کشورهای غربی با اینکه به روحیه شاهزادگان و حاکمان سعودی در پول خرج کردن از قبل آشنایی داشتند، اما اکتبر سال گذشته هنگامی که پادشاه هوس خرید ساحل کوچکی در فرانسه کرد، شوکه شدند.
شوشان: درخواست خرید ساحل در فرانسه به این معنی بود که این پادشاه ثروتمند تصور می کند که می تواند در هر نقطه جهان ، هر جایی را که اراده کند، به تصاحب خود در آورد، اما فرانسوی ها در یک روز با جمع آوری 150 هزار امضاء جلوی این معامله را گرفتند و پادشاه مجبور شد به مغرب برود و آن جا یک ساحل بزرگ بخرد.
اما، این روزها حادثه عجیبی رخ داد که از بحث ولخرجی و خوشگذرانی های شیوخ گذشته و پایه های اخلاق را در جهان هدف گرفته است.
دوشنبه این هفته سازمان ملل عربستان سعودی را در فهرست ناقضان حقوق کودکان یمنی قرار داد و یک روز بعد با اعتراض و تهدید دولت سعودی دبیرکل نام این کشور را از فهرست یاد شده، حذف کرد.
عربستان در گزارش سازمان ملل مسئول 60 درصد مرگ و میر و صدمات به کودکان یمن شناخته شده بود و اقدام سازمان ملل در حذف شتابزده نام دولت سعودی ازاین فهرست، با اعتراض بسیاری از سازمان های حقوق بشری در جهان روبه رو شد.
سعودی ها تهدید کردند که در صورت عدم حذف نام عربستان از آن فهرست سیاه کمک های مالی خود را به سازمان ملل قطع خواهند کرد و برخی منابع نیز به رویترز گفتند که ریاض همچنین تهدید کرده که در صورت عدم حذف نام سعودی، علمای وهابی یک فتوا علیه سازمان ملل صادر و این سازمان را ضد اسلامی معرفی خواهند کرد.
سعودی ها، وقتی در ماه میلادی گذشته در کشمکش بر سر زمین بازی های رفت عراق در چارچوب مسابقات جام جهانی مسکو 2018، رای فیفا و فدراسیون فوتبال آسیا را برگرداندند، این بار جامعه عراق با تردیدهایی نسبت به صورت گرفتن یک معامله دچار حیرت شدند.
سعودی ها در همین مدت معاملات دیگری هم کرده اند، از جمله وادارساختن مصری ها به واگذاری دو جزیره در دریای سرخ، در حالی که قاهره با یک کسری بودجه 43 میلیارد دلاری روبه رو است.
مصری ها در 21 فروردین امسال با اعلام خبر واگذاری دو جزیره صنافیر و تیران در حیرت فرو رفتند و به سرعت اعتراض های شدیدی علیه دولت مصر شکل گرفت و در عین حال سعودی ها کاملا خونسرد و راحت متکی به ثروت های نفتی!
در کنار تحرکات آشکار سعودی، تحرکات سری هم از لابلای اخبار و گزارش های رسانه ای استخراج می شود، مانند تهدید دولت آمریکا به خروج دارایی های خود از بانک های این کشور در صورت انتشار اسناد مربوط به حمله به برج های دوقلو در سال 2001میلادی.
عدم اشاره به نام دولت سعودی در گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا نیز شک برانگیز است و به رغم آن که سناتورهای آمریکایی مصمم بودند دولت سعودی را افشا کنند، اما گویا دارایی های عربستان در آمریکا آن قدرها بوده که آمریکایی ها را وادار کند از ماجرا کوتاه بیایند.
سعودی ها حتی برای خریدن کرملین هم گام برداشته، بارها مسکو را تهدید کرده اند و منابع گفته اند که چندین نوبت هم در خصوص سوریه پیشنهاد کمک مالی داده اند.
دست آخر هم این که در تازه ترین اسناد منتشره از سوی ویکی لیکس فاش شده است که دولت سعودی با پول، رسانه ها، مراکز تحقیقات راهبردی و اندیشکده ها و حتی کارشناسان را در منطقه و جهان به خدمت خود در می آورد که بعضی از این کمک ها تحت عنوان، کمک های مالی آشکارا در اختیار قرار می گیرد و برخی نیز به صورت سری انجام می شود.
سعودی ها با این سیاست های خود، وجاهت و نفوذ کنوانسیون ها، میثاق نامه ها و قوانین بین المللی را به شدت آسیب زده اند و حیثیت و آبروی سازمان ملل را به بازی گرفته اند و اما نگرانی بزرگ تر آن جاست که این رفتار سعودی ها به یک رویه بین المللی تبدیل شود.