تب برفکی در انسان هیچ خطری ندارد و مردم با خیال راحت می توانند از گوشت و فرآور ده های دامی مثل لبنیات البته به شکل پاستوریزه استفاده کنند.
شوشان: بیماری تب برفکی مدتی ست که در صدر رسانه های خوزستان قرار گرفته و از مدیرکل دامپزشکی استان گرفته تا روسای هیات مدیره دامداران و ... درباره شیوع آن سخنان متعددی گفته اند و برخی ها نیز آن را یکی "سونامی کشتار دامی" برای استان ارزیابی کردند که در سایه بی تفاوتی برخی ها در علاج و پیشگیری از آن ، موجب خسارات سنگینی بر دامداران شده است.
در این مطلب و در گفت و گو با مسئول بیماری های مشترک انسان و دام دانشگاه علوم پزشکی اهواز ، این بیماری را از منظر دیگری به بحث نشستیم که آیا تب برفکی برای انسان خطرآفرین است و از حیوان به انسان هم منتقل می شود؟
در همین زمینه مسئول بیماری های مشترک انسان و دام دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت : تب برفکی در انسان هیچ خطری ندارد و مردم با خیال راحت می توانند از گوشت و فرآور ده های دامی مثل لبنیات البته به شکل پاستوریزه استفاده کنند.
امین کمالی در گفت و گو با شوشان گفت: امروزه بیماریهای قابل انتقال بین انسان وحیوان ازنظر بهداشت عمومی اهمیت به سزایی داشته و از میان هزارو 709 عامل بیماریزا 832 بیماری قابل انتقال بین انسان وحیوان (زئونوز)شناخته شده است و می توان گفت 49 درصد بیماریهای عفونی ،از بیماری قابل انتقال بین انسان وحیوان می باشند.
مشاور رییس مرکز بهداشت استان خوزستان ، در خصوص بیماری تب برفکی اظهار کرد: بیماری تب برفکی یک بیماری ویروسی به شدت واگیر دار در حیوانات اهلی است که نام های دیگرآن، بیماری دهان و پا ، بیماری آفت دامها (آفتوس)، دباغ و… می باشد.این بیماری سبب کاهش شدید تولید دام شده و نقش اساسی در تجارت دام و فراورده های دامی خام دارد.
کمالی اضافه کرد: تب برفکی دردام های زوج سم از جمله گونه های نشخوارکنندگان اهلی نظیر گاو ، گاومیش ، گوسفند و بز دیده می شود.این بیماری سبب صدمات جبران ناپذیر و غیر قابل بازگشتی همانند ورم پستان ، كاهش دیدشیرودرمواقعی قطعی تولیدشیررابه همراه دارد.
مسئول بیماری های مشترک دانشگاه علوم پزشکی اهواز بیان داشت :در كنار سایر عوارض از جمله سقط جنین و ضایعات غیرقابل جبران دستگاه تولیدمثل و تخمدان ها (ناباروری) به همراه هزینه های كلان درمان دامهای مبتلاء ،عفونت های ثانویه و در مواقعی غیر اقتصادی شدن دام مبتلاء در اثر شدت ضایعات و همچنین تلفات دامهای جوان و شیرخوار ، سبب شده است كه این بیماری به همراه سایر فاكتورها از جمله سرعت انتشار و شدت عفونت زائی دركشور ما مهمترین عامل تهدید كننده سرمایه ها و تولیدات دامی و اولین بیماری دامی جدول مبارزه با بیماریهای دام محسوب گردد.
وی گفت: این بیماری در دامها به دو شکل است. نوزادان اغلب به فرم قلبی مبتلا می شوند یعنی ویروس به عضله قلب نوزاد دام ها راه یافته و باعث نکروز عضله قلب گشته و مرگ سریع در نتیجه ایست قلبی رخ می دهد. اما در دامهای بالغ به صورت فرم برفک یا همان آفت خودش را نشان می دهد. زخمهائی بصورت تاول در محوطه دهانی ایجاد و به خاطر دردناکی، میزان مصرف غذای دام به شدت کاهش می یابد این زخمها به ناحیه سم پاها کشیده شده وباز به خاطر دردناکی، حیوان به شدت دچار لنگش می شود. گاهی این تاول ها در پستان نیز دیده می شوند.
مشاور معاونت بهداشت در طرح تحول سلامت گفت: بیماری تب برفکی هر چند که جزء بیماری های زئونوز یا همان مشترک بین انسان و حیوانات است ولی به ندرت آن هم در افراد مرتبط با ضایعات دام های آلوده دیده شده است و فقط باعث ایجادضایعات تاول مانند در دست،پا و دهان می شود که نیاز به درمان خاصی ندارد و خودبه خود بهبود می یابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز خاطر نشان کرد: تاکنون هیچ فرم انسانی از این بیماری در ایران دیده نشده است و اهمیت این بیماری به علت ضربه شدید به صنعت دامداری است وباید اذعان داشت که از لحاظ بیماریهای مشترک در انسان هیچ خطری ندارد و مردم با خیال راحت می توانند از گوشت و فرآور ده های دامی مثل لبنیات البته به شکل پاستوریزه استفاده کنند.