عضو سابق تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا با بیان اینکه تحریمها باید مبتنی بر رفتارها باشد و آمریکا باید بهعنوان دولتی شناخته شود که به تعهداتش عمل میکند، گفت: دولت آمریکا میتواند دستورالعملهای جزئیتری در مورد مبادلات با ایران ارائه دهد.
عضو سابق تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا با بیان اینکه تحریمها باید مبتنی بر رفتارها باشد و آمریکا باید بهعنوان دولتی شناخته شود که به تعهداتش عمل میکند، گفت: دولت آمریکا میتواند دستورالعملهای جزئیتری در مورد مبادلات با ایران ارائه دهد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ریچارد نفیو، عضو سابق تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا است که بهدلیل نقشش در طراحی تحریمها ضد ایران به «معمار تحریمهای ایران» معروف شده است. نفیو تا فوریه سال 2013، ریاست معاونت سیاستهای تحریمی در وزارت خارجه آمریکا را بهعهده داشت و در همین زمان بهعنوان سرپرست کارشناسان مسائل تحریمی در مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 حضور داشت.
خبرنگار تسنیم مصاحبهای با وی در رابطه با اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها انجام داده است که در ادامه میخوانید:
تسنیم: چنانچه میدانید ایران از بیعملی آمریکا در عمل به تعهدات خود بر اساس برجام شکایت دارد و وعدههای این کشور برای رفع تحریمها عملی نشده است. از سوی دیگر بانکها و شرکتهای اروپایی میگویند بدون برداشته شدن تحریمهای یکجانبه آمریکا نمیتوانند با ایران مبادله تجاری داشته باشند، بهعلاوه بهگفته رسانههای غربی دولتها، بانکها و شرکتهای خارجی خواستار دریافت تضمینهای مکتوب از دولت آمریکا بهویژه تضمین به این که در معامله مشروع با ایران مجازات نمیشوند، شدهاند. بهنظر شما چرا دولت آمریکا از صدور چنین تضمینهایی خودداری میکند؟
نفیو: بهنظر من باید از این جا شروع کرد که آمریکا پیشتر بیانیهای مکتوب را منتشر کرده است و در آن نوشته است شرکتهایی که وارد معاملات مشروع و تجارت غیر قابل تحریم با ایران شوند هدف تحریمها قرار نخواهند گرفت. این موضوع در برنامه جامع اقدام مشترک هم آمده است که خطوط رفع تحریمها را ترسیم کرده است. همچنین در دستورالعمل لغو تحریمها و بیانیههای سیاستی که از سوی وزارت خزانه داری آمریکا منتشر شده است به این موضوع پرداخته شده است. در واقع وزارت خزانه داری آخرین بار در روز 7 اکتبر دستورالعمل لغو تحریمها را که در قالب پاسخ به پرسشهایی در این باره ارائه شده بهروز کرده است.
در واقع مشکل، نبود بیانیههای رسمی نیست، دو مشکل در اینجا وجود دارد؛ مشکل اول این است که برخی بانکها صرفاً تضمینی برای اینکه بهخاطر معاملات مشروع با ایران جریمه نشوند نمیخواهند. آنها خواستار مصونیت از تحریمها برای هرگونه تجارت با ایران هستند و این ممکن نیست. برجام همه تحریمهای آمریکا علیه ایران را برنداشته است و سیاستهای ایران اجازه نداده است که همه تحریمها برداشته شود. مشکل دوم این است که ایران خودش بانکها را به این اطمینان نرسانده است که اگر با ایران معامله داشته باشند درگیر فعالیتهای غیرقانونی نخواهند شد.
اگر ایران میخواهد بخشی از نظام بانکی جهان باشد لازم است به قوانین و مقررات بانکی جهان پایبند باشد و این بدان معناست که به بانکهای خارجی این اطمینان را بدهد که آنها را در تسهیل فساد، تروریسم، پولشویی و مانند آن مشارکت نخواهد داد، اینها چیزهایی نیستند که صرفاً آمریکا خواستار آن باشد بلکه این استانداردها توسط دوستان ایران از جمله روسیه و چین هم تأیید شدهاند.
تسنیم: بهنظر شما دولت آمریکا چه اقدامات دیگری را بهجز آنچه تاکنون انجام داده است میتواند برای ترغیب بانکهای اروپایی انجام دهد تا وارد معامله با ایران شوند؟
نفیو: چنانچه گفتم آمریکا هرچه میتوانسته برای شفاف کردن تحریمهای بهجامانده انجام داده است. فکر میکنم آنچه لازم است تلاش نظام بانکی ایران در جهت بازسازی اعتماد و اطمینان بانکهای خارجی است، این کار زمانبر است و شامل تصمیمی از سوی رهبران ایران و نظام بانکی آن برای پایبندی به استانداردهای جهانی است.
علاوه بر آن من فکر میکنم گامهای چندی است که دولت آمریکا میتواند بردارد و دستورالعملهای جزئیتری در مورد مبادلات بهصورت منفرد با ایران ارائه دهد. من از ارائه مجوزهایی به متخصصان، وکلا و مشاوران در آمریکا برای ارائه مشاوره و حمایت حقوقی از شرکتهای اروپایی مایل به تجارت با ایران حمایت میکنم. همچنین من فکر میکنم آمریکا باید راهحلهایی مشخص و ویژه برای مشکلات خاص و قابل تشخیص را بپذیرد.
تسنیم: سفیر فرانسه در آمریکا هشدار داده است اگر ایرانیها از لغو تحریمها سودی نبرند نباید انتظار داشت به توافق هستهای پایبند بمانند. او همچنین افزوده است پایبندی بیش از حد بانکها به تحریمهای آمریکا لغو تحریمهای ایران در برجام را توخالی کرده است، بنابراین فرانسه بهعنوان یکی از شرکای اصلی آمریکا در جریان مذاکرات اذعان دارد وعده لغو تحریمها عملی نشده است. بهنظر شما اگر این تصور ایجاد شود که آمریکا مانع اجرای توافق هستهای شده است به اعتبار این کشور در سطح بین المللی ضربه نمیزند و باعث کاهش قدرت این کشور در استفاده از ابزار تحریمها در آینده نخواهد شد؟
نفیو: من هم به این معتقد هستم که تحریمها باید مبتنی بر رفتارها باشد و این که باید آمریکا بهعنوان دولتی شناخته شود که به تعهداتش عمل میکند. من فکر میکنم چنین دیدگاههای مثبتی و امکان استفاده از تحریمها بهعنوان یک ابزار در بلندمدت وجود نخواهد داشت مگر این که چنین چیزی تحقق یابد.
من با این عقیده موافق نیستم که میگوید ایران از لغو تحریمها بهرهای نبرده است. اقتصاد ایران که رو به سقوط بود به ثبات رسیده است. قراردادهای تجاری جدید در مرحله طراحی هستند و مذاکرات برای انعقاد قرارداد آغاز شده است. این تحولات بهسرعتی که رهبران ایران انتظار داشتهاند اتفاق نیفتاده است اما شاید آنها وعده این تحولات را با سرعتی بیش از آنچه ممکن بوده است، دادهاند.
همانطور که طرفداران آمریکایی توافق هستهای باید بپذیرند که این توافق همه موضوعات مورد مناقشه با ایران را در بر نمیگیرد طرفداران ایرانی این توافق نیز باید بپذیرند که این توافق توافقی جهانی نیست و همه تحریمها و همه نگرانیهای آمریکا در ارتباط با سیاستهای ایران را حل و فصل نمیکند، تحریمهایی باقی میمانند و به اثرگذاری خود ادامه میدهند، این بدان معناست که همچنان که آمریکاییها باید حمایت ایران از اسد در سوریه را بپذیرند ایران نیز باید بپذیرد اقتصادش به آن سرعتی که ممکن است بهبود نخواهد یافت.
و البته لازم به ذکر است که ایران خودش مشکلات دیگری در ورای تحریمها دارد. قوانین و مقررات زائد و دستوپاگیر، قوانین پیچیده، و سیاستهای امنیتی مثل بازداشت افراد دوتابعیتی به اقتصاد ایران کمکی نکردهاند.
تسنیم: وزارت خزانه داری آمریکا دستورالعمل لغو تحریمهای ایران را بهروز کرده است. بحثهایی در مورد اثربخش بودن اصلاحات انجام شده در این دستورالعمل مطرح شده است. در حالی که دولت اوباما میگوید قصد ندارد بیش از این تحریمها علیه ایران را بردارد برخی میگویند اصلاحات انجام شده ممنوعیت معامله خارجیها با شرکتها یا افراد موجود در فهرست تحریمهای یکجانبه آمریکا را برداشته است. نظر شما در این باره چیست؟
نفیو: مقررات و رهنمودهایی که ارائه شده است واضح هستند. تنها اصلاحی که انجام شده است مربوط به مالکیت شرکتها است که سالها پیش در قانون آمریکا تصریح شده است. آنهایی که میگویند تحریمهای جدیدی برداشته شده است تنها بر اساس جهتگیریهای سیاسی خود چنین چیزی را مطرح میکنند نه بر پایه واقعیات.
* * * * *
به گزارش تسنیم نفیو به سه پرسش آخر خبرنگار تسنیم در رابطه با روابط آمریکا با عربستان، و بهویژه موضع آمریکا در قبال جنایات عربستان در یمن پاسخ نداد و در این باره گفت: ترجیح میدهد خارج از روابط ایران و آمریکا و بحث تحریمها صحبتی نداشته باشد.
انتهای پیام//*