گزارش / حسن دهقانی
اشاره :
یقیناً هرکدام از ما در زندگی روزمره تجربه های گوناگونی را به قیمت های مختلف به دست می آوریم. این تجربه ها می توانند نگاه ما را به آدم ها یا موضوعات پیرامون تغییر دهند.یک تماس از سوی دوستی ارزشمند و بی نظیر کافی است تا شما خود را از چند روز قبل برای کسب تجربه ای جدید آماده کنی. قرارمان دوشنبه ساعت 14:20 دقیقه جلوی ساختمان اداره کل اطلاعات استان خوزستان است.
چند نفر دیگر از دوستانی که همراه ایشان هستند را نیز می شناسم . بعد از سلام و احوالپرسی، وارد ساختمان اداره کل اطلاعات خوزستان می شویم .
همه حواسم در چشم هایم جمع می شوند، از خیابانی که سمت راست آن چند ساختمان است می گذریم تا به یک سالن ورزشی می رسیم. میزبانان، جوانانی هستند خوش پوش و نیک رفتار، میهمانان را به داخل سالن راهنمایی می کنند. من و همراهان جایی در میانه سالن برای نشستن پیدا می کنیم.
عده ای قبل از ما آمدند و گروهی در حال آمدن هستند. چشم هایم دنبال آشنایی در میان همه میهمانانی می گردد که برایم غریبه هستند. تنها آشنایان؛ جوانان خوش پوشی هستند که نامی از آنها نمی دانم ولی نوع رفتارشان با میزبان نشان از پختگی آنها در برخورد با انواع افرادی دارد که با زبان ها و لهجه های مختلف در یک سالن و با یک هدف مشترک دعوت شده بودند.
آغاز برنامه :
قبل از اجرای رسمی برنامه چند کلیپ از فعالیت های اداره کل اطلاعات خوزستان پخش شد که توجه حاضران را به گوشه ای از فعالیت های این اداره جلب کرد. اما به نظرم دعوت مخاطبان خاص برای ارایه گزارش عملکرد اداره کل اطلاعات خوزستان آن در قالب چند کلیپ که هم مربوط به اداره کل اطلاعات استان و هم وزارت اطلاعات بودند، نمی تواند از لحاظ بصری در ذهن "مخاطب خاص" اثربخشی و ماندگاری داشته باشد.
لذا بهتر بود گزارشی مستند همانند گزارش های خبری که توسط خبرنگاران صدا و سیما تهیه می شود (شامل: فیلم، عکس، مصاحبه (مسئولان و دستگیر شدگان)، مستندات، موسیقی ) در آغاز این مراسم پخش می شد.
خیرمقدم، تلاوت قرآن و سرود جمهوری اسلامی آغازگر بازدید رسمی از نمایشگاه دستاوردهای اداره کل اطلاعات استان بود که بدون هیچ سخنرانی آغاز شد (فکر می کنم بهترین شروع برای یک بازدید نمایشگاهی بوده باشد، گرچه مدیرکل اطلاعات استان نیز می توانست درحد خیر مقدم به میهمانان چند دقیقه ای صحبت کند)
بازدید از نمایشگاه
نمایشگاه را می توان به چند بخش تقسیم بندی کرد: 1- رصد تجمعات و راهپیمایی ها 2- عملکرد رسانه ها 3- کشف پولشویی و اختلاس درشرکت ها و ابزار های جاسوسی تقسیم بندی کردکه هر بخش توسط کارشناس متخصصی به بازدید کنندگان توضیح داده می شد.
بازدید کنندگان چه گفتند؟
شنیدن گزارش کارشناسان هر بخش، نگاه بازدید کنندگان را در خصوص فعالیت های هوشمندانه و تحلیل های علمی و دقیق موضوعات مختلف توسط اداره کل اطلاعات استان تغییر می دهد. اینها را می شود در محاوره های دوستانه ای که با هم می کنند، متوجه شد.
با چند نفر از میهمانان که صحبت می کردم بر این موضوع اتفاق نظر داشتند که امنیت استان خوزستان مرهون تلاش های افرادی است که وجود دارند ولی دیده نمی شوند، زخمی می شوند، شهید می شوند و برای حفظ آرمان های امام خمینی (ره)، انقلاب و رهبر فرزانه ای که هدایتگری مُدبِّر و آگاه به همه مسائل است، به ارزش هایی که به آنها اعتقاد دارند، پایبند می مانند.
اینجا اداره کل اطلاعات خوزستان است ؛ مرکز رصد همه فعالیت هایی که درصدد وارد کردن آسیب به اعتماد عمومی و امنیت جامعه هستند. اینجاجوانانی کار می کنند که از بدنه خانواده های همین مردم کوچه و بازار هستند.
منِ روزنامه نگار وقتی صحبت های آنها را در بازدید از نمایشگاه شنیدم افتخار کردم به ایرانی بودنم ، به خوزستانی بودم به اینکه در استانی زندگی می کنم که علی رغم آمارهایی که در گزارش های اداره اطلاعات دیده بودم در امنیت کامل زندگی می کنیم آن هم به واسطه "سربازان گمنامی" که به حق شایسته تر از این عنوان نمی توان به کسانی داد که تلاش می کنند این امنیت همچنان پایدار بماند.
بازدید کننده ها، غرفه ها را یکی یکی می بینند ، عده ای متحیر، گروهی به فکر می روند و برخی دیگر نیز از کارشناسان سوال می پرسند. و من ، هم گوش می کنم و هم می بینم ، وقتی به غرفه رصد تحلیل محتوای رسانه های استان می رسم خوشحال می شوم که این رسانه ها در تحلیل هایی که اداره کل اطلاعات از آنها داشته ، پاک ترین رسانه ها و همراه ترین در اطلاع رسانی صحیح و کمک کننده به مسئولان استان در مدیریت بحران ها بوده اند.
وقتی به غرفه رصد مفاسد اقتصادی و کشف اختلاس ها می رسم، ناراحت می شوم که چرا برخی به مردم و بیت المال با بستن قرارداده هایی و... خیانت می کنند، اینها هستند که با جامه تزویر و ریا، اعتماد عمومی را خدشه دار می کنند، ما در دهه 80 و 90 در استان کم نداشتیم از پولشویی ها، اختلاس ها، حضورعوامل تروریستی، عناصر گروهک وهابی داعش و .... در شرکت ها، ادارات، کوچه پس کوچه های استانمان و... که خیلی از آنها با درایت نیروهای اطلاعاتی خنثی و عوامل آنها دستگیر شدند.
بازدیدکننده های نمایشگاه دستاوردهای اداره کل اطلاعات استان خوزستان اکنون تجربه ای جدید به دست آورده اند، مطمئناً خیلی ها برای اولین بار بود که پایشان به داخل ساختمان اداره کل اطلاعات خوزستان باز شده بود آن هم برای بازدید از نمایشگاهی که نگاه و اندیشه آنها را نسبت به قبل و بعد از بازدید در خصوص فعالیت های اداره کل اطلاعات استان تغییرداد، این را می توان از نوشته های آنها در دفتر یادبودی که در سالن گذاشته بودند، متوجه شد.
در دفتر یادبود چه نوشتند؟
معمولاً دردفتر یادبودها از دست اندرکاران تقدیر می کنند؛ یکی نوشت؛ دست تک تک شما را می بوسم، دیگری از رشادت ها و هوشیاری آنها تقدیر کرد، فردی از گمنامی و مظلومیت آنها نوشت و یکی گفت؛ حافظ امنیت هستید و سربازان گمنام امام زمان(عج) و... . ورق های دفتر یادبود را میهمانان نوشتند و رفتند .
اکنون دلخوشی سربازان گمنام همان نوشته هایی است که نشان از قدردانی و سپاس از تلاش هایشان دارد و یادگارخوبی است برای ایجاد انگیزه و کار در روزهایی که به خاطر برخی ناملایمات هایی که می بینند و می شنوند.
چند پیشنهاد :
1- برگزاری اینگونه نمایشگاهها که به نظرم برای اولین بار است اداره کل اطلاعات استان خوزستان برگزار می کند بهتر است جنبه عمومی پیدا کند تا مخاطبان عمومی که همان مردم هستند در جریان بخشی از فعالیت هایی که قابل ارایه هستند، قرارگیرند. همانند کاری که نیروی انتظامی می کند.
2- دعوت از گروههای خاص برای بازدید از نمایشگاه در واقع تمایل دست اندرکاران اداره کل اطلاعات برای انتقال "پیام" از طریق شفاهی و سینه به سینه است که با توجه به گستردگی مخاطبان در محدوده جغرافیایی خوزستان که حدود 5 میلیون نفر است اثربخشی پایینی به دنبال خواهد داشت. با این حال، هنوز هم یکی از بهترین شیوه های انتقال پیام است.
3- بهتر است کلیپ هایی که از عملیات های مختلف در استان خوزستان آماده شده را به صورت گسترده در شبکه های اجتماعی ( البته در موقعیت و زمان های مشخص) پخش کنند.
4- استفاده از ظرفیت های شبکه های اجتماعی و موشن گرافیک و... برای اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مخاطبان
5- برگزاری جلسات هم اندیشی به صورت فصلی با دست اندرکاران رسانه ها (مکتوب و اینترنتی) و تحلیل محتوای آنها از جنبه اطلاعاتی