وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با خبرنگار مشهور آلمانی تصریح کرد، اروپا مبانیای دارد که طبق آن نمیتوان دوباره درباره توافق هستهای مذاکره کرد و اروپا نمیتواند با تلاش برای نقض برجام آن را حفظ کند و همه باید بدون بهانهجویی به آن پایبند باشند.
به گزارش عصرایران، «یورگن تودنهوفر» روزنامهنگار مشهور آلمانی با «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران درباره نقش این کشور در تحولات منطقه گفتوگویی داشت. تودنهوفر نخست درباره موضع ایران در زمینه تحولات خلیجفارس از ظریف پرسید و این پرسش را مطرح کرد که آیا از دید تهران نمیتوان پیشنهادهایی توأم با صلح برای کشورهایی که دوست ایران نیستند، فرستاد؟
ظریف در پاسخ گفت: «من فکر میکنم که فقط راهکار صلحآمیز میتواند محقق شود. ما جنگهای زیادی را پشتسر گذاشتیم و این وضع نمیتواند ادامه داشته باشد. از دید ما (مسائل) مربوط به خلیجفارس نیازمند گفتوگو بر مبنای همهجانبهنگری است و این شرایط باید درنظر گرفته شود که هیچکس نمیتواند در منطقه تسلط داشته باشد و همه باید با هم همکاری داشته باشند». وزیر خارجه ایران افزود: «علاوه بر این موارد باید بین خودمان اعتمادسازی کنیم و این موضوع به وسیله گردشگری، بازدیدهای نظامی و پیمان عدم تجاوزگری با تمامی کشورهای منطقه ازجمله عربستانسعودی صورت گیرد. این کشور یکی از مهمترین کشورهای منطقه خلیجفارس است. به همین دلیل بدون عربستان نمیتوان به جمعبندی دست یافت». خبرنگار آلمانی که پیش از این از سیاستمداران برجسته کشورش هم بوده، از ظریف پرسید: «آیا شما پیشنهادی در زمینه پیمان عدم تجاوزگری به عربستان دادهاید؟»
ظریف پاسخ داد: «من این موضوع را در مقالهای مطرح کردم و ما میتوانیم این پیشنهاد را به هر کسی بدهیم، چراکه در ٣٠٠سال گذشته به هیچ کشوری حمله نکردهایم و در زمان جنگ ایران و عراق هدف حمله بودهایم و بعد از جنگ هم نزدیکترین دوستان عراقیها بودیم و به آنها در مقابله با داعش کمک کردیم».
توافق هستهای با ایران دیگر محور گفتوگوی تودنهوفر با ظریف بود. وی گفت که در میان کشورهای اروپایی مسائلی مبنی بر اعمال تحریمهای جدید علیه ایران مطرح است که این اقدام را به برنامه موشکی ایران و نقش این کشور در منطقه ارتباط میدهند. ظریف گفت: «ما در منطقه در مقایسه با دیگر کشورها کمترین هزینه را برای تسلیحات اختصاص میدهیم. عربستانسعودی موشکهایی با برد بیشتر از ما در اختیار دارد که قابلیت حمل کلاهک هستهای را هم دارند و این درحالی است که موشکهای ما اینچنین طراحی نشدهاند. موشکهای عربستان، چینی و بین قارهای هستند که ٢هزار و ٥٠٠کیلومتر برد دارند و نمونه اصلی چنین موشکهایی ١٢هزار کیلومتر برد دارد، اما ما موشکهایی داریم که قابلیت حمل کلاهک هستهای ندارند و حداکثر برد آنها ٢هزار کیلومتر است. ما از این موشکها علیه هیچ کشوری استفاده نخواهیم کرد و اعلام کردهایم که فقط زمانی آنها را به کار میگیریم که مورد حمله قرار بگیریم».
خبرنگار آلمانی، موضع «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا در جهت نابودکردن توافق را مطرح کرد و ظریف با ردکردن چنین چیزی گفت: «من معتقدم که اروپا مبانیای دارد که بر طبق آن نمیتوان بار دیگر درباره توافق هستهای مذاکره کرد و اروپا نمیتواند با تلاش برای نقض توافق هستهای آن را حفظ کند و همه طرفها هم باید بدون بهانهجویی به توافق پایدار باشند و ما هم از اروپا میخواهیم که از توافق هستهای حمایت کند و فکر میکنم جامعه جهانی هم همین انتظار را دارد».