شوشان ـ علی عبدالخانی :
در طول تاریخ در رابطه با " هدف و وسیله " و اینکه کدامیک دیگری را توجیه می کند، سخن بسیار گفته شده است. خطرناکترین حالت که منجر به سقوط کامل مراکز خدماتی و تضییع فرصتها و حیف و میل منابع مالی می شود زمانی خواهد بود که هدف و وسیله در آن مراکز جای خود را به همدیگر بدهند !.
در شرایط عادی و طبیعی مجموعه ی عوامل مادی و انسانی از جمله مدیران نقش وسیله را در دستگاه های خدماتی مانند شهرداریها ایفا می کنند تا در سایه ی این نقش آفرینی هدف که همانا ارایه خدمات مناسب به مردم و کسب رضایت آنهاست، محقق شود.
استاندار خوزستان که پسوند بومی بارزترین مشخصه ی ایشان و با فرض اصلاح نسبی امور و کسب رضایت مردم از دستگاهها به این پُست گمارده شد، برای شناخت به قصدِ اصلاح دستگاههای قاصر و مقصر، کافی است بررسی کند که: مدیرانِ کدامیک از آن دستگاهها بتدریج به هدف تبدیل شده و همه ظرفیتها و مقدرات مادی و معنوی از جمله عقود، نقود و انتصابات را به وسیله ای برای بقاء و حفظ هرچه بیشتر پُست مدیریت خود تبدیل کرده اند؟!. این اقدام از آن جهت که شُبهه ی همراهی و رضایت استاندار از وضع موجود را منتفی و اعتماد عمومی نسبت به ایشان را بیشتر می کند، حایز اهمیت بسیار است.
اگر تبریز، اصفهان، یزد و بسیاری از شهرهای بزرگ در زمینه ی عمران و خدمات شهری به نمونه و الگو تبدیل شده اند، باید اطمینان داشت که جای هدف و وسیله در مراکز خدماتی آن شهرها عوض نشده و همه چیز در جایگاه طبیعی خود قرار دارد !. اسفالت خوب، نظافت مستمر، فضای سبز مناسب و.. همگی هدف هستند که بوسیله مجموعه ای از عوامل انسانی و مادی محقق می شوند و چنانچه روزی از روزها بشنویم که مدیر دستگاه خدماتی شهرِ تبریز (بعنوان مثال) برغم ناتوانی و ضعف به هدفی ماندگار تبدیل شده، باید مطمئن شویم که ماندگاری مزبور بدون تحمیل هزینه به شهر صورت نگرفته و بسیاری از عوامل مادی و معنوی تحت اختیار آن مدیر به ابزاری جهت استمرار مدیریت ایشان تبدیل شده اند.
در این حالتِ فرضی قطعا بخشی از شورای شهر تبریز (بعنوان مثال) که وظیفه ذاتی آن منع هرگونه انحراف در عملکرد دستگاهِ اجرایی است، خود در تبدیل شدنِ مدیر دستگاه خدماتی به هدف نقش داشته و بعنوان منتخبان مردم اولاً در مقابل مردم و ثانیاً در برابر قانون باید پاسخگو باشند !
قصد نگارنده از این همه وصف و توصیف و فرض و تمثیل و گرفتن وقت خود و خوانندگان نوشتن برای نوشتن نبوده و بدنبال ایجاد حساسیت جهت توجه هرچه بیشترِ استاندار خوزستان به اهمیت این موضوع هستم . اساساً این امکان وجود ندارد که مرکز یا موسسه ی صرفاً خدماتی را بتوان یافت که هدف و وسیله در آن بدون پرداخت هزینه های گزاف و رنگارنگ جابجا بشود.*
در این یاداشت به راهکاری دقیق و مطمئن جهت شناخت عوامل وضعیت خدماتی نابسامان برخی شهرها بویژه مرکز استان اشاره شده و این نماینده ی اول دولت در خوزستان است که صلاح را در محافظه کاری و مماشات با وضع موجود می بیند و یا با تکیه بر صلاحیتهای قانونی خود، استمرار چنین حجمی از درجازدنها و سقوط شاخصهای خدماتی را برنخواهد تابید و بدون توجه به توصیه ها، ارتباطات و حتی فشارهای احتمالی، درمان فوری این بیماری پراکنده شده را در دستور کارهای جدی خود قرار خواهد داد!.
در هرحال آینده پرده از شکل و نوعِ جهت گیری والی استانِ زرخیز! نسبت به وضعیت حاد فوق برخواهد داشت.