شوشان ـ صالح البوغبیش :
شادگان در جنوب غرب ترین نقطه کشور پهناور ایران اسلامی در انتها الیه جلگه ی سرسبز خوزستان قرار دارد. در این مقوله کوتاه سعی بر این می شود که به سوال بالا از لحاظ جغرافیایی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی پاسخ داده شود .
شوشان ـ صالح البوغبیش :
شادگان در جنوب غرب ترین نقطه کشور پهناور ایران اسلامی در انتها الیه جلگه ی سرسبز خوزستان قرار دارد .
در این مقوله کوتاه سعی بر این می شود که به سوال بالا از لحاظ جغرافیایی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی پاسخ داده شود .
شادگان را با نام تالاب بین المللی شناخته می شود ؛ تالابی که در دو دهه ی اخیر قسمت وسیعی از مساحت خود را از دست داد. شادگان مصب رودخانه جراحی و رودخانه کارون هم چون کمربند ایمنی قسمت بزرگی از آن را پوشش می دهد که در میان مردمان شادگان به مسیر کارون مشهور است لیکن بعد از راه اندازی شرکت های نیشکر بخش اعظم زمین کشاورزی آن منطقه به شوره زار و لم یزرع تبدیل شده است .
رودخانه ی جراحی که در انتهای خود به رودخانه ی شادگان معروف است نیز تمام روستاهای بخش مرکزی و بخش خنافره را پوشش می دهد نیز از وسط شهر می گذرد لیکن باز هم در دو دهه ی اخیر و بعد از احداث سدهای متعدد در مسیر این رودخانه به رودخانه ی فصلی تبدیل شده است .
اقتصاد شادگان و اما و اگرهای بهت بر انگیز
شهرستانی که در دو سمت خود دو رودخانه ی پر آب قرار دارد و تالاب قسمت دیگر آن را احاطه می کند ؛عقلا می بایست امروز در بهترین وضعیت اقتصادی قرار بگیرد اما باز هم اکثر روستاییان یا به حاشیه شهر مهاجرت کردند یا به حاشیه ی شهرهای هم جوار ...
علت را باید کجا جستجو کنیم و کدام عامل را باید اساس کار بدانیم یقینا چالش های درونی ، اشکالات داخلی ، نبود معیارهای مناسب ، بی کفایتی برخی مسئولین ، عدم اهتمام به پتانسیل های شادگان و نداشتن برنامه ای مدون جهت برون رفت از این همه مشکلات است .
سوالی که باید آن را بنر بگیریم و روبروی درب فرمانداری نصب کنیم این است آقایان مسئول از طرح ۵۰۰ هکتاری رهبری چه خبر ؟
همه ی مناطق مشمول این طرح امروز شاهد بهره برداری آن هستند اما در شادگان در غیاب نظارت مسئولین و بی تعهدی پیمانکاران ، این طرح به صورت کاملا غیر علمی نیمه کاره رها شده است و کسی جوابگو نیست !
غیاب صنایع تبدیلی و تمرکز بر شرکت های غیر متجانس با بوم گرایی طبیعت شادگان است که خود بحث مفصلی دارد و خارج از بحث این وجیزه است .
جایگاه فرهنگ در شادگان
شادگان محل زندگی علماء ، شاعران و نویسندگان بزرگی از جمله ابن سکیت ، ملافاضل و ... که اکثرا با نام کعبی و دورقی شهره ی خاص و عام است اما باز هم شاهد کژ روی های اجتماعی ، اعتیاد ، میزان ارتکاب جرم ، وضعیت بغرنج مدارس و . . . هستیم و در اکثر موارد مردم این منطقه با حقوق شهروندی خود آشنایی ندارند . شادگان دروازه تشییع است و به شهر حسینیه ها مشهور است اما باز هم در میزان ارتکاب جرم سرآمد استان است و این مقوله هم چنان در شادگان در هاله ای از ابهام است "جامعه اسلامی جامعه ای است که فقر و فحشا در آن وجود ندارد و افرادش در برابر یکدیگر مسوولند."
طی ۴۵ سال زیر سایه انقلاب اسلامی افتخارات زیادی را در دنیا کسب کردیم و در بسیاری از موضوعات علمی و نظامی در دنیا سرآمد هستیم. اما شادگان دریغ از پیشرفت و تاثیرگذار بودن
ما در بحث اجتماعی با دو چالش عمده در ارتباط هستیم یکی بی کفایتی مسئولین و دیگری بافت اجتماعی است، عوامل بی کفایتی مسئولین ارتباط مستقیم با مسائل سیاسی و انتخاب نماینده بوده هست و بافت اجتماعی ریشه در فرهنگ حاکم بر منطقه است که خود ناشی از ضعف نظام آموزشی و ادارات مرتبط با نهادینه کردن فرهنگ است.
شادگان تقریبا ۱/ درصد جمعیت کشور هم نمی شود و حدود ۲۰۰ چاه نفت در حوزه ی خود دارا ست حالا به کنار از منابع طبیعی و زمین های وسیع کشاورزی لیکن باز هم آمار بیکاری در این منطقه بالای ۴۰ درصد است .
آن چه لازمه کار باید باشد استفاده از نیروی انسانی جوان و متعهد نهایت بهره برداری شود ، امروز جوانان شادگان با حالت یاس و نا امیدی و بدون هدف زندگی می کنند و حتی یک درصد امیدی به آینده ندارند .