مجموعه کامل اشعار قاسم آهنینجان از سوی انتشارات افراز روانه بازار کتاب شده است.
این کتاب در 732 صفحه و با قیمت 80000 هزار تومان در دسته شعر معاصر انتشار یافته است.
این کتاب شامل شش مجموعه شعری میشود که تاکنون از آهنینجان به چاپ رسیده است. «ذکر خوابهای بلوط»، «شاعر مرگ خویش میداند»، «عطر غریب غزال مشرقها»، «شاخه یاس به شام خرابات»، «برق رگها بر پولاد دریا» و «سوسن خاموش به وقت فراق» شش مجموعه شعری هستند که در مجموعه کامل اشعار آهنینجان گنجانده شدهاند. «عطر غریب غزال مشرقها» نیز پیشتر به شکل جداگانه از سوی انتشارات افراز روانه بازار کتاب شده بود.
آهنینجان این مجموعه کامل را به مادرش تقدیم کرده است اما دریغ که درست همزمان با انتشار این مجموعه، مادر او دیده از جهان فروبست.
زمانی محمدعلی سپانلو در مجله دنیای سخن نوشته بود: «قاسم آهنینجان ستاره درخشان شعر جنوب است.» چنین جملهای، فارغ از جایگاهی که به آهنینجان در مقام شاعر میبخشد، نقشه راه شاعری او را پیش روی ما ترسیم میکند.
آهنینجان از سنتی در شعر معاصر فارسی برآمده و بالیده و قد برافراشته که به جنوب کشور نسب میبرد. طی چند دهه اخیر شاعران بسیاری از خطه جنوب برخاستهاند که بهرغم همهی تفاوتهایشان، در چند نکته با یکدیگر اشتراک دارند. بیش از همه باید به گشادهدستی این شاعران در خیالورزی اشاره کرد. بدین معنا میتوان گفت تصویر همیشه در نقطه کانونی شعر جنوب قرار داشته است. در کنار این موضوع باید به درهمآمیزی فضاهای بکر طبیعی با حالوهواهای مدرن اشاره کرد.
به عبارتی دیگر، نوعی همنشینی میان طبیعت وحشی و نئونهای روشن نزد این شاعران به چشم میخورد که قاعدتاً برگرفته از تجربه زیسته مردمان جنوب است؛ جایی که از 100 سال پیش تاکنون به نقطه تلاقی سنت و مدرنیته در کشور ما تبدیل شده است. در شعرهای آهنینجان نیز کمابیش میتوان رد چنین خصیصههایی را گرفت.
در این میان، چاپ مجموعه کامل اشعار قاسم آهنینجان از سوی انتشارات افراز این فرصت را به وجود میآورد که کارنامه شاعری او به طور خاص در دسترس مخاطبان قرار بگیرد.
شعری از این کتاب میخوانیم:
سایه در غروب
بگذار این بلوط از آن من باشد
این ستاره که زاد و رود مرا میبرد به کمانه
با پونهها میدرخشد و با زنگولهها
به نیمه بامدادان
و بال کشیده کوه
چون سایه زند بر من
مهیای ملکوتم
در شتابی دیگر
بگذار این بلوط از آن من باشد.