شوشان - محمدرضا چمننژادیان :
تاریخ 150ساله اخیر چه هنگامیکه روسیه توسط تزارها اداره میشد و چه هنگامیکه بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق به شمار میرفت، همواره مملو از تعدی و تجاوز روسیه به ایران بوده است؛ حاکمان این کشور همواره چشم طمع به خاک ایران داشتهاند.
فریدون آدمیت در کتاب اندیشه ترقی و حکومت در خصوص سیاست روسها در ایران مینویسد: «روسها دشمن مطلق ایران بودند، دشمن استقلال، آزادی، ترقی و تمامیت ارضی ما میباشند و ما را ناتوان و عقبمانده میخواستند تا سیاست صرف متجاوزانه نظامی و استعمار اقتصادی خویش را پیش ببرند با هر نقشه اصلاحی و تغییری سرستیزگی داشتند.»
روسها در دوران پادشاهی فتحعلی شاه دو عهدنامه ننگین گلستان و ترکمنچای را بر ایران تحمیل و عملاً ایران را تجزیه کردند و قسمتهای مهمی از حاصلخیزترین مناطق کشورمان را به یغما بردند. علاوه بر اینها موارد زیر از بارزترین تعدیاتی است که این کشور علیه ایران روا داشته است: به توپ بستن مجلس در زمان محمدعلی شاه قاجار؛ اشغال تبریز، اشغال شمال ایران و تهدید به اشغال کل کشور در دوران قاجار؛ پرداخت نکردن یازده تن طلا بدهکاری به دولت مردمی مصدق برای تحتفشار قرار دادن او؛ همسویی سودجویانه با صدام حسین در جنگ تحمیلی و همدستی در کشتار مردم ایران که نمونه بارز آن اهدا و فروش بیوقفه و جنگافزارهای مدرن مانند تانکهای تی ۷۲ و انواع هواپیما به صدام در تاریخ ثبت شده است و در نهایت حمایت از قطعنامههای متعدد شورای امنیت علیه ایران در زمان جنگ و مذاکرات هستهای.
روسها علاوه بر اینکه سابقه تعرض، تجاوز و اشغال بخشهای از سرحدات و مرزهای ایران دارند، پیشینه تعرض و جسارت به مرزهای اعتقادی ملت مسلمان و شیعه را در پرونده خود دارند. در سال ۱۲۹۱ شمسی به بهانه سرکوب شورشها مسجد گوهرشاد، حرم مطهر و صحنهای امام رضا (ع) را به توپ بستند. در این واقعه حدود ۵۰ تا ۵۵۰نفر کشته و خسارات بسیاری به حرم وارد شد. منابع تاریخی از غارت اموال حرم توسط روسها خبر دادهاند.
ناصر نوبری، سفیر پیشین ایران در اتحاد جماهیر شوروی سابق در برنامه تلویزیونی منویات استعماری و تجاوزگرانه روسها را برملا کرد و گفت: «این کاری که آقای پوتین امروز در اوکراین کرده است، قبل از آن روسها همین بلا را دقیقاً بر سر ایران آوردند و مناطق حاصلخیز و بخشهای مهمی از ایران را با یورش و قلدری جدا کردند و همیشه بدنه روس ذهنش این بوده که اگر یک زمانی لازم شد باید مرزهای ایران را رد کند و داخل ایران بیایند. همان جوری که حال در اوکراین آمدند و مناطقی از اوکراین را تصرف کردند. روسها تا زمان ریاست جمهوری مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی بر این طرز تفکر استعماری اصرار میورزیدند. تا اینکه با سفر مرحوم هاشمی به روسیه و مداخله مستقیم گورباچف در سطح عالیترین مقامات دو کشور روسها متقاعد شدند و قبول کردند که اختلافات بین دو کشور از طریق میز مذاکره و گفتگو حل شود.»
اکنونکه رئیسجمهور روسیه در آستانه سفر به ایران– که واکنشی به سفر جو بایدن به منطقه خاورمیانه است – است، با سؤالاتی در افکار عمومی مواجه است که انتظار میرود متولیان سیاست خارجی کشور، به وی ارائه کرده و پاسخهای او و البته دوستان داخلیاش را به اطلاع ملت چون برجام برسانند.
ولادیمیر پوتین و سینهچاکان داخلی او باید پاسخ دهند:
۱- روسها در کدام صنعت مدرن و بهیادماندنی در طول تاریخ در ایران سرمایهگذاری اثربخش و بهینه کردند؟
۲- چرا نیروگاه بوشهر با چند صد برابر هزینه معمول هنوز تمام نشده و بهطور کامل به ایران واگذار نمیشود؟
۳-چرا روسها در طول تاریخ بهویژه انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی هشتساله لحظهای نسبت به حسن همجواری بلندمدت با ایرانیان درنگ نکردهاند؟ و از هرگونه کمک تسلیحاتی به دشمن متجاوز به ایران دریغ نورزیدند و همزمان از فروش برخی اقلام دفاعی (از جمله سیمخاردار) به ایران برای دفع تجاوز اجتناب کردند؟
۴-چرا تا قبل از به نتیجه رسیدن برجام اقدامی در حمایت از بشار اسد متحد ایران و علیه تروریستها در سوریه نداشتهاند، اما پس از انعقاد برجام همواره خواهان آن بود که ایران را بیشتر از پیش در سوریه درگیر کند؟
5- چرا روسها با شراکت مزورانه و بدون کشته شدن کمترین سربازان خود بیشتر دستاوردهای ایران در سوریه را مصادره کردهاند؟
۶- حال که پوتین به ایران میآید خوب است توضیح دهد که چرا باوجود موشکباران و بمباران مداوم مواضع ما در سوریه و شهادت بهترین جوانان ایرانی و شهروندان سوریه، توسط اسرائیل، قدمی در راستای ممانعت از این موشکباران برنداشته است؟
۷- بر اساس سخنان دردمندانه ظریف وزیر خارجه قبل، چرا رفیق پوتین و روسها در طول مذاکرات هستهای و به سرانجام رسیدن برجام همواره کارشکنی میکردند؟
۸-چرا تا قبل از به سرانجام رسیدن نسبی برجام، حتی یکی از قطعنامههای گوناگون شورای امنیت علیه ایران را چه در جنگ و چه در مذاکرات هستهای و تحریمهای ظالمانه وتو نکردند؟
۹- در تحریمهای نفتی و گازی ایران همواره روسیه، غیبت ایران را برای منافع خود مغتنم میشمرد و بخشی از کمبود حاصل از تحریم ایران را بر عهده میگرفت. پوتین جواب دهد حال که او در جنگ با اوکراین است، اگر ایران از این فرست استفاده کند، آیا او به ایران سفر میکند؟ و آیا ما را همراهی در مذاکرات هستهای مینمایند؟