نقش تاثیر گذار رسانه ها در ترویج فرهنگ سلامت بر کسی پوشیده نیست و با قاطعیت می توان اذعان داشت که از رسانه ها می توان به عنوان بهترین حامي سلامت و مروجان خود مراقبتي یاد کرد.
با توجه به اهمیت و ضرورت ترویج رویکرد خود مراقبتی برای پیشگیری اولیه از مهمترین عامل های خطر بیماریهای غیر واگیر، «یک عمر سلامت، با خود مراقبتی» که به عنوان شعار هفته سلامت امسال که از اول تا هفتم اردیبهشت ماه در کشور و به ویژه در استان خوزستان نامگذاری شده اجرایی کرد. ناگفته نماند که مردم می توانند با اصلاح سبک زندگی خود از سلامتشان مراقبت کنند و ضمن مهم دانستن اینکه،شهروندان باید بتوانند در صورت بیمار شدن با انجام اقدام های به موقع از شدّت بیماری و تشدید عارضه های آن بکاهند، که در این راستا آموزش زنان و جوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
با این مقدمه کوتاه، نگاهی اجمالی به نقش رسانه ها به عنوان مهمترین حامیان سلامت و بهترین مروجان خود مراقبتی اشاره می کنیم. البته باید گفت که مطابق با سیاست های کلی سلامت، پیشگیری بر درمان تقدم دارد و به همین دلیل در شعار امسال این تقدم لحاظ شد و با تاکید می توان اظهار کرد که جهت گیری کلی نظم و سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری مربوط به سلامت مردم، پیشگیری اولویت دارد همچنین نباید از این موضوع غافل شد که برنامه های هفته سلامت کشور و به ویژه استانمان هم در همین راستا و آنهم با اولویت ها در زمینه های مختلف آموزش خود مراقبتی تنظیم شده است.
البته باید گفت که سیاست های دولت تدبیر و امید برای اولویت دادن به نظام سلامت و اختصاص بخشی از درآمد ناشی از اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها به حوزه سلامت، بیانگر اهمیت و جایگاه ارزنده بخش بهداشت و درمان است که در صورت تحقق این امور مهم بار اصلی تامین هزینه های درمان از دوش مردم برداشته و دولت بخش عمده ای از این هزینه ها را متقبل خواهد شد که باعث ارتقای شاخص های بخش سلامت می شود. همچنین باید تاکید کرد سلامت مناسبتی نیست و هفته سلامت فرصتی برای تأکید بیشتر است و با توجه به تعریف صحیح خود مراقبتی که شامل مجموعه فعالیت ها و اقداماتی است که فرد به صورت داوطلبانه، هدفمند و آگاهانه به منظور حفظ، بهبود، ارتقای سلامت خود و اطرافیان انجام می دهد که از سال های گذشته شعار و زمان برگزاری هفته سلامت کشورمان برگرفته از شعار جهانی بوده و امسال با درایت و تدبیر مسوولان و دست اندرکاران مربوطه شعار جهانی تغییر یافت و آن را بومی کردیم زیرا که شعار جهانی که «نیش کوچک،تهدید بزرگ» است در کشور ما تعیین کننده نیست.
البته بدون اغراق می توان گفت که سیمای سلامت در کشورمان دگرگون شده و به سمت الگوی تقدم پیشگیری بر درمان می رود، هرچند که به گفته کارشناسان مهمترین بیماری های که باعث بیشترین دلیل مرگ و میر در کشورمان بوده بیماری های قلب و عروق، سوانح و حوادث، فشار خون بالا، دیابت ،رفتارهای آسیب زا نظیر کم تحرکی، استعمال دخانیات و غیره است که با توجه افزایش این بیماری ها، خود مراقبتی بهترین تضمین کننده سلامت در کشور است و ارکان اساسی خود مراقبتی؛ متولیان سلامت، رسانه ها، مدیران و مردم هستند.
هرچند که کارشناسان معتقدند خود مراقبتی عملی آگاهانه و شامل دو رکن دانش و مراقبت است و فرد و اطرافیان وی در آن دخیل اند. بی تردید بایدتاکید کرد که استفاده از رسانه ها، همچون صدا و سیما، رسانه های مجازی، خبرگزاری ها، سایت ها، مطبوعات و نشریات بهترین را هکار سیستم بهداشتی برای ترویج خود مراقبتی قلمداد کرد که بهترین ابزار ، فضا، فرصت و استفاده از تمامی امکانات خود را برای افزایش خود مراقبتی قرار می دهند و نقش ویژه و تاثیر گذاری در خصوص ترویج خود مراقبتی تعیین می کنند.
کمک به اقتصاد با ترویج خود مراقبتی و ارتقای آموزش بهداشت
با ترویج خود مراقبتی و ارتقای آموزش بهداشت در تمامی زمینه ها اعم از خانواده ها، مدارس، دانشگاه ها و سایر حوزه های دیگر می توان کمک قابل توجهی به اقتصاد کرد.البته اجراي برنامه پزشك خانواده در كشور ضرورت دارد و با ترويج خود مراقبتي و ارتقاء آموزش بهداشت در سطح عمومي مبالغ عظيمي پول صرفهجويي ميشود و به اقتصاد كشور نیز كمك خواهد شد.