شهرهای آبادان و خرمشهر پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در محدوده منطقه آزاد اروند قرار گرفتند و این مهم زمینه رونق اقتصادی، سرمایهگذاری و ارائه خدمات عمران شهری را فراهم کرد.
شور و نشاط تولید و اشتغال به چرخهای صنعتی در منطقه آزاد اروند علاوه بر احیای ۲۵ کارخانه راکد و بهرهبرداری از ۶۰ کارخانه دیگر در شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر، با اجرای پروژه های عظیم اقتصادی از جمله فاز ۲ پالایشگاه آبادان و توجه به متخصصان داخلی و بازسازی واحد۶۰۰ پتروشیمی آبادان از مهمترین اقدمات دولت در این منطقه حاصل شد.
فاز ۲ پالایشگاه آبادان ثمره دیپلماسی اقتصادی برجام
پالایشگاه آبادان به عنوان قدیمیترین مجتمع پالایشگاهی کشور ۲۵ درصد سوخت ایران را تامین میکند که اجرای فار۲ آن با استفاده از فاینانس خارجی بعد از برجام انجام و این پالایشگاه از ضرردهی خارج و با اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت آن در دولت تدبیر و امید زمینه مدرن سازی آن نیز فراهم شد.
به گزارش ایرنا عملیات اجرایی احداث فاز ۲ پالایشگاه آبادان بهمن ماه ۱۳۹۵ با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری آغاز شد و قرار است با اجرای این طرح، واحدهای مدرن در پالایشگاه احداث و واحدهای قدیمی به عنوان میراث صنعت نفت ، تحویل موزه آبادان شوند.
با به کارگیری فناوریهای نوین در فاز دوم طرح توسعه پالایشگاه آبادان، تولید محصولات این شرکت براساس مواردی چون استانداردهای یورو پنج و کاهش آلایندههای زیست محیطی و افزایش درصد تولید نفت گاز، نفت سفید و بنزین و از آن مهمتر سودآوری پالایشگاه و کاهش نفت کورهای که پیشتر به صورت خام صادر میشد، خواهد بود.
براساس اطلاعات ارائه شده از سوی پالایشگاه آبادان، اعتبار پیشبینی شده برای اجرای این پروژه سه میلیارد دلار است که با طرحی شفاف و با مدت زمان اجرایی مشخص وارد مرحله اجرایی شد.
با اجرای این طرح حدود هشت تا ۱۲ هزار نیروی کار در طول مدت حدود ۶ ساله اجرای طرح و به تناسب اجرای فازها و مراحل مختلف کار اعم از مرحله طرح مطالعاتی، تجهیز کارگاه و ورود ادوات مورد نیاز و اجرای عملیات جذب شدند.
پالایشگاه آبادان هم اکنون در راستای خودکفایی فرآوردههای نفتی کشور برای نخستین بار در ایران سوخت ۱۰۰ll(بنزین بالگرد و هواپیماهای آموزشی و ملخی) و سوخت جت و هواپیماهای مسافربری را هم تولید کرده است.
این پالایشگاه در سال جهش تولید با افزایش ظرفیت تولید انواع محصولات بالا و پایین دستی نفتی به بیش از ۴۵۰ بشکه در روز نقش بسزایی در تامین خوراک صنایع گوناگون نفتی کشور و برطرف کردن نیاز بازارهای داخلی ایفا میکند.
وزارت خزانهداری آمریکا(اوفک) در شهریورماه سال گذشته شرکت پالایش نفت آبادان را در فهرست تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه مردم ایران قرار داد.
اتکا به دانش بومی برای نوسازی پتروشیمی آبادان
مدیرعامل مجتمع پتروشیمی آبادان گفت: با اتکابه دانش بومی و بهره گیری از توان متخصصان داخلی و خودباوری جوانان این صنعت در دولت تدبیر و امید، واحد ۶۰۰ پتروشیمی آبادان پس از ۱۸ ماه تعمیرات و رفع آسیبهای ناشی از آتش سوزی از خرداد، بازسازی و ارد مدار شد.
محسن علوی اظهار داشت: با افتتاح این واحد که خط تولید مواد اولیه تولید پی وی سی (وی سی ام) است تولید این مواد افزایش یافته و در بهمن ماه سال گذشته پس از افتتاح این مجتمع تولید به سودعملیاتی رسیده است و در طول عملیات بازسازی واحد ۶۰۰ پتروشیمی، بیش از۶۰ هزار نقطه تعویض و از خطر اتفاقهای احتمالی دور شد.
وی افزود: تولید گردهای خاص و منحصر به فرد در پتروشیمی آبادان در حال انجام است که بخش قابل توجهی از آن از طریق بورس به بازار داخلی عرضه میشود.
مدیرعامل مجتمع پتروشیمی آبادان با اشاره به ۹۲درصد پیشرفت فیزیکی در اجرای طرح تثبیت خوراک مورد نیاز تولید این مجتمع گفت:با اجرای این طرح ۵۰ تا ۸۰ تن بر خوراک مورد نیاز تولید مجتمع افزوده و تولید نهایی این شرکت افزایش خواهد یافت.
واحد ۶۰۰ این مجتمع تیر سال ۹۷ به دلیل آتش سوزی از خط خارج شد که با صرف ۲ هزار و ۵۲۰ میلیارد ریال اعتبار بازسازی و وارد مدار تولید شد.
توجه به اشتغال مولد با بازگشت ۲۵ کارخانه راکد و بهرهبرداری از ۶۰ کارخانه در منطقه آزاد اروند
بازگشت واحدهای تولیدی غیرفعال به چرخه تولید از اهداف دولت در سال جهش تولید بود و تلاش برای رونق اقتصادی و افزایش اشتغال مبنای کار دولت تدبیر و امید در بخش تولید و صنعت در منطقه آزاد اروند به شمار میرفت.
در این راستا حل مشکلات واحدهای صنعتی و رفع موانع تولید از اهداف اصلی سازمان منطقه آزاد اروند بود که با پرداخت تسهیلات و رفع موانع ۲۵ شرکت راکد با میزان اشتغالزایی بالا به عرصه تولید بازگشتند.
یکی از کارگران شرکت پترو آذر کاسپین به خبرنگار ایرنا گفت: پس از خروج شرکت از چرخه تولید بیش از ۵۰ کارگر در تامین نیازهای زندگی خود دچار مشکل شدند و مجبور به کارگری با درآمد ناچیز شدند.
مهراب معینی اظهار داشت: اکنون با بازگشت شرکت به چرخه تولید روزنه امید در زندگی بیش از ۸۰ کارگر بومی پدیدار شد و دیگر دغدغه تامین مایحتاج زندگی را نداریم.
سرمایه گذار و مدیرعامل کارخانه پترو آذر کاسپین اروند نیز گفت: این کارخانه با سرمایه گذاری ۴۰ میلیون یورویی راهاندازی شده و سالانه ۲۴۰ هزارتن هیدرو کربن در آن تولید خواهد شد.
مرات جان با بیان اینکه با راه اندازی این کارخانه زمینه اشتغال برای ۸۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۰۰ نفر به صورت غیر مستقیم ایجاد شده است گفت: همه محصولات این کارخانه صادر میشود بطوریکه ارزش صادرات ۷۰ میلیون یورو بر آورد شده است.
وی افزود: این شرکت با هدف اشتغال و بهبود تولید و همچنین افزایش صادرات در منطقه آزاد اروند به بهرهبرداری رسید ولی بدلیل موانع مستمر در تولید و سنگ اندازی متاسفانه چند سال از چرخه تولید خارج شد.
مرات جان گفت: با نشستهای متعددی که با مدیران سازمان منطقه آزاد اروند داشتیم موانع تولید رفع شد ضمن اینکه به همکاری این سازمان در ورود ماشین آلات اولیه نیز که در راستای اهداف دولت دوازدهم جمهوری اسلامی ایران بود موانع برداشته شد.
وی افزود: این هلدینگ با حمایتهای دولت جمهوری اسلامی ایران سرمایه گذاری های متعددی را در استانهای مختلف کشور ایران در حوزههای صنعتی با سرمایه ای نزدیک به ۳۰۰میلیون یورو انجام داده است.
سرمایه گذار و مدیرعامل کارخانه پترو آذر کاسپین اروند گفت: در منطقه آزاد اروند نیز با توجه به بسترهای موجود نسبت به راه اندازی کارخانه پترو آذر کاسپین با سرمایهای بیش از ۴۰ میلیون یورو و اشتغال ۲۸۰ نفر مستقیم و غیر مستقیم اقدام کردهایم.
مالک و مدیر این هلدینگ گفت: این شرکت با تولید سالیانه ۲۴۰ هزار تن هیدروکربنهای سبک و سنگین، نقش مهمی در رونق اقتصادی و جهش تولید منطقه خواهد داشت.
مدیر عامل شرکت فسفاد کارون اروند نیز گفت: کارخانه، تولیدکننده سدیم تری فسفات و کودهای فسفاتی است که پس از چندین سال رکود و تعطیلی با پیگیری های مجموعه معاونت سرمایه گذاری و توسعه کسب و کارهای سازمان منطقه آزاد اروند از سال ۹۸ دوباره آغاز به کار کرد.
محمد عزیزی افزود: شرکت مجتمع فرآوردههای فسفات کارون، با سرمایه گذاری هزار و ۱۴۵ میلیارد ریالی، توسط بخش خصوصی احداث شده و در شهرک صنعتی آبادان قرار دارد.
وی اظهار داشت: با ورود مجدد این کارخانه به چرخه تولید، برای ۷۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد شده است.
وی بیان کرد: ظرفیت تولید سالیانه این واحد تولیدی ۲۰۰ هزارتن است و نقش به سزایی در تامین نیازهای منطقه و ممانعت ازخروج ارز از کشور دارد، این شرکت با صادرات محصولات خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس ارز آوری قابل توجهی برای کشور دارد.
معاون سرمایهگذاری و توسعه کسب و کارهای سازمان منطقه آزاد اروند نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ۸۵ واحد صنعتی و تولیدی از جمله ۲۵ واحد راکد در چهار ساله دوم دولت تدبیر و امید در شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر وارد مدارد تولید شدند.
سید علی موسوی بیان کرد: این واحدهای تولیدی با سرمایه گذاری ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال و ۴۷ میلیون دلار سرمایه گذاری ارزی برای ۲۵ هزار و ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد کردند.
وی فعالیت این واحدهای تولیدی را در زمینه مواد غذایی، پوشاک، مینی پالایشگاه، صنایع الکترونیک و دانش بنیان، مصالح ساختمانی، آرایشی و بهداشتی ، دوربین مدار بسته و تولید کارت خوان بیان کرد و گفت: این واحدهای اشتغالزا با سرمایه گذاری بخش خصوصی راه اندازی شدند.
موسوی با بیان اینکه تاکنون ۲۵ واحد صنعتی در زمینه صنایع دانش بنیان در منطقه آزاد اروند راهاندازی شده است گفت: از ایدههای خوب در تولید صنایع دانش بنیان، پیشرفته و هایتک در منطقه آزاد اروند حمایت می شود ضمن اینکه این منطقه به عنوان هاب صنایع پیشرفته الکترونیک در جنوبغرب کشور شناخته می شود.
وی با اشاره به حمایت از واحدهای تولیدی در منطقه آزاد اروند اظهار داشت: سال گذشته در کنار راهبردهای سازمان منطقه آزاد اروند در سال جهش تولید در کنار حمایت همه جانبه از صادرات، واردات به منطقه نیز مدیریت شد.
معاون سرمایه گذاری و توسعه کسب و کارهای سازمان منطقه آزاد اروند گفت: میزان سرمایهگذاری خارجی در دولت یازدهم در منطقه آزاد اروند ۹۲ میلیون دلار بود که این رقم در دولت دوازدهم به ۴۸۰ میلیون دلار رسید که رشد ۴۲۱ درصدی را نشان می دهد.
وی میزان واردات کالا ،مواد اولیه و ماشین آلات صنعتی به منطقه آزاد اروند در دولت یازدهم را ۵۶ میلیون دلار عنوان کرد و گفت: این رقم در چهار سال گذشته به یک میلیارد دلار رسیده است.
موسوی همچنین میزان ترانزیت خارجی در دولت یازدهم در منطقه آزاد اروند را ۳۶۰ میلیون دلار بیان کرد و گفت: این رقم در چهار سال گذشته به ۷۰۰ میلیون دلار رسیده و رشد ۹۵ درصدی داشته است.
موسوی تراز تجاری منطقه آزاد اروند را مثبت ارزیابی کرد و گفت: کل واردات کالا به منطقه آزاد اروند در چهارساله دوم دولت تدبیر و امید ۱۴۵ میلیون دلار بود و در این مدت صادرات کالا از این منطقه به ۷۴۲ میلیون دلار رسید.
وی با اشاره به برنامه های مهم منطقه آزاد اروند در سال ۱۴۰۰ گفت: امسال محدودیتهای کرونایی مانع سفر گردشگران خارجی و داخلی به این منطقه شد و به همین دلیل کسب و کارهای کوچک مستقر در شهرهای آبادان و خرمشهر آسیب جدی دیدند لذا امیدواریم با ریشه کنی کرونا شاهد رونق کسب و کارهای کوچک با ورود گردشگران خارجی و داخلی به این منطقه باشیم.
وی تسهیل در ورود ماشین آلات و مواد اولیه به منطقه آزاد اروند را از دیگر برنامه های سال ۱۴۰۰ بیان کرد و گفت: رونق کسب و کارهای کوچک و رفع موانع تولید از برنامههای اصلی منطقه آزاد اروند در سال ۱۴۰۰ خواهد بود.
منطقه آزاد اروند با مساحت ۳۷ هزار و ۴۰۰ هکتار در شمال غربی خلیج فارس شامل شهرهای آبادان، خرمشهر و مینوشهر(جزیره مینو) میباشد که در محل تلاقی ۲رودخانه اروند و کارون واقع است.
این منطقه در همجواری با کشورهای عراق و کویت و داشتن ظرفیت های مناسب نظیر حمل و نقل جاده ای، ریلی، دریایی و هوایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.