اصلاحطلب واقعی مسلمانی است که به همه دینداران احترام میگذارد، از حقوق اولیه آنها دفاع میکند و از هرگونه رفتار یکسانسازی به دور است.
مشاور ارشد دولت اصلاحات گفت: اکنون پس از سی و اندی سال اگر بخواهیم حادثه آزادسازی خرمشهر و اتفاقاتی که منتهی به آزادی خرمشهر که مقدمهای برای شکست پی در پی صدام شد را تحلیل کنیم، میبینیم یکی از تاریخیترین حوادث توسط شهدای ما و جوانان و فرماندهان در هشت سال دفاع مقدس رخ داده است.
سیدمحمدصادق خرازی در همایشی که به مناسبت سوم خرداد برگزار شد، با گرامیداشت یاد شهیدان پر فضیلت و نامآوران تاریخ تحول جمهوری اسلامی ایران، اظهارکرد: روزهای دفاع مقدس روزهاي پر ذوق و شوق و شادی بود و هر لحظه از آن در کنار بهترین فرزندان این سرزمین طی شد.
وی افزود: 578 روز اشغال خرمشهر، هزاران روز را در دوران خود جای داده و هزاران خاطره را در درون حفظ کرده است. اگر 22 بهمنماه را طلوع پیروزی و انقلاب قرار دهیم، قطعاً آزادسازی خرمشهر هم یکی از آن روزهای تاریخی است که در تاریخ کشور درخشیده است.
خرازی عنوانکرد: خرمشهر شبستان بزرگی برای کشور است که از حیثیت و غرور یک ملت دفاع کرد. خرمشهر واقعیت تاریخی است نه حادثه تاریخی و به مدد یک ملت بزرگ هویت حقیقی خود را نگهداشت. جمهوری اسلامی ایران زمانی مشروعیت حقوقی جهانی خود را پیدا کرد که خرمشهر در بستر یک ملت قرار گرفت.
این دیپلمات پیشین ایران خاطرنشانکرد: در ادبیات سیاسی 2 واژه مهم، یکی ثبات و دیگری ادامه حیات، در ارزیابی موقعیت کشورها مطرح است و خرمشهر این 2 پیام را برای هویت بینالمللی انقلاب و جمهوری اسلامی ایران به ارمغان آورد و این حرمت جهانی را برای ملت ایران بهدست آورد. جمهوری اسلامی ایران استیلای خود را مدیون آزادی خرمشهر است. امکان ندارد کشور پیروز شود مگر با مجاهدت و با حضور پرشکوه یک ملت.
وی در ادامه با بیان این که در دوم خرداد ایران در موقعیتی خطیر قرار داشت که این روز موقعیت ایران را از یک موقعیت صد در صد امنیتی به موقعیتي سیاسی تبدیل کرد، افزود: مهمترین نقش حماسه، تأثیر جهانی آن است که میتواند یک موقعیت خطر بینالمللی را به موقعیت برتر تغییر دهد و این امر بهجز با پیوند شناخت و آگاهی مردم میسر نیست.
خرازی گفت: دوم خرداد توانست کشور جمهوری اسلامی ایران را به جایی برساند که در آستانه هزاره سوم، ایران منادی صلح و امنیت جمعی در جهان شود. در جهان امروز همه اجزاء به هم پیوند خوردهاند و به عنوان یک دهکده واحد از آن یاد میشود و تأثیر و تأثر واقعيت جزيي از این جهان است. ما در چنین جهانی اگر بخواهیم قلمرو خود را حفظ کنیم باید تلاش کنیم آزادی، استقلال، پیروزی، پیشرفت و امنیت را جزو واقعیتهای اصولی خود قرار دهیم.
سفیر پیشین ایران در فرانسه تأکیدکرد: امنیت، آگاهی، بینش و پیشرفت فضیلتهای جمعی هستند و در چنین شرایطی وظیفه مسئولان این است که ملت را به نقطه اوج این فضایل برسانند. اگر خردمندان توانستند آگاهی و بینش و هوشمندی سیاسی را در جامعه تثبیت کنند، فلاح و رستگاری را برای کشور به ارمغان میآوردند و این مهمترین بشارتی است که خداوند توسط انبیاء، به بندگان خود داده است. این موقعیت زمانی در دسترس است که آگاهی و بینش جزو ضروریات جوانان امروز تعریف شود. آنهایی که در دوم خرداد تلاش سترگی را انجام دادهاند و توانستند رشادتهای رزمندان را به منصه ظهور برسانند و به ملت آزادی را عرضه کنند.
وی ادامهداد: هر جامعه و ملتی اگر توانسته به آفاق جهان مسلط شود، قطعاً در پرتوی مجاهدتهای انسانهای خود بوده است. امروز لازمه رسیدن به چنین جایگاهی اتصال به آگاهی، مجاهدت و استفاده از فکر و اندیشه ذهن است و نه صرفاً حرف؛ نخبه باید خردهای ناشناخته را شناسایی و ارزیابی کند. همه کسانی که مدعی سیاست خارجی هستند میدانند سیاست خارجی در یک کشور زمانی میتواند موقعیت خود را نمایان کند که متکی بر شکوه حضور و شناخت مردم باشد. اگر شناخت آگاهانه شد، ایران میتواند به تارک جهان بدرخشد.
خرازی خاطرنشانکرد: آنچه در هشت سالگذشته رخ داد این بود که مردم هزینهپرداز شعارهای پوچ و توخالی باشند. مردم قربانی رفتار نابخرادانه کسانی شدند که جهان را از دریچه کوچک خود رصد میکردند و مردم را با هزینههای سنگین خود مواجه کردند.
وی گفت: مشروعیت نخبه به شناخت درست جهان است. در جهان جدید اگر خردمندان و افرادی که مسئولیت نسل جوان را برعهده میگیرند، آگاهی لازم را نداشته باشند، کشور را به ورطه نابودی میبرند.
مشاور ارشد دولت اصلاحات اظهارکرد: بیتردید زمانی میتوانیم از قلمرو کشور دفاع کنیم که آگاهانه و با صلابت کامل، هوشیاری تاریخی را به اکنون خود گره بزنیم. در عصر جهانی شدن و دورهای که همه مرزهای جهان فرو ریخته و همه قلمروهای فرهنگی در همآمیخته شده و بسیاری از "ایسمهای" نامبارک تحت ایدئولوژیهای ناصواب قرار دارند، رمز موفقیت درس گرفتن از تاریخ است.
خرازی تأکیدکرد: باید اکنون خود را به آینده و آرمانهای خود پیوند بزنیم. زمان آن فرا رسیده که در پگاه عقلانیت سیاسی و نقشآفرینی، سیاستهای اصلاحطلبانه برافراشته شود. نه میتوانیم و نه میتوانند اصلاحات را نادیده بگیرند. اصلاحات واقعیت تاریخی این سرزمین و پدیده مهم انقلاب اسلامی است.
وی با تاکید بر این که حرکت پیامبر اکرم(ص) در روزهای تاریخی آن دوران حرکتی اصلاحطلبانه در تاریخ بود و امام علی(ع) نیز حرکت اصلاحطلبانه علوی را در پیش گرفت، تصریحکرد: چارهای نداریم جز اینکه از موهبت انتزاع دین بهره گیریم. اسلامی که در آن آزادی، مردم سالاری و عقلانیت مظهر پیشرفت است، باید خود را با حقایق آن آمیخت تا بتوان نقشآفرینی کرد.
خرازی گفت: بپذیریم عدهای ناجوانمردانه و نابخردانه موقعیت ما را مصادره کردند. مجموعه مجاهدتهای ملت شریفی را نادیده گرفتند و اکنون اگر بخواهیم نقش آفرینی کنیم باید بازخوانی مجددی از تاریخ داشته باشیم.
این فعال سیاست خارجه در دولت اصلاحات بیانکرد: در پناه اصلاحطلبی به پاسخگویی و مسئولیتپذیری نسبت به خود، جامعه و تاریخ رسیدیم. کسی که مسئولیت دارد، میایستد و از حیثیت جامعه خود دفاع میکند. زمان آن فرا رسیده که بتوانیم سرشت و سرنوشت اصلاحطلبی را از غیرواقعی مشخص کنیم.
خرازی عنوانکرد: نمیتوانیم بین هویت ملی و واقعیتهای دینی خود فاصله بیاندازیم. مهمترین رمز اعتلای هویت ملی، شأن دینی و اعتقادی مردم، پیوند بین سنت و واقعیتهای مدرن جامعه است.
وی خاطرنشانکرد: روزهای سخت 88 تا 92 را دیدهایم. اکنون فرصت مناسبی است که به بازنگری برخی رفتارها و پندارها بپردازیم. نه آنکه بخواهیم مبانی جدیدی را به عنوان مبانی اصلاح طلبانه تحمیل کنیم، بلکه مسئولیت ما بیان حقیقت و انتقال آن به نسل دوم اصلاحات است. باید اقتضائات جهانیسازی را درک کنیم و اعتقاد داریم زندگی مسالمتآمیز در سایه همکاری، همفکری و مشارکت بین همه اقوام تجلی مییابد.
خرازی گفت: اصلاحطلب واقعی مسلمانی است که به همه دینداران احترام میگذارد، از حقوق اولیه آنها دفاع میکند و از هرگونه رفتار یکسانسازی به دور است.
وی ادامهداد: خرمشهر به خاطر این آزاد شد که امامی، روحانیتی و بزرگانی بر شبستان این سرزمین توانستند مردم را از حیثیت خود، پیوند بین هویت ملی و واقعیتهای اجتماعی آگاه کنند. زمانی میتوانیم به پیشرفت برسیم که به جای تحمیل فرهنگی دینی آن را در بستر جامعه جاری کنیم.
مشاور ارشد دولت اصلاحات خاطرنشانکرد: دوران افراط و رفتارهای هیجانی به پایان رسیده و باید واقعبینانه نواقص و مشکلات را بررسی کرد و در چارچوب روند اصلاحطلبانه با آزادیخواهی تمام و سماجت بتوان زندگی و همزیستی مسالمتآمیز و مشترکی را آغاز کرد.
وی گفت: در هشت سالگذشته از همزیستی مشترک دور شدیم اما در یک سال اخیر مردم در حال حرکت مجدد به سمت همزیستی مشترک هستند. مهمترین خطر جامعه ما تقابل با همزیستی مشترک است. اگر دانایی متفاوت، به دانش گوناگون و متفاوت حرمت نداشته باشد، جامعه از همزیستی خود دور میشود.
خرازی بیانکرد: تفاوتهای فرهنگی بسیاری در کشور وجود دارد. مفهوم همزیستی یعنی تمام صاحبان عقل جمعی و دارای هویت ملی و مذهبی باید در یک محیط همزیستی مشترک داشته باشند؛ آنچه که ما را در هشت سال دور کرد، پایمال کردن همزیستی مشترک بود.
این دیپلمات پیشین ایران گفت: باید تلاش کنیم تا آرمانهای مشترک خود را پیدا کنیم و با صداقت، واقعبینی و واقعگرایی را برای جامعه به عنوان هدیه بزرگ خداوند به انسان، به هموطنان هدیه کنیم. نتیجه تجاهل، بازی با احساسات یک ملت است. در طول تاریخ هزارساله هرگاه به سرزمین ما تجاوز شد، بخشی از خاک ایران از دست رفت و نخستین باری که نتوانستند به بهانه بخشی از خاک کشور را ببرند، مربوط به دوره امروز است که جوانان ما مجاهدت کردند و نگذاشتند یک وجب از خاک ما از دست برود. امروز میتوانیم با بسیج خردمندانه و واقع بینی، نه رفتارهای عوامفریبانه، جامعه را به پیش ببریم.
خزاری تأکیدکرد: معتقدیم همانگونه که باید نگران سوء استفاده از آزادی بود، باید نگران سوء استفاده از قدرت هم بود. امیدواریم خردادماه بزرگ همواره برای ما همراه با درس و چراغی برای آینده باشد و ملت و جامعه ما را با کارآمدی که مهمترین رکن فعالیت یک انقلاب است، پیوند دهد و بسترهای جدیدی در جامعه مدنی فراهم کند.
وی ادامهداد: جامعه مدنی به عنوان رکن اساسی در جامعه امروز، رمز عمیق شدن معرفت دینی را به همراه میآورد و ما در برابر جامعه مسئولیت داریم. آنهایی که در خرداد 61 و 42 نقشآفرینی تاریخی کردهاند، نزد خدا مأجورند.
به گزارش خبرنگار ایسنا همچنین علی ناصری عضو شورای شهر اهواز، در این همایش گفت: نباید به تاریخ خیانت کرد. اگر امروز به طرفداری از یک گروه حقایق را تکذیب کنیم، آیندگان در مورد ما قضاوت میکنند. خیانت و تحریف تاریخی یعنی اینکه اسمی از برخی افراد تأثیرگذار مانند هاشمی و موسوي در روزهای مهم دفاع مقدس برده نشود.
وی در ادامه به بیان خاطراتی از زمان هشت سال دفاع مقدس پرداخت.
خیرمقدم مرضیه امیری، دبیر این همایش، پخش کلیپ و پرسش و پاسخ از دیگر برنامههای این همایش بود.
خود نوشت زندگی کار آسانی نیست، مختصر می نویسم ؛نامم سید محمد صادق است . در خانواده روحانی نامداری در فروردین ماه سال 42 خورشیدی در شهر طهران همزمان با میلاد مسعود حضرت ختمی مرتبت(ص) و امام جعفر صادق در خانه پدربزرگم مرحوم حاج سید مهدی خرازی که از تجار و رجال نامدار و موتمن طهران بود متولد شدم.پدرم روحانی تاجر زاده ای بود که فقط برای ترویج مکتب اهل بیت به کسوت روحانیت درآمده، آیت الله حاج سید محسن خرازی، که اینک از زمره فقیهان اصولی و اخلاقی و مقیم قم است.
نوجوانی ام در قم گذشت و در مدارس "اوحدی"، "حکیم نظامی" و "دین و دانش" تحصیل کردم، همزمان با وقوع انقلاب اسلامی به طهران بازگشته و با مادر بزرگم همچراغ شدم، در بازار طهران سه سالی به تجارت خانه پدربزرگم مشغول کار شبانه به تحصیلاتم ادامه دادم.
نسب من از پدرم به سادات اصفهان و از مادرم به سادات گلپایگان باز می گردد. نسب سیادت پدری در نهایت به طاهر بن یحیی بن زید بن علی ابن الحسین بن حسین بن علی ابن ابی طالب می رسد. و از مادر نیز به میرکبیر که در تخته فولاد اصفهان آرمیده، باز می گردد.سید بحر العلوم از سلسله ی اجداد مادری من است.و این دودمان نیز به حضرت سیدالشهداء نسب می برد.
اجداد پدری من از زمره تاجران نامدار و مشهور اصفهان وتهران و از علاقمندان به ترویج علوم دینی و امور عام المنفعه و خدمات اجتماعی بودند و به همین دلیل سرای ایشان همواره محل رفت و آمد رجال سیاسی-فرهنگی و علمی بوده است. حشر و نشرپدربزرگم با مراجع قم و نجف و نمایندگی ایشان وهمچنین تاسیس اقدامات آموزشی همانند "مدرسه علوی" تهران و تاسیس موسسه "در راه حق و اصول دین" وگام های خدماتی و درمانی در طهران فضای خانه و جوی که در آن پرورش یافته بودم راآمیخته با مسائل اجتماعی و فرهنگی ساخته بود.
به هنگام دفاع مقدس در ستاد های نامنظم شهید چمران به خدمت پرداختم و سپس مدتی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بعد هم در ستاد تبلیغات جنگ، شورای عالی را به من سپردند وچند صباحی در شورای عالی اخبار جنگ قرار گاه خاتم الانبیاء، ستاد پشتیبانی جنگ و ستاد پدافند کل کشور انجام وظیفه نمودم. در خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز کار کردم. به دعوت دکتر ولایتی به وزارت امور خارجه رفتم. در دانشگاه آزاد اسلامی تحصیل و از دانشگاه ایالتی نیویورک لیسانس مدیریت گرفتم. از دانشگاه NYUنیویورک که یکی از دانشگاههای معتبر امریکاست موفق به اخذ مدرک فوق لیسانس در رشته مطالعات خاورمیانه شدم. هم اینک نیز دانشجوی دکتری در دانشگاه دورهام انگلستان در رشته تاریخ و سیاست هستم.
با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمان تصدی جناب آقای خاتمی به عنوان مشاور همکاری داشتم. با روی کار آمدن آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت ایران در سال 68به عنوان سفیر ایران به سازمان ملل متحد در نیویورک رفتم، عضو هیئت مذاکره کننده جنگ ایران و عراق بودم پس از شش سال به ایران بازگشتم.مشاور عالی دکتر ولایتی شدم. از جانب آقایان هاشمی رفسنجانی و خاتمی به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور مسئول برگزاری اجلاس سران کشورهای اسلامی در طهران شدم، مدتی دستیار سید محمد خاتمی بودم.چهار سال هم معاون وزارت امور خارجه شدم سپس به عنوان سفیر جمهوری اسلامی در پاریس به مدت سه سال و چهار ماه انجام وظیفه کردم.
کارمند وزارت امور خارجه هستم. به سیاست و فرهنگ علاقه مندم. یکی از علاقه های زندگی من کارهای عام المنفعه است. در بسیاری از مراکز علمی-فرهنگی مسئولیت های مشاوره ای داشته ، در سازمان میراث فرهنگی،انجمن مفاخر علمی-فرهنگی،بنیاد ایرانشناسی،دانشگاه مدیریت استراتژیک،شهر کتاب،خانه کتاب،کتابخانه ملی،کتابخانه و موزه ملی ملک(متغلق به آستان قدس)، عضو انجمن ایکوم ایران ، موسسه فرهنگی هرمس مدتی از هیئت امنای آن بوده وهستم.
به توسعه سیاسی و اقتصادی و تحقق عدالت، تحقق جامعه مدنی باور جدی دارم.هزینه های زیادی هم برای اعتقادات خودم متقبل شدم.فرهنگ یکی از عناصر بنیادین وتاثیرگذار جامعه ما در سیر تاریخ دو قرن گذشته بوده است.حکومت فرهنگی و فرهنگ غیر دولتی آرمان و آرزوی من است.
در عنفوان جوانی ازدواج کردم و خداوند را شاکرم که سه فرزند پسر دارم. یکی از آنها دارای مدرک فوق لیسانس اقتصاد از انگلستان است و قصد دارد که دکتری خود را به زودی شروع کند ، فرزند دوم من دانشجوی حقوق است و سومین فرزندم دانشجوی پزشکی است. از خداوند عاجزانه درخواست دارم که خدمتگزار ملک و ملت ایران باشند.
هم اینک دوران مهجوری و مشتاقی را سپری می کنم.با سید محمد خاتمی همکاری نزدیکی در باب گفت و گوی فرهنگ ها و تمدن ها دارم و مشاور ویژه ایشان هستم. با جمعی از همفکران، دانشنامه اسلام معاصر که به بررسی نحله ها و نهضت های سیاسی و فرهنگی دنیای اسلام طی دو قرن گذشته می پردازد، راه اندازی کرده ام. سایت دیپلماسی ایرانی و سایت اقتصاد ایرانی و سایت میراث فرهنگی اسلام و ایران را هم راه اندازی و اداره می کنم.
نیست بر لوح دلم جز الف قامت یار چه کنم حرف دگر یاد نداد استادم(حافظ)
زنده باد آیت ا... هاشمی
زنده باد سیدمحمد خاتمی
دررود بر جنابعالی و خانواده محترم و مومن خرازی،
اصلاحات در دل مردم جا دارد ،