امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
شهر باز هم بوی شهادت گرفت، اما اینبار برعکس هر بار، تابوت بر شانههای زنان بود. تابوتهای سبک بالی که شانهها بار آنها را حس نکردند و چه راحت سفر کردند...
در روزهایی که دلهای عاشقان در حزن بیبی دو عالم، صدیقه طاهره غمناک است و دلها حال و هوای معنوی به خود گرفته است ورود دو شهید گمنام به شهر باوی بر شدت حزن و اندوه و افزایش حال و هوای معنویت افزوده است به طوری که امروز از هر کوی و برزن خوزستان عطر شهدا به مشام میرسد.
امروز همزمان با سالروز شهادت حضرت زهرا(س)، پیکرهای مطهر 12 شهید گمنام در دانشگاه های سراسر کشور تشییع و خاکسپاری شد و در بین این شهدا یک شهید 20 ساله، که در عملیات تک دشمن در سال 1367 در منطقه موسیان و شهید 19 ساله ای که در منطقه میمک و عملیات نصر 6 به شهادت رسیدهاند، بعد از سالها در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان خاکسپاری شدند.
اقشار مختلف مردم، دانشجویان و جوانان تا ساعاتی در حالی میزبان شهدای گمنام بودند که آیندهسازان این سرزمین به وجود آنها میبالند و احساس میکنند سر دفتر معرفت و علم و مهارت خود را باید با یاد و نام شهدا عجین شده ببینند تا مبادا در گذر روزگار مفهوم ایثار و شهادت، حریت و آزادی خواهی، نجابت و شجاعت و اخلاص و مردانگی رنگ و بوی دیگری گرفته و غبار غربت به خود بگیرد.
در این بین آنچه که حزنانگیز به نظر میرسد آه و فغان مادران شهیدان جاویدالاثر این دیار است که در عین برخورداری از صبر و مقاومت زینبی و عفاف و حجاب فاطمی آنچنان داغدیده به نظر میرسند که گویی باید زمین و زمان را به هم دوخت تا ذرهای از کباب شدن دل آنها را به حقیقت و نظاره نشست.
مادران شهدایی که حجلههای فرزندانشان را به مانند علیاکبر و قاسم برپا داشتهاند و ساعتها در نگاه نافذ خود به نظاره نشستند تا شاید نشان و بویی از فرزندانشان پیدا کنند تا تسکین دل دردآلودشان باشد.
و در این بین دختر جاویدالاثری که با سخنانش دل همه را به درد آورد، زمانی که میگفت: چه پیش آمده که پیش ما نمیآیی، ای همه جوانی مادرم... زمانی که از رنجهای بچهای 4ساله سخن می گفت و از قبولی در دانشگاه و بزرگ شدن و فارغالتحصیلی اش...
احساس نیاز دانشگاهها
از منظر بنیانگذار کبیر انقلاب «دانشگاه مبدأ همه تحولات است»، این بدان معناست که دانشگاه میتواند نقش تحول آفرینی را در جامعه ایجاد کند و امروزه نقش و جایگاه دانشگاه بسیار فراتر از گذشته است و می تواند در تمام شئون جامعه اعم از سیاست، فرهنگ و اقتصاد ایفای نقش کند و منشأ دگرگونی و تحول در اشاعه ارزشهای اجتماعی، علم و فناوری باشد.
در نظام جمهوری اسلامی، دانشگاه تنها یک بنگاه تأمین کننده نیروی انسانی متخصص برای جامعه و بنگاه های اقتصادی نیست، بلکه نهادی است که میتواند رهبری حرکت و ایجاد تحول در زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه را در دست بگیرد؛ همچنین مرکز ایجاد الگوهای صحیح رفتار اجتماعی، حافظ سنتهای علمی و فرهنگی جامعه، عامل تعمیق وفاق اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی مردم، تعالی دهنده سطح تبادل عقاید و تجربیات در درون جامعه و مرکزی برای پرورش خلاقیت نسل جوان و میدان دادن به اندیشههای نو و جسارتهای علمی است.
به خاک سپردندشان و من همچنان در عجب بودم با این نامی که بر جای گذاشته بودند، این خلق چرا نامشان گمنام نهادند!
ایناس عبدالخانی/ فارس