد.
با توجه به مزيت‌هايی از اين دست، به نظر می‌رسد كه حركت به سمت حزب مجازی بايد از جمله اولويت‌هاي هر تشكل سياسی در كشور باشد.

اپیزود سوم

دن کیشوت قهرمان خودخوانده ای است که ناگهان احساسی" ریشه دار "وی را که"قدیمی"  " جریان فکری" نمادین ادبیات کهن بوده  را فرا گرفته که باید به " اصلاح "جهان بپردازد. او در جهان جدید، سعی میکند با روشهای قدیمی (با پهلوانی و پهلوان بازی و …) زندگی کند و جهان را به جایی بهتر برای زندگی تبدیل کند!

داستان نشان می دهد که بازگشت به گذشته چقدر غیر ممکن است و به نوعی به استهزاء کسانی می پردازد که چنین آرزویی دارند.

دن کیشوت "نماد "یک دیوانه عملگراست که در حد شعور محدود خود در پی حقیقت میگردد. اما در جهانی که دیگر مانند سابق نمی اندیشد و نمی بیند، به مضحکه خاص و عام بدل میشود.

دن کیشوت را هنوز میتوان تحمل کرد. چه او احمقی حقیقت جوست. اما سخت تر از دن کیشوت، تحمل سانچو پانزا ندیم اوست که همواره او را همراهی و حمایت میکند.

انسان از سانچوپانزا ها بیشتر دلگیر میشود، چون اگر اینان نبودند، دن کیشوت ها اینگونه در  " توهم" فرو نمی رفتند!

اپیزود آخر

برداشت آزاد...

برچسب ها: جواد غدیرپور
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار