با وجود آنکه حجم معاملات مسکن در ماه های اخیر نسبت به تابستان کاهش چشمگیری داشته و بیم بازگشت رکود مسکن وجود دارد، اما برخی واحدهای مسکونی به تحریک برخی مشاوران املاک، گران شده اند.
برخی بازدیدهای میدانی نشان می دهد با وجود آنکه بر اساس اعلام سامانه اطلاعات بازار املاک ایران (سابا) متعلق به وزات راه و شهرسازی حجم معاملات مسکن در ماه های گذشته نسبت به تابستان کاهش نسبتا زیادی داشته ـ به عنوان مثال در مرداد ماه بیش از ۱۸ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی و در آبان ماه نزدیک به ۱۵ هزار واحد مسکونی معامله شد ـ اما این کاهش تقاضا منجر به کاهش قیمت عرضه نشده است.
بلکه برعکس در برخی مناطق پرطرفدار تعدادی از واحدهایی که از نظر مشخصات فنی و ظاهری با استقبال بیشتری مواجه شده اند، به سفارش برخی مشاوران املاک از سوی فروشنده با قیمتی بعضا تا ۲۰ درصد قیمت تابستان همین واحد مسکونی عرضه شده اند.
به عنوان مثال یک واحد مسکونی در خیابان کلهر (جنوب خیابان آزادی حد فاصل نواب تا رودکی) در طبقه جهارم دارای آسانسور، پارکینگ و انباری، شخصی ساز، ۲ سال ساخت، تک واحدی و امکانات و تزئینات داخلی کامل پس از آنکه در تابستان با قسمت ۵۰۰ میلیون تومان برای فروش فایل شد ولی به به دلیل قیمت بالای آن فروش نرفت، بار دیگر و به تحریک برخی مشاوران املاک در حال حاضر به قیمت ۶۰۰ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است که این افزایش قیمت ۲۰ درصدی برای این منطقه از تهران بسیار عجیب است.
این در حالی است که در خیابان رودکی پایین تر از خیابان امام خمینی (ره) نرسیده به خیابان مرتضوی هفته گذشته یک واحد مسکونی ۴۴ متری بدون آسانسور و پارکینگ، ۱۵ سال ساخت واقع در طبقه ۴ به قیمت ۵۰ میلیون تومان به فروش رفت؛ به گفته مشاور املاکی که این واحد مسکونی را به فروش رسانده بود، مالک آن از تابستان سال ۹۶ بارها آن را به قیمت ۷۵ میلیون تومان برای فروش فایل کرده بود ولی به دلیل نبود متقاضی حاضر به فروش آن کمتر از قیمت خرید این ملک در سال ۸۹ شده بود!
در منطقه غرب تهران نیز برخی بنگاهداران عنوان می کنند قیمت آپارتمان نوساز افزایش یافته است؛ در خیابان آیت الله کاشانی، خیابان بهنام، یک بنگاه دار به خبرنگار مهر گفت: طی یک ماه گذشته در این محله قیمت آپارتمان نوساز از متری ۹میلیون و ۵۰۰ هزارتومان به متری ۱۲ میلیون تومان رسیده است؛ وی در پاسخ به این سوال که چطور ممکن است علیرغم رکود حاکم بر بازار و در شرایطی که خرید و فروش بسیار کم است، قیمت این اندازه بالا رفته باشد، گفت: بالاخره قیمت دلار و اهن بالا رفته و بهتر است اگر قصد خرید دارید زودتر اقدام کنید.
به گزارش خبرنگار مهر اگرچه در سال های گذشته افزایش قیمت مسکن در تهران به صورت یکجا و فراگیر ولی با درصدهای متفاوت رخ می داد اما بنا به اظهارات مشاوران املاک در گفت وگو با خبرنگار مهر، این نخستین بار است که در پایتخت و در یک منطقه یا محله همزمان برخی واحدهای مسکونی اکازیون با افزایش قیمت و برخی واحدهای مسکونی بدون آپشن های مناسب با کاهش قیمت مواجه شده اند.
به نظر می رسد اعطای قطره چکانی تسهیلات مسکن صندوق یکم کارکرد معکوس داشته و سبب شده تا خانه هایی که پیش بینی می شود با استقبال مردم و خریداران مواجه شود، به تحریک برخی مشاوران املاک از سوی فروشنده ها گرانتر شود و قیمت نهایی آن دسته از واحدهایی که با نارضایتی خانوارها روبه روست نیز با فشار برخی از مشاوران املاک به حداقل برسد. این در حالی است ک قرار بود تسهیلات صندوق مسکن یکم مانع از تورم ناگهانی و شوک آور به بخش مسکن شود و تنها به تأمین مالی خریداران افشار متوسط بپردازد.
همچنین بر اساس بررسی های میدانی خبرنگار مهر، قیمت مسکن در منطقه گیشا نیز به دلیل آنکه در ماه های گذشته با افزایش قیمت مواجه بود، در حال حاضر دیگر با افزایش چندانی مواجه نشده و حتی در مواردی فروشنده با تخفیف ویژه نیز آن را به فروش می رساند. به عنوان مثال به گفته یکی از مشاور املاک محله گیشا، یک واحد مسکونی۷۷ متر مربعی، ۵ سال ساخت دارای آسانسور پارکینگ و انباری و ۲ خوابه که در مهر ماه به قیمت ۶۴۰ میلیون تومان فایل شده بود، از سوی فروشنده تا ۶۲۵ میلیون تومان نیز قابل فروش است.
در منطقه یک تهران نیز قیمت املاک در برخی محله ها با افزایش قیمت مواجه شده است و در برخی محله ها نیز قیمت ها همان نرخ های تابستان امسال است. به عنوان نمونه به گفته یک کارشناس خرید و فروش املاک مسکونی در منطقه قیطریه تهران، یک واحد مسکونی ۹۳ متر مربعی با مشخصات مناسب مانند آسانسور، پارکینگ، انباری، تک واحده، ۲ خوابه و ۱۳ سال ساخت در هفته گذشته ۸۶۰ میلیون تومان به فروش رسید که افزایش قیمتی را در همین منطقه برای واحدهای مشابه نداشته ایم.
ضمن اینکه در منطقه یک تهران علی رغم آنکه تعداد فروش واحدهای بالای یک میلیارد تومان بسیار کم است و هفته ای تنها ۳ یا ۴ فقره معامله انجام می شود، با این حال شاهد افزایش بعضا تا ۲۹ درصدی ملک در این منطقه هستیم. به گفته یکی از مشاوران املاک این محله، بیشتر خریداران واحدهای بسیار بزرگ و گران قیمت منطقه یک، غیر ایرانی و سفرای کشورهای خارجی هستند.
در شرق تهران نیز برخی واحدهای کمتر از ۵ سال ساخت در محله نارمک و نیروی دریایی با افزایش قیمت مواحه شده اند اما در خصوص واحدهای با مشخصات نه چندان محبوب برای خانوارها، قیمت فروش ثابت بوده یا کاهش یافته است. به عنوان نمونه یک واحد مسکونی ۸۵ متر مربعی در خیابان نیروی دریایی به قیمت ۵۰۵ میلیون تومان عرضه شده است؛ این واحد که در طبقه همکف واقع است، ۲ خوابه با آسانسور و پارکینگ و انباری بوده و یک سال ساخت است.
این در حالی است که واحدهای مشابه در تابستان به قیمت ۴۷۰ تا ۵۸۰ میلیون تومان عرضه می شدند. هرچند که در نارمک می توان به ندرت واحدهای مسکونی با قیمت کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان یافت با این حال بیشتر نرخ ها حول و حوش ۳۵۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان است که نسبت به تابستان با افزایش اندکی (۵ تا ۱۵ درصد) علی رغم کاهش میزان تقاضای خرید مسکن مواجه شده اند!
به نظر می رسد بی سامانی و اجحاف در بازار مسکن ابعاد تازه ای یافته است و لازم است تشکل های صنفی از جمله اتحادیه مشاوران املاک و سایر دستگاههای نظارتی تدبیری را در بازار تقویت کنند تا عرصه بر سودجویی برخی بنگاهداران بسته شود.