شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۴۵۱۰۹
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۱
از ابتدای سال جاری تاکنون فیلم یا انیمیشن ایرانی قابل اعتنایی که بتواند پای کودکان و نوجوانان را به سینماها باز کند نداشته ایم. در فصل تابستان به عنوان فصلی که اوقات فراغت کودکان و نوجوانان بسیار بیشتر از هر زمان دیگری وجود دارد، سینمای ایران سیاست گذاری دقیقی برای پوشش این روزها ندارد.
 تا پایان تیر ماه امسال 166  پروژه سینمایی در مراحل مختلف تولید و نمایش قرار گرفته اند. این آماری است که بنیاد سینمایی فارابی چند روز پیش اعلام کرد.

هم اکنون 166 پروژه سینمایی مراحل مختلف تولید را از سر می گذرانند که از این میان 19  فیلم آماده نمایش هستند. همچنین 13  اثر مرحله فیلمبرداری، 9  فیلم مرحله تدوین و 19 اثر نیز مرحله صداگذاری را سپری می  کنند. 107 پروژه نیز در مرحله پیش تولید قرار دارند که 13 فیلم از این میان 10  تا 90  درصد مراحل پیش تولید را طی کرده اند و بقیه پروژه‌ها در مراحل ابتدایی پیش تولید هستند. 

در میان پروژه های موجود آثاری با مضامین مختلف از جمله دفاع مقدس، پایداری، دینی، کودک و نوجوان، تاریخی، کمدی، حادثه ای، اجتماعی و خانوادگی دیده می شوند. از میان 166  پروژه یاد شده 33 پروژه مربوط به آثار کارگردان های فیلم اولی است.

اما در میان آمار منتشر شده، باید به تنوع آثار در گونه های مختلف اشاره کرد. فیلم هایی که در آن گزارش نامشان آمده است تنوع مضمونی بالایی دارند و از آثار اجتماعی شاخص گرفته تا آثار کمدی قابل اعتنا نیز در آن فهرست به چشم می خورد. اما گونه ای از سینمای ایران که این روزها بسیار ضروری به نظر می آید و همچنان مورد غفلت است، سینمای کودک و نوجوان است. 

از ابتدای سال جاری تاکنون فیلم یا انیمیشن ایرانی قابل اعتنایی که بتواند پای کودکان و نوجوانان را به سینماها باز کند نداشته ایم و این روزها تنها فیلم «دزد و پری» در سینماها برای این گروه سنی به اکران درآمده است. این در حالی است که شاید این روزها با این سوال از سمت بسیاری از خانواده ها مواجه شوید که چه فیلم مناسبی در سینماها وجود دارد که بتوان برای سرگرمی فرزندان آنها را به سینما برد. 

مهمتر آنکه مشاهده می شود در فصل تابستان به عنوان فصلی که اوقات فراغت کودکان و نوجوانان بسیار بیشتر از هر زمان دیگری وجود دارد، سینمای ایران سیاست گذاری دقیقی برای پوشش این روزها ندارد. یک انیمیشن با کیفیت ایرانی یا یک فیلم کودک قابل اعتنا این روزها می تواند با اقبال خانواده ها مواجه شود و این مساله که دلیل رشد نکردن سینمای کودک، شکست از پیش تعیین شده فیلمها در گیشه است با پرسش جدی مواجه می شود.

به نظر می رسد با بررسی فیلم هایی که قرار است تا پایان امسال به نمایش درآید باید این نکته تلخ را یادآور شد که سینمای کودک و نوجوان تا پایان سال 95 فیلم قابل اعتنایی در اکران نخواهد داشت و در بهترین حالت باید به انتظار نمایش چند فیلم با کیفیت های متفاوت آن هم به شکل محدود نشست. 

اسفند 1393 بود که رییس سازمان سینمایی اعضای شورای سیاستگذاری و راهبردی سینمای کودک و نوجوان را منصوب کرد. ایوبی در حکم خود خطاب به مهدی ارگانی، مسعود کرامتی، حمید جبلی، جواد حاتمی، مهدی یزدانی، محسن چینی فروشان، علیرضا تابش، فرشته طائر پور و مرضیه برومند نوشته بود: «حافظه سینمای ملی ایران، دستاوردهای ماندگار بسیاری را در خود رقم زده است كه بخش بزرگی از آن حاصل موفقیت های جریان سینمای كودك و نوجوان است. همانگونه كه مطلع هستید سینمای كودك و نوجوان ایران در سال های اخیر جز معدودی تجربه پراكنده، چیزی بر كارنامه خود نیفزوده است و حتی در حفظ جایگاهی كه داشت نیز دچار مشكلات بنیادین شده است. اكنون كه با تشكیل شورای سیاستگذاری و راهبری سینمای كودك قرار است در تقویت و احیای این سینمای موثر آینده ساز بكوشیم و نگرانی مشتركمان را از تاثیر رسانه های جهانی بر سلیقه فرهنگی و هنری كودكان كشورمان مرتفع سازیم، بدینوسیله جنابعالی را به عنوان عضو شورای سیاستگذاری و راهبردی سینمای كودك منصوب می نمایم.»

مشخص نیست این شورا (که اساس تشکیل آن اقدام بسیار خوب و مبارکی از سوی سازمان سینمایی است) در سال 95 چه برنامه ای برای احیای سینمای کودک و نوجوان دارد. شورایی که به نظر می رسد به شرایط فعلی کاری ندارد و  به دنبال انجام کارهای اساسی و درازمدت است اما تاکنون اطلاع رسانی روشنی از اقدامات خود نداشته است. باید دید در حالی که سینمای کودک و نوجوان در فقر مطلق بسر می برد چه اقدامات کوتاه مدت و بلندمدتی در این زمینه قرار است اتفاق بیفتد. عصرایران بزودی به سراغ برخی از اعضای این شورا خواهد رفت و با آنها گفت و گو خواهد کرد. 
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار