شوشان ـ نوید قائدی :
۲۲ مارس، روز جهانی آب، فرصتی برای تامل در اهمیت این مایه حیاتی و گامی برای تعهد به حفظ و مدیریت پایدار آن است. در دنیایی که با چالشهای متعددی از جمله تغییرات اقلیمی، کمآبی و آلودگی آب روبرو است، توجه به این موضوع بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر می رسد.
آب، عنصری حیاتی برای تمام موجودات زنده و پایه و اساس زندگی در کره زمین است. از کشاورزی و صنعت گرفته تا بهداشت و سلامتی، آب نقشی اساسی در تمام ابعاد زندگی بشر ایفا میکند.با این وجود، این منبع ارزشمند به طور فزایندهای در معرض تهدید قرار دارد.
رشد جمعیت، افزایش تقاضا برای آب، سوءمدیریت منابع و آلودگی، از جمله چالشهای بزرگی هستند که آینده آب را به خطر میاندازند. کمآبی و خشکسالی، پدیدههایی هستند که در حال حاضر بسیاری از نقاط جهان را تحت تاثیر قرار دادهاند و با ادامه روند فعلی، این مشکل در آینده تشدید خواهد شد.
حفاظت از آب و مدیریت پایدار منابع آبی، نیازمند تعهد و اقدام همگانی است.از دولتمردان و سیاستگذاران تا تک تک افراد جامعه، هر کس نقشی در این زمینه دارد.
با توجه به چالش های پیش رو باید راهکارهایی برای آینده تدوین و اجرایی شوند که به طور خلاصه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
ترویج فرهنگ صحیح مصرف آب از جمله موارد ضروری و مهم است،افزایش آگاهی عمومی و آموزش در مورد مصرف بهینه آب، گامی مهم در جهت حفظ این منبع ارزشمند است.
سرمایهگذاری در زیرساختهای آبی هم از جمله موارد مهم است،توسعه سیستمهای نوین و هوشمند آبیاری، تصفیه فاضلاب و سایر زیرساختهای مرتبط با آب، نقشی کلیدی در مدیریت پایدار منابع آبی دارد.
حمایت از تحقیقات و نوآوری در مراکز علمی باید در برنامه های کاری کشورها و مراکز علمی جهانی باشد، توسعه روشهای جدید برای تصفیه آب، استفاده از منابع آب غیرمتعارف و افزایش راندمان مصرف آب، از جمله زمینههایی هستند که نیازمند تحقیق و نوآوری هستند.
همکاریهای بینالمللی از مهم ترین عواملی است که باید سازمان جهانی تخصصی در ذیل نهادهای سازمان ملل تشکیل شود،چالشهای مربوط به آب، مرزهای سیاسی را نمیشناسند و حل آنها نیازمند همکاری و همبستگی جهانی است.
لذا روز جهانی آب، فرصتی برای یادآوری اهمیت آب و تعهد به حفظ و مدیریت پایدار این منبع حیاتی است،همین گامهای کوچک می تواند در جهت نجات این مایه حیاتی برای نسلهای امروز و آینده پرفایده باشد.