امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
شوشان / محمد حسن آلاله
رهبر معظم انقلاب اسلامي ايران در پيام آغازين خود به مناسبت سال نو، سال 92 را سال حماسه سياسي و حماسه اقتصادي ناميدند. ايشان پس از بيان برخي دلايل اهميت اين نامگذاري، در فراز پاياني پيام نوروزي خود اينگونه فرمودند : «سال ۹۲ را به عنوان «سال حماسهی سیاسی و حماسهی اقتصادی» نامگذاری میكنیم و امیدواریم به فضل پروردگار، حماسهی اقتصادی و حماسهی سیاسی در این سال به دست مردم عزیزمان و مسئولان دلسوز كشور تحقق پیدا كند».
درتبيين و تحليل اين نامگذاري ازسوي مقام معظم رهبري توجه خوانندگان محترم اين مقاله را به نكات ذيل جلب مي نمايد و اميد مي رود انشاالله بتوانيم در مقالات بعدي به بيان زاويه هاي ديگري از اين پيام ارزشمند بپردازيم.
1- در وهله اول لازم است اشاره شود نامگذاري «سال ها» بدين شكل باب جديدي مي باشد كه رهبر معظم انقلاب اسلامي چندين سال است آن را مرسوم نموده اند. مسلما ايشان با نگاه كارشناسي و با دريافت اطلاعات و گزارشها، مطالعات و تجربه و اشرافي كه به مسائل كشور داشته و دارند و با درك عميق و وسيع از شرايط و وضعيت تحولات بين المللي و داخلي كشور اين نامگذاري را انجام داده اندكه البته اين پيام به عنوان راهبرد و استراتژي سالانه كشور نيز محسوب مي شود.
2- همراه با انتظار براي فرارسيدن بهار و آغاز سال نو، مردم و مسئولين عادت نموده اند تا در ابتداي سال جديد منتظر دريافت پيام جديد مقام معظم رهبري نيز باشند تا آن را سرلوحه برنامه هاي امسال خود نمايند و مسير و جاده سالانه كشور را نشان دهد. ضمن اينكه ديگر زمان آن گذشته است كه براساس افسانهها سالهاي عمر خود را با نام حيوانات كه هيچگونه مبنا و معيار منطقي و عقلي ندارد نامگذاري نماييم.
3- در اين رابطه البته انتخاب نام سال قبل از اینكه یك وظیفهی اجرایی باشد و تكاليفي را بر دوش دولت و دستگاههاي اجرايي بگذارد، بيشتر یك موضوع اجتماعی و فرهنگي است، یعنی اينكه جنس این كار بیش ازآنكه دولتی باشد، امري اجتماعی است و به همین دلیل همه افراد جامعه نسبت به آن وظیفه و تكليف دارند.
4- در نگاه اوليه درمي يابيم كه پيام هاي سالانه مقام معظم رهبري منظومه و مجموعه به هم پيوسته اي هستند كه در حقيقت يكديگر را تكميل مي كنند و به تعبيري هركدام قطعه اي از پازلي است كه رهبري بر اساس حكمت و درايت آنها را طرح مي نمايد و اگر آنها را در كنار هم قرار دهيم نقشه اي جامع ازآينده اي متعالي براي ايجاد يك جامعه مطلوب را نشان مي دهد.
5- معمولا مقام معظم رهبری برای بیان عیبها و مشكلات در جامعه از نقطهی مقابل آنها استفاده میكنند و آن نقطه مثبتي را كه توجه به آن میتواند عیبها را برطرف كند، نام سال قرار میدهند. مثلاً وقتي در جامعه بیانضباطی اجتماعی ديده شد ایشان روی انضباط اجتماعی تأكید نمود، یا وقتی خواستند با تنبلی و كم كاري مقابله كنند، همت و كار مضاعف را برگزیدند. وقتی قصد تقويت اعتماد به نفس و خلاقيت را داشتند، صحبت از نوآوری و شكوفایی نمودند. همچنين وقتی خواستند تاكيد به پركاری و ايجاد انگيزه به كار نمايند، وجدان كار را اعلام داشتند، در سالهاي قبل هم به جهت بروز مشكلات اقتصادي بحث الگوي مصرف ، جهاد اقتصادي و حمايت از كار و سرمايه ايراني را مطرح نمودندكه بي ترديد هركدام در روند حل مسائل جامعه موثر بوده است.
6- اين پيامهاي ارزشمند و پرمحتوي گذشته از برجسته سازي مشكلات در جامعه براي ديدن و حل بهترآنها، راه و مسير آينده را نيز نشان مي دهد، ضمن اينكه انجام اقدامات لازم براساس شناخت مسائل و مشكلات موجود، نقشه هاي دشمنان را نيز نقش بر آب مي كند. در واقع از میان همهی ارزشها و جهتگیریهای مطلوب، رهبری یك ارزش را برجسته میكنند و در صدر قرار میدهند و توجه همگان را به سوي آن جلب می نمايند، این در واقع نوعی اعتلای فرهنگ عمومی جامعه است كه مقام معظم رهبري وظيفه آن را خود برعهده گرفته اند.
7- درحال حاضركشور ما با ورود به دهه چهارم از انقلاب اسلامي در يكي از حساسترين دورههاي تاريخي خود قرار دارد و اين نامگذاري از سوي رهبرمعظم انقلاب اسلامي قطعا با هوشمندي، هدفمندي و درك كامل از واقعيتهاي پيش روي انقلاب و كشور بيان شده است، در حقيقت حوادث و تحولات پيش آمده داخلي و بين المللي و پيشبيني جريانهاي آتي كشور از دلايل اصلي اين نامگذاري مي باشد.
8- دشمنان انقلاب و نظام اسلامي ايران تلاش دارند با جريانات تفرقه انگيز و ايجاد مشكلات اقتصادي و اجتماعي، باورها و اعتقادات مذهبي و انقلابي جامعه ما را دچار شك و ترديد نموده و با بحرانسازيهاي مختلف عزم ما را در استمرار و ادامه حركت انقلاب اسلامي سست نمايند. جنگ رواني، جنگ اقتصادي ، جنگ سياسي، ايجاد تفرقه، تحريم ها، تهديدها، مقابله با پيشرفت و اقتدارعلمي ملت ايران، گوشهاي از مجموعه توطئههايي است كه دشمنان برعليه ما طراحي نموده اند و خصوصا در شش ماهه گذشته به قصد فلج نمودن كشورآن را شدت بخشيده اند.
9- با توجه به اينكه دشمنان انقلاب اسلامي تاكنون نتوانسته اند به جهت حكمت و درايت رهبري و هشياري و مقاومت مردم در هيچكدام از توطئه ها و نقشه هاي پيچيده و فريبنده خود پيروز شوند، امروز قصد دارند با ايجاد فشار و هجمه بيشتر خصوصا از نوع مالي و اقتصادي آن، عرصه را بر مردم ايران تنگ نموده، تا به خيال آنها نسبت به نظام بدبين و بي اعتماد شوند و در نتيجه از حضور ملت در صحنه سياسي انتخابات سرنوشت ساز سال 92 كه درخرداد ماه جاري برگزار مي شود جلوگيري نمايند.
10- آري دشمنان نگران ازحضور حماسي مردم در انتخابات رياست جمهوري سالجاري هستند، حضوري كه بي ترديد مشروعيت و منزلت نظام اسلامي را عليرغم همه تهديدها و تحريم ها بالا خواهد برد،آنها مي خواهند اجازه ندهند تا مردم همانند سال 88 حماسه اي از حضور چهل ميليوني خود در انتخابات خلق نمايند زيرا كه ديگر حناي فتنه هاي رنگي آنها در پيش ملت ايران رنگي ندارد.
11- دشمن قصد دارد با دو شيوه ابتدا با ابزار تحريم و طرح مشكلات اقتصادي در جامعه، نشاط سياسي را از مردم سلب نمايد تا حضور آنها در انتخابات كمرنگ شود و دوم اينكه با پيش كشيدن بحث مذاكره كه پس از تحريم هاي فلج كننده مطرح گرديده اراده ملت ايران را سست نموده تا نظام را وادار به سازش و پذيرش سلطه بيگانگان نمايند.
12- مقام معظم رهبري در پيام نوروزي خودشان با پيوند دو موضوع مرتبط سياسي و اقتصادي با هم راه و مسير آينده را نشان داده اند، ايشان فرموده اند : « البته آنچه را که ما در سال ۹۲ در پیشِ رو داریم، باز عمدتاً در دو عرصهی مهم اقتصاد و سیاست است. در عرصهی اقتصاد، به تولید ملی باید توجه شود؛ همچنان که در شعار سال گذشته بود. در زمینهی امور سیاسی، كار بزرگ سال ۹۲، انتخابات ریاست جمهوری است؛ كه در واقع مقدرات اجرائی و سیاسی، و به یک معنا مقدرات عمومی كشور را برای چهار سال آینده برنامهریزی میكند. »
13-كلام مقام معظم رهبري نسخه درماني براي رفع اين مشكلات و همچون پادزهري براي خنثي سازي توطئه و نقشه پنهان دشمنان است كه همانا خلق حماسه اي سياسي و اقتصادي از سوي ملت و دولت و مجموعه نظام مي باشدكه ايشان در اين رابطه اينگونه فرموده اند :«البته لازم است هم در زمینهی اقتصاد، هم در زمینهی سیاست، حضور مردم حضور جهادی باشد. با حماسه و با شور باید وارد شد، با همت بلند و نگاه امیدوارانه باید وارد شد، با دل پر امید و پر نشاط باید وارد میدانها شد و با حماسهآفرینی باید به اهداف خود رسید».
14- در پايان بايد گفت: با توجه به درك و فهم از شرايط و تحولات پيش رو و حساسيت اين دوره تاريخي از كشور، پيام سال 92 رهبري فقط يك پيام اخلاقي نيست و جنبه شعارگونه ندارد بلكه يك استراتژي مهم و رمز عملياتي براي ادامه حركت انقلاب اسلامي در دهه چهارم و عبور از بحران هاي پيش رو و مسيري براي پيشرفت و توسعه كشور مي باشد.
15- بي ترديد تنها راه نااميد كردن دشمنان و خنثي نمودن توطئههاي آنها توجه كامل به پيام استراتژيك رهبرمعظم انقلاب اسلامي و خلق حماسه اي سياسي و اقتصادي همچون خلق حماسه هاي انقلاب و دفاع مقدس مي باشد كه البته نيازمند حضور جهادي و بسيجي مردم و مسئولين، نگاه اميدوارانه، دل پرنشاط، روحيه ايثار، جانفشاني و از خودگذشتگي همراه با برنامه ريزي و سازماندهي مناسب مي باشد.