اسماعیل طرفی
معمولا در فصل تابستان استان خوزستان، برهه زمانی به نام خرما پزان شناخته می شود و گرما و شرجی نفس گیر خارک های روی درختان را به رطب و خرما بسیار خوش طعم و مقوی که یکی از دوست داشتنی ترین میوه های جنوب کشور و ایران است تبدیل می کند.
اما طی سالیان اخیر با پدیده گرمایش جهانی روبرو هستیم. یعنی دمای کل جهان از آنچه طی سالیان گذشته بوده است، بیشتر شده؛ دلیلش هم می تواند بی مهری های انسان نسبت به محیط اطراف خود باشد، مانند فعّالیّتهای صنعتی و در پی آن افزایش گازهای گلخانه ای.
این پدیده، کشور و استان ما را هم تحت تاثیر قرار داده تا آنجا که در سال گذشته گروه هواشناسی روزنامه واشنگتنپست گرمای ٦٧ درجه سانتیگراد و رطوبت ٩٠ درصدی در بندرماهشهر را اعلام و به همین بهانه، این شهر را گرمترین نقطه (احساسی) جهان عنوان کرد و ماه گذشته هم ناسا اعلام کرده که مرداد ماه سال ۱۳۹۵، گرم ترین زمانی بوده که انسان در طول تاریخ آن را تجربه کرده است و در بیشتر نقاط زمین، گرما امان مردم را بریده است. مثلاً در ایران مردم اهواز دمای ۵۴ درجه ای (بصورت میانگین) را تحمل کرده اند.
در سال گذشته بندرماهشهر گرمترین شهر جهان و امسال، اهواز دومین شهر گرم جهان لقب گرفت.
در کنار گرما و شرجی طاقت فرسا در استان خوزستان، در دهه گذشته پدیده گردوغبار هم از سویی دیگر زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده و هوای حدود یک سوم از روزهای سال را در شرایط ناسالم قرار داده است.
چه باید کرد؟
همه نیک می دانیم امکان تغییرات آب و هوایی و یا کاهش دمای هوا را نداریم، هرچند که با کار کارشناسانه می توانیم بخش داخلی چشمه های ریزگردها را از بین ببریم، که بازهم منشاءهای خارجی به دلیل عدم همکاری کشورهای مربوطه و جنگ همچنان پابرجا خواهد ماند.
با توجه به شرایط بوجود آمده، می توانیم در شهرها از تجهیزاتی استفاده کنیم تا امکان زندگی در این هوای طاقت فرسا ممکن شود. از جمله اقدامات می توان به تجهیز شهرها به ایستگاه های مکانیزه (مجهز به سیستم های سرمایشی) و حتی در نظر گرفتن آب سردکن های عمومی اشاره کرد.
در شهرهای توسعه یافته جهان برخی پیاده روهای پر تردد را مسقف می کنند تا در چنین شرایطی شهروندان دچار مشکل نشوند. از جمله اقدامات قابل توجه در راستای احترام به حقوق شهروندی، کاهش ساعات اداری بود که البته شامل کارگران نمی شد و امسال اخبار غیر رسمی از فوت یک کارگر براثر گرما حکایت داشت.
می طلبد مسئولین امر، در راستای احترام به حقوق شهروندی و افزایش رضایت عمومی ، نسبت به تجهییز اماکن عمومی در فصل شرجی و گرما و به وجود آوردن شرایط ایمن در گردوخاک تصمیمات و اقداماتی را داشته باشند تا شاهد بوجود آمدن مشکلات اولیه زندگی برای شهروندان نباشیم.