شوشان: اسماعیل کهرم مشاور رییس سازمان حفاظت محیطزیست در گفتگو با سلامت نیوز ، با اشاره به آتش سوزی پتروشیمی ماهشهر در طول سه روز گفت: چنین حادثهای باعث تاسف است؛ چه از منظر زیستمحیطی، چه از نظر صنعت و چه از لحاظ هزینه آن.
وی در اعتراض به اظهار نظر مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان مبنی بر سمی نبودن دود حاصل از آتشسوزی گفت: آیا این شخص حاضر است خانواده خود را در معرض استنشاق چنین گازهایی قرار دهد؟ کهرم با ذکر مثالی افزود: «حتی آتش حاصل از سوختن چوب نیز برای سلامتی مضر است چون منوکسیدکربن و دیاکسیدکربن تولید میکند.»
سابقه زیستمحیطی پتروشیمی های ماهشهر همیشه خراب بوده است
کهرم با طرح این پرسش که چرا چنین حوادثی در جهان سوم اتفاق میافتد، گفت: آیا در این مرکز عظیم کسانی وجود ندارند که مترصد نشت شیر باشند و این اتفاق از چه زمانی آغاز شده که به اینجا رسیده است؟ او افزود: «فرض کنید مواد اولیهای که در آتش سوخته، سمی نباشد. آیا دود حاصل از سوختن ترکیبات مختلف که منطقه را فرا گرفته بود ، میتوان گفت این گازها سمی نیست؟»
وی در ادامه ایران را هفتمین کشور تولیدکننده گازهای گلخانهای مانند منوکسیدکربن، دیاکسیدکربن و متان خوانده و گفت پتروشیمیها دائما مواد زائدشان را در کورههای مخصوص میسوزانند و شعله حاصل به ۷۰ متر میرسد. به گفته او در پتروشیمیهای سراسر کشور ۴۴-۴۵ کوره آلودهکننده هوا وجود دارد و گاز حاصل از فعالیت آنها آنقدر سمی است که در رتبه هفتم تولید گازهای گلخانهای در جهان هستیم، آن هم در حالی که یک کشور صنعتی نبوده و به هیچ وجه با آلمان، فرانسه و ژاپن قابل مقایسه نیستیم.
مشاور رییس سازمان حفاظت محیطزیست افزود: «حالا که پتروشیمی در آتش سوخت، آیا میتوان گفت ضرر آن کمتر از دود سوزاندن مواد زائد است؟ این طرز تلقی سهلانگاری است. رکورد پتروشیمی های ماهشهر همیشه خراب و آلوده بوده است. مثلا گوگردی که از تصفیه نفت و بنزین تولید میشود را میفرستند به این بندر و بدون هیچ نوع حفاظ و بستهبندی در بندر رها میکنند. این گوگرد در آب ریخته میشود و آن را اسیدی میکند.»
کهرم گفت به شخصه شاهد بوده است که برای ارسال گوگرد به چین، با بیل مکانیکی و به روش مرسوم در ۷۰- ۶۰ سال پیش آن را بارگیری میکنند که در هر بار برداشت، حدود ۲۰ کیلوگرم آن به آب دریا میریزد. به گفته او، اسیدی شدن آب دریا در نتیجه این اقدام باعث شده کیلومترها هیچ ماهی در آب دیده نشود. کهرم یادآوری کرد که در شرایط مشابه، کشورهای پیشرفتهتر این مواد را در بستهبندی پلاستیکی صادر میکنند تا به محیطزیست آسیب نرسد.
او ادامه داد: « مطمئن باشید با ورود دوده به هوا و پس از چند ماه، کشاورزان هندوستان شاهد باران سیاه خواهند بود. زمینهای کشاورزی منطقه پوششی از دوده خواهد گرفت. مردم زیر دست مهندسهایی که با حقوق نجومیشان نشتی را تشخیص ندادهاند، خواهند مرد. مطمئن باشید.»
مردم مشتاق گزارش صادقانه هستند نه لاپوشانی
مشاور رییس سازمان حفاظت محیطزیست با یادآوری حمله صدام حسین به چاههای نفت کویت و آتش زدن آنها، گفت: پس از آن اتفاقا شاهد پدیده باران اسیدی در کشتزارهای هندوستان بودهایم و اکنون نیز که باد غالب منطقه از سمت شرق است، دودهها همراه باد بالا رفته و با سرعت ۱۳۰ – ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت به سوی هندوستان خواهد رفت. او افزود: محیطزیست «چاردیواری اختیاری» نیست و بهای اشتباهات را مردم کشورهای دیگر میپردازند.
همچنین کهرم خواستار ارائه گزارش شفاف از حادثه آتشسوزی ماهشهر شده و گفت: «مردم مشتاق شنیدن یک گزارش صادقانه هستند نه لاپوشانی. بگویند نشت از کجا آمده و مقصر کیست؟ آیا کسی را نداشتند که مواظب این خطرات باشد؟ پتروشیمی بوعلی مسوول محیطزیست دارد و این شخص را میشناسم، چراکه در دوره دکترا شاگرد من بود.»
وی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر واقعه آتشسوزی بر گرمای هوا و آلودگی منطقه که پیش از این نیز درگیر گرما و غبار و ریزگرد بود، گفت: «این موضوع صددرصد مشکلات فوق را تشدید خواهد کرد. گرما با ورود به اتمسفر به شکل مکانیکی دفع و در مناطق دیگر پخش میشود. گرما در منطقه نخواهد ماند و در افزایش دمای منطقه و سپس جهان، خصوصا در افزایش دمای آبهای منطقه تاثیر خواهد گذاشت.»
به گفته کهرم تجهیز مجتمعهای پتروشیمی به بالگرد آبپاش در جهان مرسوم است اما در ایران به دلایل مختلف بودجه کافی برای این امر اختصاص داده نمیشود. او در ادامه خاطرنشان کرد: «روزی مشخص میشود اثر تحریمها چه بوده است. پتروشیمیها وسایل اطفای حریق را به ۱۰ برابر قیمت خریداری میکنند. این وسایل از آمریکا به کانادا رفته و با عبور از چند کشور به ترکیه و امارات میرسند تا ایران آنها را بخرد.»
وی همچنین گفت در نبود بالگرد مخصوص اطفای حریق، ارسال آن از پایگاههای نظامی اطراف نیز طول میکشد و مراحل اعزام و سوختگیری احتمالی این بالگردها زمانبر است در حالی که آتش به سرعت گسترش یافته و اگر به آن فورا رسیدگی نشود مهارش دشوار خواهد شد. کهرم افزود: «آتش که گرفت، خشک و تر با هم میسوزد.»
تاحالا کجا تشریف داشتیداین کارها ومبارزه با آلودگی هوا وآب وغیره که به عهده سازمان تحت امرجنابعالی نیست فکرکنم وظیفه سازمان ثبت واحوال ویاسازمان .....باشد جدا شما وهمکارانتان خسته نباشید.جنابعالی اطلاع نداریدکه دربمباران چاههای نفت کویت بازهم خوزستان بودکه تاوان سنگینی داد.تا چندین شبانه روزباران سیاه می باریدچرا برای هندوستان ومردم هند دل می سوزانید.
البته هدف من مقایسه مدیریت بحران کنونی با اون زمان نیست.
میخوام به این نکته اشاره کنم که زمانی که در شهر شنبه استان بوشهر زلزله رخ داد مهندس رستمی معاون عمرانی بوشهر بودند و بحران رو به بهترین شکل مدیریت کردند به طوری که رهبری طی پیامی از زحمات تیم مدیریت بحران استان تشکر کرد، با شناختی که از ایشون داریم مطمئن هستیم که الن که معاون گردشگری استانداری فارس هستند علیرغم عدم ارتباط کاری در مواقع بحران مهندس افشانی رو کمک میکنند.
نمیخوام این نتیجه گیری رو بکنم که استاندار خوزستان از ایشون در کادر مدیریتی استان استفاده کنند چون این تصمیمی هست که استاندار باید با توجه به شرایط بگیره، سوالی که دارم این هست که چرا نیرویی که در استان رشد کرده، تجربه کسب کرده و به این سطح رسیده، الن که زمان استفاده از اون تجربیات هست بیش از 4 سال از استان به دور هست و در استانهای همجوار کاری رو انجام میده که استان خوزستات در همون زمینه احساس ضعف می کنه.
سوال دیگه و نگران کننده این هست که به چه دلیل بعد از رفتن مهندس رستمی از مدیریت بحران، از کارشناسان جوان و بسیار با انگیزه مدیریت بحران در سطوح مدیریتی استفاده نشد؟ بالاخره این افراد با مهندس رستمی کار کرده و کسب تجربه کرده بودند و همه به موفقیت اون تیم اعتقاد دارند.
شاید مدیر بحران کنونی استانداری خوزستان در زمینه های دیگه شایستگی هایی رو داشته باشه ولی هر جور که حساب کنیم این انتخاب برای مدیریت بحران خوزستان در 2 سال اخیر مناسب نبوده. حالا تبعات مالی، جانی، سیاسی این انتخاب نا درست رو خودتون محاسبه کنید
به نظر بنده تمام بحران ها در ایران و جهان تقصیر امریکا و غرب است .و البته بعد از خواندن وبلاگ پر بار اقای حبیب بهرامی من فهمیدم که تقصیر سردار سرتیپ خلبان امیر حیات مقدم است.
ما باید با اتکا به تخصص عالی دکتر شریعتی و ریاست عالی ایشان این سه بحران را حل کنیم.
یعنی امریکا. غرب و امیر حیات مقدم.
باورم کنید و در این راه پر خطر از رهنمودهای شاعر بسیجی بهرامی استفاده ببریم .
البته استاندار شریعتی که اصلا پیر نمی شود و روز به روز جوان تر میشود باید هدایت و فرماندهی این راه را به عهده میگیرد.در این راه ما میتوانیم از رهنمودهای[...] نیز بهره مند شویم.
زیرا [...]و دکتر شریعتی پیر نمی شوند ولی افراد دیگر پیر میشوند.
باورم کنید.
کسی که قبل از ورود به استانداری [...]سابقه کاری هم نداشته و مدیربحران لحظات حساس بحران استان بزرگ خوزستان میشود بنباید انتظاری بیش از این داشت ببینید آیا این فرد در این سمت خود یک بحران نیست ؟
جناب خوزستاني عزيز نتيجه سهم خواهي سياسي و قومي و ... چيزي غير از هدر رفت سرمايه و عمر و ... مردم نيست.
نيروهاي قوي نه با تعريف بزرگ ميشوند و نه با تخريب كوچك و هيچ چيزي بهتر از عملكرد افراد نشان دهنده توانايي آنها نيست.
در مورد مهندس رستمي و احمدي نژادي دونستن ايشون هم نيازي به توضيح نميبينم،