سازمان بهداشت جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر را سرمایه گذاری در سلامت انسانها و عامل مهمی برای توسعه پایدار معرفی می کند و سالهاست که با مستند کردن مزایای بی شمار شیر مادر، کشورها را به حفظ و حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر ترغیب می کند.
شوشان ـ تهیه شده درمدیریت فرآورده های طبیعی ؛ سنتی و مکمل معاونت غذا و داروی دانشگاه جندی شاپور اهواز ارتقای شاخص های تغذیه با شیر مادر از طریق اصلاح شیوه شیردهی می تواند هر سال نوزادان زیادی را نجات دهد و شیوع اضافه وزن دوران کودکی را حدود ۱۳ درصد و بروز دیابت نوع ۲ را حدود ۳۵ درصد کاهش دهد و از بیست هزار مرگ مادر بخاطر سرطان پستان پیشگیری کند .علاوه بر آن سالانه میلیاردها دلار صرفه جویی اقتصادی بهمراه داشته باشد.
گرچه تغذیه با شیر مادر امری طبیعی است اما نیازمند آموختن و کسب مهارت است.اموزش اصول و تکنینکهای صحیح شیردهی به مادران و خانواده ؛ موجب کاهش بروز مشکلات شیردهی وشروع موفق و تداوم آن خواهد بود.معمولا آموزش و مشاوره با مادران و آمادگی آنان برای شیردهی باید در دوران بارداری انجام شود؛ تا مشکلات احتمالی پزشکی که می توانند قبل از زایمان بر تغذیه با شیر مادر تاثیر گذار باشند شناسایی و زایمان ایمن بدون مداخلات غیر ضروری انجام شود .نیز برای ایجاد و تحکیم اعتماد بنفس مادر و نگرش مثبت او و خانواده به شیردهی به عنوان بهترین روش طبیعی تغذیه شیرخوار تلاش شود.همه این فعالیتها در مراحل و سطوح مختلف؛ وظیفه گروه پزشکی و بهداشتی و مشاورین آگاه و ماهر در امر حفظ و ارتقای تغذیه با شیر مادر است.
ضروری است که مدیران و مسولین دانشگاههای علوم پزشکی کشور با جدیت ؛ برنامه ترویج تغذیه با شیرمادر را در راستای سیاستهای وزارت بهداشت و با توجه به فواید کوتاه مدت و بلند مدت آن برای سلامت جسمی و روانی کودکان و مادران و فواید اجتماعی؛ اقتصادی قابل توجه آن برای جامعه به عنوان اولویت بهداشت و سلامت جامعه؛ اجرا و پیگیری کنند.بدیهی است که ارتقای شاخص ها و نیل به اهداف برنامه تغذیه با شیر مادر ؛ نیازمند همکاری همگانی سایر بخشهای حاکمیتی و اتخاذ استراتژی های آموزشی؛ ارتباطات و رسانه و نیز حمایتهای قانونی و تشکیل گروههای حامی می باشد .امسال نیز مانند سالهای گذشته و برای پاسداشت اهمیت تغذیه با شیر مادر ؛ از دهم تا شانزدهم مرداد ماه ، هفته جهانی شیر مادر و با شعار ( نگاهی نو به شیردهی مادران شاغل در خانواده ؛ محل کار و جامعه ) و در راستای قانون جوانی جمعیت و ترویج تغذیه با شیرمادر نامگذاری شده است .
اسامی روزهای هفته جهانی شیر مادر بشرح زیر می باشد
۱۴۰۲/۵/۱۰ _مادران شاغل و شیردهی
۱۴۰۲/۵/۱۱____تغدیه با شیرمادر و حمایت قانونی
۱۴۰۲/۵/۱۲___شیردهی ونقش حمایتی پدران
۱۴۰۲/۵/۱۳____شیر مادر از دیدگاه آیات و احادیث
۱۴۰۲/۵/۱۴____ شیردهی واینده سالم
۱۴۰۲/۵/۱۵____ رسانه وشیردهی
۱۴۰۲/۵/۱۶____محیط کار حامی شیر مادر
نکته قابل ذکر این است که علیرغم توصیه های مکرر تغذیه با شیرمادر ؛ در برخی موارد خاص ناگزیر از مصرف شیر خشکهای موجود در بازار بر اساس استانداردهای جهانی هستیم که معمولا با ترکیبات نزدیک به شیر مادر تولید می شوند .این حالت مربوط به زمانی است که پس از تشخیص واکنشهای آلرژیک و نیز برخی از مشکلات مربوط به نوزادان نارس یا متولد شده با مشکلات پزشکی و توسط متخصصان کودکان و نوزادان تجویز می گردد.
که در حال حاضر با توجه به مشکلات تهیه شیرهای خشک که فرمولاسیون آنها اغلب خارجی است ؛ بجز موارد خاص و همراه با نسخه پزشکان متخصص ؛ استفاده از شیرهای خشک جایگزین شیر مادر توصیه نمی گردد