يك متخصص گوش، حلق و بيني با اشاره به شایعترین عواملی که موجب مراجعه بیماران به متخصص گوش، حلق و بینی میشود، گفت: در حال حاضر یکی از بیشترین موارد مراجعه مربوط به "رینیت آلرژیک" (حساسیت بینی) است که درمان آن عملا به وسیله اسپریهای موضعی کورتون یا قرصهای ضدحساسیت آنتيهیستامینی مانند ستیریزین، لوراتادین و فکسوفنادین صورت میگیرد.
دکتر داریوش خشوعی در گفتوگو با ايسنا اظهار كرد: در موارد خیلی پیشرفته و شدیدی که درمان دارویی کارساز نباشد، بیماران جهت آلرژیدرمانی به متخصصان روماتولوژیست ارجاع داده میشوند.
پارگي پرده صماخ چگونه اتفاق ميافتد؟
وي درباره عواملی كه میتوانند موجب پارگی پرده گوش شوند، توضيح داد: پارگی پرده گوش میتواند ناشی از عواملی مانند ضربه، پریدن در استخر یا گاه دستکاریهایی باشد که توسط فرد در گوش انجام ميدهد.
خشوعي ادامه داد: گاهی اوقات عفونتهای گوش میانی یا برخی عفونتها که در در دوران کودکی یا نوجوانی ایجاد میشوند و در اثر عدم درمان یا سهلانگاری فرد، پیشرفت کرده، عارضهدار شده و میتوانند موجب پارگی پرده صماخ بشوند.
وي افزود: در صورت عدم درمان ممکن است، پارگی وارد مرحلهای شود که دیگر ترمیمپذیر نبوده و عملا با داروهای معمول قابل برگشت نیست؛ چرا که زخم حالتی پیدا میکند که دیگر نمیتواند ترمیم شود و پرده گوش جوش بخورد. درمان در این مرحله جراحی تیمپانومستوئیدکتومی میباشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در پاسخ به اين كه آیا صدا نیز ممکن است موجب پارگی پرده گوش شود، عنوان كرد: شاید به صورت تئوری این امکان وجود داشته باشد اما در واقعیت تنها در صورت برخورد صوت بسیار شدید ممکن است چنین اتفاقی رخ بدهد، مثلا صداهای ناشی از موج انفجار.
علايم پارگي پرده گوش
اين متخصص گوش، حلق و بینی درباره علايم عارضه پارگي پرده گوش، گفت: معمولا پارگی حاد پرده گوش در مراحل اولیه علايمی مانند خونریزی و درد خیلی شدید را به همراه دارد. گاهی اوقات اگر پارگی ناشی از عفونت حاد گوش میانی باشد، ممکن است پس از خارج شدن مقداری خونابه از گوش، درد ظاهرا تسکین یابد، اما در این موارد حتما باید با مراجعه به متخصص گوش، حلق و بینی مراحل درمان سریعا آغاز شود.
وي افزود: به طور معمولی، اگر پارگی تنها در پرده گوش باشد، در حدود 30 دسیبل افت در آستانه شنوایی فرد ایجاد میشود. البته این مورد مشروط به این است که هیچ آسیبی به حلزون گوش، زنجیره استخوانی یا گوش میانی وارد نشده باشد. اما اگر اين قسمتها نیز آسیب دیده باشند، مقدار کاهش شنوایی فرد بیشتر خواهد بود.
آلودگی هوا و بیماریهای گوش، حلق و بینی
خشوعي درباره تاثير آلودگی هوا بر بیماریهای گوش، حلق و بینی اظهار كرد: انسان به طور عادی از بینی تنفس میکند. بستگی به نوع آلودگی و شدت آن، این اثرگذاری می تواند در مرحله اول به صورت حساسیت و رینیت آلرژیک خودش را نشان بدهد. در این مرحله با استفاده از اسپریهای کورتونی موضعی و قرصهای ضدحساسیت، بیماری قابل درمان میباشد.
وي ادامه داد: در موارد پیشرفتهتر، التهابهایی که در بینی ایجاد میشود، میتواند منجر به انسداد مجراهای سینوسی و ابتلا به بیماری سینوزیت گردد. در مراحل اولیه، سینوزیت به صورت سینوزیت حاد میباشد که در این مرحله امید به درمان دارویی بالا است. اما اگر مورد درمان قرار نگرفته و بیماری پایدار شود (معمولا بعد از سه ماه)، سینوزیت وارد مرحله مزمن خواهد شد.
سينوزيت را چگونه تشخيص دهيم؟
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: بهترین روش تشخیص سینوزیت مزمن از سینوزیت حاد نیز انجام سی تی اسکن پس از چند دوره درمان دارویی است. معمولاً در سینوزیت مزمن پاسخ به درمان دارویی بسیار کمتر از سینوزیت حاد میباشد. برای درمان سینوزیت مزمن پیشنهاد عمل آندوسکوپی سینوس میشود که طی این عمل مجاری سینوسی باز شده، مخاطهای آسیبدیده برداشته میشود تا دوباره جریان هوا در سینوسها برقرار شود.
وي عنوان كرد: با توجه به شرایط کنونی آلودگی شهر اهواز، راههای مختلفی برای پیشگیری از ابتلا به حساسیتها به شهروندان توصيه ميشود، استفاده از ماسکهای استانداردی که اطراف حفره بینی و دهان را به طور کامل بپوشاند، يكي از اين راههاست. البته ماسک باید پس از دو الی سه ساعت تعویض شود. از راههای دیگر میتوان به مصرف بیشتر مایعات برای حفظ روند طبیعی جریان مخاطی بینی و استفاده از قرقرهها و بخورهای آب گرم برای دفع مواد آلرژی از حلق و بینی اشاره کرد.