شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۱۰۴۱۳۶
تاریخ انتشار: ۰۹ دی ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۵
یک پیشکسوت فوتبال عنوان کرد:
سرمربی سابق تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان با بیان اینکه بیشتر خانواده‌ها اجازه نمی‌دهند فرزندان‌شان در محیط‌های ورزشی حضور پیدا کنند، گفت: گاها به استعداد فرزندشان نیز به عنوان محل درآمدزایی نگاه می‌کنند و فرزند خود را به اجبار در راه آن‌چه خودشان می‌خواهند قرار می‌دهند.
بهروز مکوندی درخصوص روند استعدادیابی در فوتبال خوزستان، اظهارکرد: روند استعدادیابی در فوتبال کشور خوب نیست و شاید یکی از دلایل عمده آن این است که مدارس فوتبال ما نگاه‌شان، نگاه سازنده‌ای نیست و خیلی از این مدارس از جنبه درآمدزایی به فوتبال پایه نگاه می‌کنند و در کل کشور نیز شرایط به همین شکل است. همچنین برنامه درست و مدونی برای مدارس فوتبال و رده‌های پایه در نظر گرفته نشده است، ضمن این‌که فوتبال کشور فوتبالی دولتی است و نبود حمایت در این امر باعث بروز مشکلاتی شده است.

 نگاه خانواده‌ها به استعداد فرزندان به عنوان محل درآمد

بازیکن سال‌های گذشته فوتبال در پاسخ به این سوال که آیا استعداد امری ذاتی است یا اکتسابی؟ گفت: قطعا استعداد یک امر ذاتی است و به این بستگی دارد که فرد در چه مسیری قرار بگیرد تا آن استعداد نهفته کشف شود و بعد هم در مسیر صحیح برای رشد قرار گرفته شود. همچنین شرایط و امکانات برای پیشرفت آن نیز باید فراهم باشد. وقتی به روند کار استعدادهای بزرگ دنیا نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که اگر در مسیر درست قرار نمی‌گرفتند هیچ‌گاه نمی‌توانستند پیشرفت کنند. متاسفانه شرایط زندگی امروز با گذشته تفاوت پیدا کرده است و خیلی از خانواده‌ها شرایط مناسب برای استفاده از استعداد فرزندشان را به وجود نمی‌آورند تا بتوانند از آن بهره‌مند شوند. بیشتر خانواده‌ها اجازه نمی‌دهند فرزندان‌شان در محیط‌های ورزشی حضور پیدا کنند و گاها به استعداد فرزندشان به عنوان محل درآمدزایی نگاه می‌کنند و فرزند خود را به اجبار در راه آن‌چه خودشان می‌خواهند قرار می‌دهند.

وی ادامه داد: اگر بچه‌ای استعداد فوتبالی دارد باید در مسیر فوتبال قرار بگیرد اما اگر در ورزش دیگر یا تخصص دیگری مستعد است باید به همان مسیر سوق داده شود. نباید تفکرمان این باشد که آن‌چه ما دوست داریم برای فرزندمان در دستور کار قرار گیرد که  این کار درستی نیست. باید بتوانیم بهره‌برداری درست از استعداد فرزندمان داشته باشیم و حقیقتا نقش خانواده‌ها در این زمینه بسیار مهم و حائز اهمیت است.

خانواده مرفه به فرزندش اجازه فوتبال‌بازی در خیابان را نمی‌دهد

سرمربی سابق تیم فوتبال نفت‌مسجدسلیمان در خصوص حضور استعدادهای بسیار در خوزستان و ورود بسیار فوتبالیست از خارج استان، عنوان کرد: واقعیت امر این است که فوتبال متعلق به قشر ضعیف جامعه است. هیچ موقع یک خانواده‌ای که به لحاظ مالی مرفه است، اجازه نمی‌دهد فرزندش در خیابان فوتبال بازی کند و ترجیح می‌دهد او در خانه با یک تبلت سرگرم باشد. حتی اگر آن بچه استعداد خیلی خوبی در فوتبال داشته باشد، کشف نمی‌شود. از سویی دیگر اما در خوزستان خانواده‌هایی که اجازه می‌دهند فرزندشان در زمین‌های خاکی یا آسفالت حضور پیدا کند، زیاد هستند که عموما استعدادهای زیادی نیز در میان آن‌ها است که می‌توان از آن‌ها بهره برد و پرورش‌شان داد.

نگاه باشگاه‌های دولتی، آموزش و پرورش استعدادها نیست

وی افزود: شرایط از لحاظ اقتصادی به گونه‌ای است که بنگاه‌های اقتصادی خصوصی و باشگاه‌های خصوصی توان رقابت با باشگاه‌های دولتی را ندارند. نگاه باشگاه‌های دولتی امروزه آموزش و پرورش استعدادها نیست. ما خیلی از استعدادها را می‌بینیم که به دلیل شرایط و امکانات فراهم نشده، نمی‌توانند توانایی‌های خودشان را پیدا کنند. اگر دیدگاه ما این باشد که در کوتاه مدت بخواهیم بازیکنی از بیرون از استان وارد نکنیم در کارمان شکست خواهیم خورد زیرا در کوتاه‌مدت نمی‌توانیم به آن چیزی که مدنظرمان است دست پیدا کنیم. اما اگر برنامه‌ریزی کرده و شرایط را مهیا کنیم، با توجه به حضور استعدادهای زیاد در خوزستان در چند سال آینده می‌توانیم به این نقطه برسیم که بازیکنان بسیار کمی را از بیرون وارد کنیم. به نظر من باتوجه به این‌که تیم‌های باشگاهی‌ خوزستان به سمتی رفته‌اند که کمتر از بازیکن‌های بومی استفاده می‌کنند، همچنان استفاده از بومی‌ها کمتر خواهد بود.

مکوندی درباره ابزار، شرایط و امکانات برای امر استعدادیابی، عنوان کرد: فوتبال در کشور ما صد درصد دولتی است و با توجه به این‌که ما در خوزستان به لحاظ اقتصادی نیز منطقه‌ای هستیم که درصد بالایی از اقتصاد کشور را تامین می‌کنیم، فکر می‌کنم می‌توانیم به لحاظ ورزشی هم با وجود شرکت‌های نفتی آن شرایط و امکانات را برای پرورش و رشد استعدادهای فوتبالی در استان‌مان به وجود آوریم. وزارت نفت در خوزستان تیم‌هایی دارد اما یکسری قوانین از پرداخت هزینه مالی برای تیم‌های نفتی جلوگیری می‌کنند. از سوی دیگر تیم‌های نفتی برای هزینه‌های‌شان قانون را دور می‌زنند. باشگاه‌های غیرنفتی مثل فولاد خوزستان نیز هستند که تیم‌های خوب و با کیفیتی دارند و هر ساله مقام می‌آورند.

تیم‌داری نفت مسجدسلیمان با قرار گرفتن در عمل انجام شده

وی ادامه داد: در فوتبال پایه آیا نگاه واقعا به این شکل است که استعدادها به مرحله بالاتر برسند یا اینکه صرفا می‌خواهیم تیم‌داری کنیم؟ یک تیم مثل نفت مسجدسلیمان اصلا تیم پایه ندارد و با توجه به ناتوانی در هزینه‌ها، تیم‌های پایه آن را غیرفعال کردند و نفت مسجدسلیمان به صرف این‌که در یک عمل انجام شده قرار گرفته است، تیم‌داری می‌کند. اگر به مسئولان از لحاظ قانونی اجازه داده شود، ممکن است حتی دیگر تیم‌داری هم نکنند و شاید فشارهای سیاسی باعث می‌شود که تیمی به عنوان نفت مسجدسلیمان در لیگ برتر حضور داشته باشد. در واقع نگاه به این شکل نیست که به فوتبال خوزستان یا شهر مسجدسلیمان کمک شود. متاسفانه مسئولان در تیم‌های نفتی همیشه گفته‌اند که ما اجازه قانونی برای تیم‌داری نداریم که حقیقتا من فکر می‌کنم اول باید مشکلات قانونی که دولت در این مسیر قرار داده است، حل شود.

ایجاد کمترین زمین فوتبال در خوزستان

این سرمربی فوتبال درباره بحث خصوصی‌سازی باشگاه‌ها نیز خاطرنشان‌کرد: ما می‌گوییم تیم‌ها باید خصوصی‌سازی شوند اما به تیم‌های خصوصی این اجازه را نمی‌دهیم. با این روندی که پیش گرفته‌ شده فکر نمی‌کنم، تیم‌های خصوصی آن‌چنان توانی داشته باشند که کاری از پیش ببرند، ضمن این‌که در سال‌های گذشته کمترین زمین‌های ورزشی در خوزستان به نسبت کل کشور به وجود آمد و یک شهری مثل مسجدسلیمان هنوز که هنوز است یک زمین فوتبال درست و حسابی ندارد و آن زمینی هم که در حال حاضر می‌بینیم، متعلق به ۷۰، ۸۰ سال پیش است و توسط شرکت نفت تاسیس شد. شهری که می‌گویند اولین شهری است که در آن فوتبال به وجود آمده، هیچ اقدامی جهت ساخت یک زمین فوتبال برای آن شهر نشده است.

وی در ادامه نیز گفت: حقیقتا من در جایگاهی نیستم که بگویم استعدادی را کشف کرده‌ام یا شرایطی برای کشف یک استعداد را مهیا کردم اما در زمان‌هایی که در تیم‌های مختلف فعالیت داشته‌ام، سعی کردم اگر استعدادی را دیدم به آن کمک کنم و مثل همه مربی‌هایی که در این سطح کار می‌کنند و می‌گویند شرایط را باید برای استعدادهای خوب مهیا کرد.

هیچ‌ کسی به فکر ساختن تیم برای آینده نیست

مکوندی افزود: نگاه ما به فوتبال نباید نگاه نتیجه‌گرا باشد. متاسفانه هیچ‌ کس به فکر ساختن تیم برای آینده نیست. کدام تیم را سراغ دارید که بگوید برویم آینده‌نگری کنیم و بعد استعدادها را برای کار کنار هم بگذارید و در این مسیر یک مربی را مشخص کرده تا این امر برایش محقق شود؟ در کل همه به این فکر هستند که بهترین نتیجه را بگیرند، حتی اگر کمترین امکانات را در اختیار یک مربی یا باشگاه قرار بدهند. متاسفانه در فوتبال این اجازه داده نمی‌شود که مربی تفکرات سازنده خود را پیاده کند، ضمن این‌که وقتی یک باشگاه دولتی است، قطعا یکسری بازیکنان به آن تیم ورود پیدا می‌کنند که مستحق حضور در آن جایگاه نیستند.

یک مشکل عمده در سیستم پایه فوتبال کشور

وی همچنین درباره چرخه معیوب استعدادیابی در فوتبال خوزستان، گفت: مگر چند باشگاه در استان خوزستان داریم که در این زمینه کار می‌کنند؟ ضمن این‌که سیستم پایه فوتبال در کل کشور یک مشکل عمده دارد و آن این است که کل کشور را به دو نقطه مجزا تقسیم کردند و استان تهران از مابقی کشور جدا است. یک لیگ برتر یا دسته‌ یک برای تیم‌های پایه تشکیل شده است اما تیم‌های تهرانی در آن شرکت نمی‌کنند. تیم‌های تهرانی برای خودشان یک لیگ مجزا درست کرده‌اند چون حاضر نیستند برای رقابت به سفر بروند و مثلا با تیم‌های خوزستانی بازی کنند. در واقع وقتی می‌بینید تیمی قهرمان کشور شده یعنی قهرمان منطقه‌ای از کشور شده است زیرا تهران جدای آن منطقه از کشور است.

افتخار می‌کنیم تیم لیگ برتری داریم اما...

این مربی فوتبال عنوان کرد: در حال حاضر شرایطی در کشور به وجود آمده است که تیم‌های کشور اسما متعلق به شهرهایی غیر از تهران هستند اما برای یک فصل که حدودا  ۹ ماه زمان می‌برد در تهران اردو می‌زنند و زندگی می‌کنند و تنها برای مسابقات‌شان به شهرستان‌های‌شان می‌آیند و فقط اسم شهر را به یدک می‌کشند. اگر توجه کنید تیم‌های لیگ برتری از ۹ ماه لیگ برتر فقط ۲ ماه را بیرون از تهران هستند. پس بنابراین چه آورده‌ای را می‌خواهند برای مردم و جوانان آن شهر داشته باشند؟ ما فقط افتخار می‌کنیم یک تیم لیگ برتری داریم اما در یک فصل فقط ۲ ماه آن‌ را در شهر یا استان حضور داریم. پس چه موقع می‌توانیم جوان‌ها را به استادیوم بفرستیم که آن‌ها را ببینند و از تمرینات آن‌ها استفاده کنند تا موجب شور و نشاط در جوانان شود؟ متاسفانه همه چیز را به مرکز ایران آورده‌ایم و فقط از اسم شهرستان‌ها و امکانات مالی آن‌ها استفاده می‌کنیم.

منبع: ایسنا
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار