امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
شوشان / رحیم هزاریان : امروزه داشتن آرامش در زندگي و برخورداري از سلامت جسمي وروحي خواست همه جوامع انساني است. آلودگي صوتي يكي از مهمترين عوامل برهم زننده آرامش روحي و فكري افراد در جوامع صنعتي امروزه است. اینکه انسان بتواند از هر صدای ناخوشایندی به راحتی دوری کند، نعمت بزرگی است، بعضی ها نمی توانند از صداهایی که در گوششان وجود دارد دوری کنند، احساس آنها اين است كه اين صداها از داخل مغزشان است، گوش خود را می گیرند که صدا را کمتر حس کنند ولی اینکار به آنها کمکی نمی کند. اکثر اوقات روحیه آشفته دارند و دنبال چاره برای درمان این صدا هستند. با توجه به اهمیت موضوع از یکی از اساتید دانشگاه دعوت کردیم تا ما را با مفهوم وزوز گوش، علل آن و همچنين راهكارهاي درماني آن آشنا كند.
دکتر نادر صاکی رئیس مرکز کاشت حلزون شنوائی خوزستان در این زمینه گفت : وزوز گوش یا تینیتوس به معنای درک صدا بدون وجود محرک خارجی است و یکی از اختلالات شنوایی است که فرد را هم از نظر روحی و روانی و هم جسمی درگیر میکند.
دكتر صاكي ضمن بيان اين مطلب گفت: وزوز گوش دو نوع است: وزوز ذهنی و وزوز عینی.
وی گفت: وزوز ذهنی به این معنی است که فقط خود فرد قادر به شنیدن صدای وزوز است. ولی در وزوز عینی اگر فرد ديگري گوش خود را به گوش فرد مبتلا نزدیک کند، صدای وزوز را خواهد شنید، ولی شايع ترين وزوز گوش به صورت ذهنی است.
ايشان با بيان اين نكته كه شیوع وزوز گوش بسته به جمعیت نمونه گیری شده و چگونگی تعریف آن از 3% تا 30% فرق می کند ادامه داد: امروزه میلیونها نفر در دنیا وزوز گوش مزمن را تجربه کرده اند، اما تنها 25% از آنها به شکل شدید به آن مبتلا هستند كه شدت وزوز گوش از حالت تقریباً غیر قابل تشخیص تا حالت شدید و ناتوان کننده فرق می کند. وزوز گوش فقط به وسیله بیمار درک می شود كههمین مسئله ارزیابی و اندازه گیری این اختلال را مشکل مي سازد.
عضو هيئت علمي دانشگاه گفت: این صداها كه از داخل مغز به گوش می رسند، می توانند به اشكال مختلفی ظاهر شوند و توصیف آنها تنها برای افرادی كه آن را تجربه كرده اند، امكان پذیر است.وزوز گوش می تواند حالت ضرباندار یا غیر ضرباندار باشد كه توصیف آن توسط بیمار حالت هاي مختلفي دارد و بسته به سواد و شغل متفاوت است مثلا یک کشاورز به نسیم باد پاییزی و یا صدای زنبور آن را تشبیه می کند و آهنگر به صدای ضربه چکش به سندان و ديگري به صدای سوت کشیدن تشبیه کند. البته نوع ضرباندارآن طبعا ارتباطي با مشکلات عروقی ناحیه گردن و حتی مغز و قلب دارد از جمله فشار خون بالا ، سفتی جدار عروق و وجود ضایعات عروقی.
وي افزود: نوع غیر ضرباندار اين بيماري شیوع بیشتری دارد كه هنگام گرفتن شرح حال از بیمار مبتلا، باید از وی خواست تا خودش صدایی را که می شنود توصیف کند؛ بلندی و جایی که صدا دریافت می شود،مدت طول کشیدن آن.
صاكي گفت: کاهش شنوایی، سرگیجه، گوش درد یا عفونت گوش از مهمترين علائم همراه وزوز گوش مي باشند.
عضو هيئت علمي دانشگاه گفت: قرارگیری در معرض صدا، سابقه صدمه به سر، سابقه خانوادگی بیماری گوش و جراحی قبلی گوش دركنار عوامل دیگری همچون حساسیت به صداهای بلند، بالا یا پایین بودن فشار خون، تومور، بیماری قند و مشکلات تیروئید نيز در هنگام گرفتن شرح حال از بيمار پرسيده ميشود.