رییس مجمع نمایندگان خوزستان گفت: جبران عقب ماندگیهای موجود استان خوزستان به اعتبارات کاربردیتر نسبت به بودجههای سالانه نیاز دارد.
سید کریم حسینی روز دوشنبه در سلسله نشستهای کارشناسی "همگفت" با موضوع عوارض آلایندگی در خوزستان که در محل اتاق بازرگانی اهواز برگزار شد بیان کرد: خوزستان از نظر شاخصهای توسعهای نسبت به دیگر استانهای کشور با عقب ماندگیهای خاص و زیادی روبهرو است.
وی با اشاره به اینکه مردم خوزستان مطالبه به حقی در زمینه سهمی از تولید و فروش نفت دارند گفت: در صورتی که این مطالبات به نحوه صحیحی پرداخت شود، امکان جبران بخشی از عقب ماندگی موجود خوزستان فراهم میشود.
نماینده مردم اهواز، باوی،حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: مواردی که در زمینه مطالبه حق آلایندگی نفت و همچنین مالیات بر ارزش افزوده از استخراج نفت مطرح میشود به هیچوجه ارتباطی به مسایل سیاسی و اجرایی ندارد و تلاش صورت گرفته برای پیگیری مطالبات به حق مردم خوزستان است.
صنایع منشاء ۶۵ درصد آلایندگیها در خوزستان
حسینی با بیان اینکه بر اساس اطلاعات سازمان برنامه و بودجه کشور منشاء ۶۵ درصد آلایندگیها در خوزستان مربوط به صنایع استان است گفت: تولید و استخراج نفت نیز تاثیر مستقیمی در ایجاد آلایندگی در خوزستان دارد و براین اساس شرکتهای نفتی باید بر اساس قانون به صورت شفاف و دقیق عوارض آلایندگی را پرداخت کنند تا منابع حاصل از آن در مسیر توسعه و ایجاد زیرساختها هزینه شود.
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی افزود: برهمین اساس سیاستگذاران امور نفتی کشور از جمله رییس جمهوری و وزیر نفت باید به این موضوع توجه داشته باشند.
وی با بیان اینکه موضوع تاثیرگذاری نفت در توسعه و رونق اقتصادی خوزستان برای مردم استان با ابهام متعددی همراه است گفت: باوجود منابع نفتی فراوان در خوزستان، محرومیتهای این استان همواره پابرجا بوده و عقب ماندگی شاخصهایی مانند بیکاری، آموزش، بهداشت و درمان و ... نسبت به دیگر مناطق کشور غیرقابل قبول است.
نفت مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت نکرده است
رییس مجمع نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی دیگر از مطالبههای مردم خوزستان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نفت استخراج شده از استان است گفت: در این رابطه تاکنون هیچگونه پرداختی صورت نگرفته در صورتی که تولیدات شرکتهای نفتی مورد فرآوری قرار میگیرند و این امر مشمول مالیات بر ارزش افزوده است.
وی افزود: شفاف شدن موضوع مالیات بر ارزش افزوده نفت استخراج شده در خوزستان در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در حال پیگیری است.
اطلاعات فروش نفت برای دریافت حق آلایندگی شفاف شود
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی بر شفافیت اطلاعات فروش نفت به منظور محاسبه عوارض حق آلایندگی و همچنین مالیات بر ارزش افزوده تاکیدکرد و ادامهداد: این درحالی است که وصول مطالبات خوزستان از محل ۱۴.۵ درصد بودجه شرکتهای نفتی استان به طور کامل انجام نشده است.
وی افزود: درخواست مردم خوزستان وصول کامل عوارض حق آلایندگی از محل فروش نفت است و این امر مستلزم شفافسازی اطلاعات در وزارت نفت است.
رییس مجمع نمایندگان خوزستان به طرح توسعه ۲۸ مخزن نفتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب اشاره کرد و گفت: چهار درصد از منابع مربوط به سرمایهگذاری در این طرح با عنوان اعتبارات مسوولیت اجتماعی باید به خوزستان پرداخت شود.
حسینی، ساز و کار تعیین شده برای اختصاص این منابع را غیرکاربردی بیان کرد و گفت: چهار درصد این اعتبارات که از صندوق توسعه ملی اخذ شده که پس از ارایه صورت وضعیت پیمانکاران پروژه، قابل وصول است.
وی ادامه داد: این رویه مستلزم مرور زمان بسیار طولانی است و در عمل چنین فرآیندی انتظار مردم خوزستان را در رفع محرومیتها و مشکلات برآورده نمیکند.
پیشنهاد افزایش سهم خوزستان از محل فروش نفت در مجلس پیگیری میشود
رییس مجمع نمایندگان خوزستان با بیان اینکه اصلاح قوانین و افزایش مشمولی پرداخت حق آلایندگی از محل فروش نفت در مجلس شورای اسلامی با جدیت دنبال میشود افزود: در حال تدوین طرح پیشنهادی هستیم که در مقطع زمانی پنج تا ۱۰ سال درصد قابل توجهی از درآمد فروش نفت برای ایجاد زیرساختها و جبران عقب ماندگی خوزستان اختصاص یابد.
حسینی ادامه داد: از اداره کل امور مالیاتی خوزستان درخواست میشود تا در راستای مطالبه حقوق مردم استان، وظایف قانونی خود را با جدیت دنبال کند.
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه محاسبه عوارض آلایندگی شرکتهای نفتی باید به صورت کارشناسی و شفاف مورد بررسی قرار گیرد گفت:امیدواریم در این راستا مدیران نفتی در خوزستان با اداره کل امور مالیاتی همکاری لازم را داشته باشند.
بر اساس این گزارش، منظور از ارزش افزوده آلایندگی، آلایندگی ناشی از استخراج نفت است که طبق ماده ۲۸ ارزش افزوده یک درصد است و به اصطلاح ناشی از فروش کالا و خدمات است که باید به دولت پرداخت شود.
در سال ۱۳۹۳ مجلس شورای اسلامی قانونی را مصوب کرد که به موجب آن، یک درصد حاصل از فروش نفت به عنوان حق آلایندگی به حساب استان واریز شود؛ منبع درآمد آلاینده در خوزستان توزیع شود و توزیع آن به عهده اداره مالیاتی است.
در این مورد به لحاظ حقوقی و قانونی یک اختلاف نظر وجود دارد به این صورت که شرکت ملی نفت ایران به موجب قانون، ۱۴.۵ درصد از درآمد حاصل از استخراج و تولید نفت را برای شرکتهای بهرهبردار به عنوان بودجه سالانه و عملیاتی آنها در نظر میگیرد.
عوارض آلایندگی یک درصد از محل ۱۴.۵ درصد در نظر گرفته میشود، شرکتهای نفت میگویند اگرچه استخراج نفت آلایندگی ایجاد میکند اما بودجهای که به ما پرداخت میشود، ۱۴.۵ درصد از محل کل فروش نفت است و تنها یک درصد از ۱۴.۵ درصد به عنوان حق آلایندگی در نظر گرفته میشود.
قانونگذار در مجلس شورای اسلامی نیز یک درصد از کل تولید و فروش نفت را به بهای ارزش اسمی دلار (اینکه یک بشکه نفت چند دلار است و مشمول پرداخت عوارض میشود) بودجه را در آن سال مصوب میکند.